Kebab er populær mat å servere tenåringen i huset (og resten av familien også) og jeg vil derfor dele denne oppskriften fra "Trines kokebok for unge kokker" - en smakfull lammekebab med yoghurtdressing, salat og pita. Lag den gjerne sammen med barna!
Ingredienser
KEBAB
800 g | kjøttdeig av lam eller storfe |
1 | egg |
1/2 | rødløk , finhakket |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
4 ss | persille , finhakket |
1 | sitron , finrevet skall |
1 ts | salt |
1/2 ts | nykvernet sort pepper |
4 ss | nøytral olje til steking |
YOGHURTDRESSING
300 g | gresk yoghurt eller tyrkisk yoghurt |
1 ss | olivenolje |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
1/2-1 | sitron , finrevet skall |
1/8 ts | salt |
1-2 klyper | nykvernet sort pepper |
SALAT & TILBEHØR
6 | tomater , i båter |
1/2 | agurk , i halvmåner |
4-8 | salatblader |
2 ss | olivenolje |
1 klype | flaksalt |
4 | pita |
SLIK GJØR DU
KEBAB
Ta av skallet på løken og skjær den opp i små biter til den er finhakket. Press hvitløken med en hvitløkpresse eller riv den med et rivjern. Hakk persillen. Skyll sitronen i lunkent vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Bruk et rivjern og riv det gule skallet på den fineste delen. Pass på at du ikke får med noe av det hvite for det smaker bittert.
Ha kjøttdeigen i en stor arbeidsbolle, og tilsett egg, løk, hvitløk, sitronskall, persille, salt og pepper. Bland alt godt sammen. Bruk gjerne hendene. Sett bollen i kjøleskapet i cirka 15 minutter.
Del kjøttdeigen i 8 like store biter. Ha kaldt vann på hendene og form runde og litt avlange kjøttboller.
Sett koketoppen på litt over middels varme og finn frem stekepannen. Ha cirka 2 spiseskjeer matolje i pannen. Når pannen er varm, legger du i 4 kjøttboller. Brun dem på alle sider til de har en gyllen og fin stekeskorpe utenpå og er gjennomstekte inni. Det tar omtrent 6-8 minutter. Legg dem til side og stek resten av kjøttbollene på samme måte.
YOGHURTDRESSING
Press hvitløken med en hvitløkpresse eller finhakk den. Bruk et rivjern og riv det gule skallet på sitronen på samme måte som til kebaben. Finn frem en liten bolle, og ha i yoghurt, olivenolje, hvitløk, sitronskall, salt og pepper. Rør godt sammen. Smak på dressingen, kanskje den trenger litt mer salt eller pepper?
SALAT & TILBEHØR
Skjær tomatene i båter og agurken i skiver som du deler i to. Riv salaten i mindre biter. Ha alle ingrediensene i en salatbolle, drypp over litt olivenolje og ha i litt flaksalt. Bruk salatbestikk eller to spiseskjeer og rør salaten forsiktig sammen.
Varm opp pitabrødene eller bruk dem som de er.
SERVERING
Stikk gjerne en pinne i de ferdigstekte kebabene og server dem sammen med salat, pita og yoghurtdressing. Skjær gjerne resten av sitronen i båter og legg dem ved siden av.
TIPS
- Bak gjerne pita selv etter denne oppskriften.
- Hvis du ikke tåler egg, kan du erstatte egget i kebaben med 2-3 ss melk.
- 2-3 ss granateplekjerner eller litt feta smaker godt i salaten.
VELBEKOMME!
Oppskriften er lånt fra min femte kokebok «Trines kokebok for unge kokker». I tillegg til en grundig punktvis forklaring av fremgangsmåten finner du også oversikt over hva slags kjøkkenutstyr du trenger til oppskriften. Boken er nå trykt opp i 5. opplag. Du får kjøpt den her til halv pris.