Risotto er en favoritt, som jeg gjerne lager med perlespelt isteden for risottoris. Perlespelt er polerte speltkorn, som blant annet fås kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger. Speltrisotto lages på nesten samme måte som ordinær risotto, men mye enklere siden du slipper og spe på litt og litt av væsken. Her haes alt i på en gang, og risottoen er ferdig når væsken har kokt nesten inn. Risottoen serveres her sammen med kylling, basilikumpesto og ovnsbakte tomater.
Ingredienser
KYLLING & TOMAT
4 | kyllingbryst (gjerne med skinn) |
salt og pepper | |
nøytral olje til steking | |
8-12 | cherrytomater |
SPELTRISOTTO
3 dl | perlespelt eller middagsperler |
1 | sjalottløk , finhakket |
1 fedd | hvitløk , finhakket |
6 dl | vann |
1 ss | kyllingfond |
1 ss | smør |
50 g | parmesan , finrevet |
sitronsaft | |
salt og pepper |
BASILIKUMPESTO
1 potte | basilikum |
40 g | pinjekjerner |
50 g | parmesan , finrevet |
2 fedd | hvitløk , grovt hakket |
1 1/2 dl | extra virgin olivenolje |
sitronsaft | |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 175 grader, over- og undervarme.
Stek løk og hvitløk i nøytral olje, til løken er blank og myk. Skyll perlespelten i kaldt vann, til vannet er klart. Ha spelten i gryta sammen med løken og la den surre med i ca. 1 minutt, før du tilsetter vann og fond (eller kyllingkraft, hvis du har). La det koke på middels varme uten lokk i ca. 20 minutter (rør av og til), til vannet er kokt nesten inn. Rør inn smør og revet parmesan, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Krydre kyllingbrystene med salt og pepper, og stek dem i middels varm stekepanne på begge sider, til kyllingen er gyllen og fin på begge sider. Dersom stekepannen din tåler å stå i stekeovnen kan du steke ferdig kyllingen (og tomatene) i den. Hvis ikke legger du kyllingen og tomatene i et ildfast fat. Stek kyllingen til den har en kjernetemperatur på 67 grader. Det tar ca. 15 minutter, men vil være avhengig av størrelsen på kyllingbrystene og hvor lenge du har stekt dem på forhånd. La kyllingen hvile i ca. 10 minutter før servering. Ta vare på stekesjyen fra stekepannen/den ildfaste formen.
Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de begynner å ta litt farge. La de avkjøles noe.
Bland basilikumblader, pinjekjerner, hvitløk og revet parmesan, og kjør det med en stavmikser eller lignende. Tilsett en god olivenolje og kjør pestoen til den får ønsket konsistens. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. (Få tips om ulike variasjonsmuligheter og oppbevaring her.)
Skjær kyllingen i skiver og drypp litt av stekesjyen over. Serveres med perlespeltrisotto, ovnsbakte tomater, basilikumpesto og gjerne litt godt brød, hvis du har.
VELBEKOMME!
Hei!
Når det står fond eller kraft i en oppskrift, kan man da bruke buljong i stedet? I tilfelle, hvordan regner man ut hvor mye man skal bruke?
Har nylig blitt mer glad i å lage mat og inspireres veldig av dine oppskrifter 🙂 Tusen takk!
Du kan stort sett alltid bytte ut utblandet fond og kraft med buljong. I denne oppskriften kan du for eksempel bytte ut vann + fond med 6 dl utblandet buljong. Les på emballasjen hva som er blandingsforholdet mellom vann og buljong. Det kan være lurt å smake seg frem da buljong ofte kan være tilsatt en del salt.
Lykke til med matlagingen videre! 🙂
Jeg er allergisk mot melk, og lurer på om man kan sløyfe parmesan, eller om dette vil gjøre noen forskjell? 🙂
Hei! Hvor mange grader skal komfyren stå på? Spennende oppskrift! 🙂
Oi, det har falt ut. Steketempen er 175 grader. Innlegget er nå oppdatert. Takk for at du sa ifra. 🙂
Enkelt og smaker veldig godt. Perlespelt er ikke tilgjengelig over alt. Et veldig bra alternativ til risotto.Takk!
Så hyggelig å høre at det falt i smak – tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂