Den beste kyllingkraften lager du selv! Det er slett ikke vanskelig, men det tar litt tid (men mesteparten av denne tiden kan du gjøre andre ting, eller slappe av). Det er selvsagt helt ok å bruke buljongterninger eller utblandet fond til hverdags og når du har det travelt. Men, skal du lage mat til en spesiell anledning eller har du tid til det, vil jeg anbefale deg å lage kyllingkraften selv – det merker du nemlig på sluttresultatet.

Kyllingkraft kokes på kyllingskroget (og evt. kyllingvingene), det vil si det som er igjen når du har skjært ut kyllingfiletene og lårene. Dersom du ikke har tid til å koke kraft der og da kan du putte skroget i fryseboksen, og ta det frem når du skal koke kraft. I tillegg til kyllingskroget trenger du grønnsaker, og gjerne krydder og urter for litt ekstra smak. Vanligvis benyttes løk, purreløk, gulrot og sellerirot som grunnlag for kraften, men du kan selvsagt benytte det du har tilgjengelig. Å koke kraft er en ypperlig måte å få brukt opp grønnsaksrester på. For å få en ekstra fyldig smak på kyllingkraften pleier jeg å steke kyllingskroget og grønnsakene raskt før jeg fyller på vann og koker opp - men det kan du droppe hvis du vil.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 kyllingskrog , i biter
2 løk , i 4 båter
3 gulrot , i biter
1 bit sellerirot , i biter
1/2 purreløk , i biter
2 laurbærblad
1 ss hel pepper
1 ts salt
frisk timian eller andre krydderurter
smør eller nøytral olje, til steking
vann , fyll opp til det såvidt dekker grønnsaker og kyllingskrog

SLIK GJØR DU

Kyllingkraft

Skyll kyllingskroget under rennende vann og del det opp i 3-5 biter. Skyll grønnsakene og skjær dem opp i grove biter. Du trenger ikke å skrelle grønnsakene, men det kan være lurt å fjerne det ytterste skallet på løken. Stek kyllingskroget og grønnsakene raskt i litt nøytral olje eller smør (i flere omganger) eller i stekeovnens langpanne (se tips nedenfor), og ha det deretter i en gryte/kjele. Fyll opp med kaldt vann til det så vidt dekker grønnsaker og kylling. Tilsett laurbærblad, hel pepper, salt og eventuelt friske urter, sett på lokk, kok opp og fjern skummet som danner seg på overflaten. La det deretter simre (ikke boblekoke) i 2-3 timer.

Kyllingkraft

Sil av kraften, og kast grønnsakene og kyllingskroget. Jeg pleier først å sile kraften gjennom et dørslag og deretter gjennom et rent klede. Ha eventuelt kraften tilbake i kjelen og kok den inn (uten lokk) til ca. halvparten for en kraftigere smak, eller dersom du skal benytte kraften i en saus. Dersom du ønsker det kan du nå smake til kraften med mer salt, men selv pleier jeg å vente med det til jeg tilbereder og smaker til den endelige retten. Dersom du skal koke kraften ytterligere vil vannmengden reduseres og saltet blir mer fremtredende, og da kan det være lurt å vente med å tilsette mer salt til kraften er ferdig redusert.

Du har nå et smakfullt grunnlag for en god suppe, gryterett, saus eller lignende. Kraften er holdbar i kjøleskapet i ca. 3 dager.  

Dersom du ikke skal bruke all kraften umiddelbart bør du kjøle den raskt ned (sett den for eksempel i oppvaskkummen som du har fylt med kaldt vann) og deretter fryse den ned. Dersom du fryser den ned i Norgesglass eller lignende må du passe på å ikke fylle dem helt opp, for å unngå at glassene sprekker ved innfrysing.

Dersom du har redusert kraften til ca. halvparten kan du for eksempel fryse den ned i isterningposer/-former og ta opp kraftterninger etter behov.

Kyllingkraft

TIPS

  • Isteden for å steke grønnsaker og kyllingskrog i gryta kan du steke det i stekeovnens langpanne, ved ca. 250 grader i 20-30 minutter. Rør av og til.
  • Dersom du har en redusert kraft (det vil si at du har kokt den inn til ca. halvparten) og skal bruke den til en suppe bør du benytte en mindre mengde kraft enn det som står i oppskriften og erstatte resten med vann. Smak deg frem.

LYKKE TIL!

 

Skriv ut
  1. Hei! Jeg koker kraft på omtrent samme måte, men jeg lar det småkoke i rundt 24 timer. Da blir det en mye dypere og fyldigere smak. Lykke til!

  2. Hei Trine! Jeg vil lage kyllingkraft for første gang. Går det an å først steke en hel kylling til middag, for så å bruke skroget til å koke kraft på dagen etter? Eller må skroget være rått eller kun stekt raskt før det kan brukes til kraft?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste