Det er vel på tide å komme ut av skapet - jeg er nemlig helt hekta på lakris! Det har jeg vært lenge, og det er ikke noe som tilsier at det vil gå over med det første. I alle fall ikke etter at jeg laget disse lakriskaramellene. Prøv dem du også, hvis du tør.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

250 g sukker
125 g honning
3-4 ss søt lakrissirup
250 g kremfløte
75 g smør
2 klyper maldonsalt (kan sløyfes)
cellofan eller bakepapir

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene i en vid gryte og kok forsiktig opp på middels varme. Det er ikke nødvendig å røre særlig underveis. La karamellblandingen stå å putre på middels varme i 30-40 minutter, til den har ønsket temperatur (koketiden vil variere etter hva slags gryte (størrelsen) du benytter og hvor sterk varme du koker på, ta derfor koketiden som veiledende). Hvis du har et sukkertermometer kan du sette det i gryta og la blandingen stå å putre til du har en temperatur rundt 117 grader hvis du vil ha myke karameller, og ca. 120 grader dersom du ønsker harde karameller. Dersom du ikke har sukkertermometer kan du benytte «kuletesten». Drypp en dråpe av karamellblandingen i et glass med kaldt vann. Dersom karamellblandingen løser seg opp i vannet må du koke den litt til. Hvis du kan forme en kule med fingrene er karamellblandingen ferdig. Jeg bruker både sukkertermometer og «kuletesten», så er jeg på den sikre siden.

Finn frem en form, ca. 25 x 15 cm, og kle den med bakepapir. Rør karamellblandingen godt sammen (bruk treredskap) og hell blandingen umiddelbart i formen. Det er viktig at du er kjapp, for drøyer du for lenge stiger temperaturen i karamellmassen ytterligere, og du kan risikere å få harde karameller.

Strø eventuelt litt maldonsalt over karamellen (eller deler av den) og sett blandingen til avkjøling på benken – og deretter eventuelt i kjøleskapet dersom den er nesten avkjølt men fremdeles ikke stivnet. Følg med og skjær opp i passende biter når massen har begynt å stivne slik at det er mulig å skjære opp fine biter. Dersom karamellene kleber seg fast på kniven kan du gni kniven inn i litt nøytral matolje. Oppskriften gir ca. 80 karameller, men antallet er selvfølgelig avhengig av hvor store du lager dem.

Pakk de helt avkjølte karamellene inn i cellofan eller matpapir, og ha dem en tett boks/glass som oppbevares på et kjølig sted. Karamellene er holdbare i flere uker, men hvor lenge vet jeg ikke, for de blir aldri så gamle. Dette er også en ypperlig spiselig julegave å gi bort til matglade venner, men pass på at du beholder noen selv også!

TIPS

  • Lakrissirup får du kjøpt i enkelte nettbutikker, kjøkkenutstyrsbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. Jeg har benyttet denne typen.
  • Cellofan får du blant annet kjøpt i hobbybutikker.
  • Vil du heller lage fløtekarameller kan du prøve denne oppskriften.

LYKKE TIL!

Skriv ut
  1. Hei, jeg er ikke så glad i honning, kan du anbefale noe annet i stede for honning? Kan jeg feks bruke sirup i stede eller blir det for søt (siden lakrisensirupen er ganske søt) ?

  2. Maldonsaltet som står i oppskriften… skal det oppi røra eller er det til å strø over hvis man vil det?

    1. Du kan strø litt maldonsalt over karamellen, som det står i oppskriften. Du kan gjerne også ha litt salt i karamellen, det er en smaksak.

  3. Jeg hadde tenkt å lage lakriskarameller, men jeg får ikke kjøpt søt lakrissirup. Det er 3 Menybutikker i Ski, men ingen har det og de vet heller ikke hva det er. Det synes jeg er skuffende særlig med den reklamen de får gjennom bloggen din

    1. Lakrissirup er dessverre ikke ordinær hyllevare i dagligvarebutikker og må som regel kjøpes i spesialbutikker eller på nett. De aller fleste oppskriftene mine består av ingredienser som du finner i de fleste dagligvarebutikker, men av og til vil også jeg benytte ingredienser som man må i spesialbutikker for å få tak i, og det må være ok synes jeg. Men, jo flere som spør etter lakrissirup, jo større er sjansen for at dagligvarebutikker tar det inn i vareutvalget sitt. 🙂

  4. Hei,
    Jeg tok dessverre karamellene for tidlig. Kan jeg koke opp karamellene igjen etter jeg de har vært i kjøleskapet, eller er det bare å starte på nytt?

  5. Hvilke farge skal karamellene ha? Min ble lysbruk og jeg syns de smakte litt lite lakris. Kanskje tok jeg for lite sirup?
    Jeg brukte samme sirup som du brukte, bare jeg brukte salt istedenfor søt. ( skal lage en ny runde med søt senere)

    1. Karamellene på bildet er laget etter oppskriften, og fargen ser du på bildene. Du har gjort vesentlige endringer på oppskriften ved å benytte salt lakrissirup isteden for søt, og det vil selvsagt påvirke sluttresultatet. Lykke til med neste runde!

  6. Ej laga lakris sirup sjøl.
    En pose med lakris båter, 2dl vann, kok ned til sirup, bland i blandingen. Ble veldig bra.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste