Jordskokk er en rotknoll som trives godt i en fyldig og kremet suppe. Du kan gjerne nyte den som hovedrett, men selv synes jeg denne suppen passer ypperlig som forrett i et festelig lag. For her har jordskokksuppen tatt på seg feststasen og blir prydet med deilig spekeskinke, noen dråper olivenolje og friske krydderurter. I tillegg kan du også sprøsteke noen tynne jordskokkskiver som tilbehør. Suppen og garnityret kan fint lages på forhånd, og suppen varmes opp rett før servering. Kjekt, ikke sant?
Ingredienser
KREMET JORDSKOKKSUPPE
500 g | jordskokker (ca.) |
2 | sjalottløk , finhakket |
2-3 fedd | hvitløk , finhakket |
smør til steking | |
1/2 dl | hvitvin (kan sløyfes) |
2,5 dl | god kyllingkraft (jeg benyttet den fra Jacobs) |
5,5 dl | H-melk |
1,5 dl | kremfløte |
1/2 | sitron , saften(smak til) |
olje til steking av jordskokkchipsen | |
salt og pepper |
GARNITYR OG TILBEHØR
Jordskokkchips | |
75-100 g | god spekeskinke , sprøstekt |
(sitron) timian | |
god olivenolje litt | |
brød eller krutonger |
SLIK GJØR DU
Fres løk og hvitløk i smøret, til løken er blank og myk, men uten at hvitløken tar farge. Skrell ca. 400 gram av jordskokkene, skjær dem opp i jevnstore biter, og la dem surre med. Tilsett hvitvinen og la det nesten koke inn, og tilsett deretter kraft, melk, fløte. La det koke til jordskokkene er møre og fine. Når jordskokkene ferdig kokte kjører du suppen jevn med en stavmikser eller foodprosessor. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Mens suppen koker sprøsteker du spekeskinken. Legg skinkeskivene på et bakepapirkledd stekebrett og stek det ved 180 grader i 5-10 minutter, til skinkeskivene er sprø. Legg skivene deretter på litt kjøkkenpapir frem til de skal serveres. Skjær resten av jordskokkene i tynne skiver, og sprøstek dem i litt olje. La jordskokkchipsen renne av på litt kjøkkenpapir, og strø litt flaksalt over.
Server suppen med sprøstekt spekeskinke og jordskokkchips som garnityr. Drypp over noen dråper av din beste olivenolje og gi suppen en dryss med frisk (sitron)timian. Serveres med godt brød som tilbehør, for eksempel eltefritt suppebrød eller krutonger.
Denne porsjonen rekker som middag til omtrent 3 eller som forrett til 6.
Mmmm, ser nydelig ut! Gleder meg til å prøve 🙂
Jordskokksuppe er så deilig, så denne oppskriften må prøves ut! Har du noen viner å anbefale til denne suppen?
Spør etter vintips på polet! 🙂
Hei,
Jeg har ikke kraft, kan jeg bruke buljong eller blir det stusselig?
Du kan fint benytte buljong eller utblandet fond, men den blir selvsagt aller best om du benytter kraft.
Åh..! Denne suppen var himmelsk god. Tilsatte litt tørket chili ( flakes) og synes det harmonerte ypperlig med den lett søtlige jordskokksmaken.
Nam nam denne var god. Like god som den jeg har spist på restaurant;0)
Hei!
Jeg tåler ikke løk, og lurer på om du har noen gode alternativer?
Takk! :0)
Tåler du purre? Ev. vårløk, som er litt mildere? Bruk de grønne delene, dersom du sliter med urolige tarmer (husker ikke faguttrykket). Siste mulighet: Gressløk.
Hei,
Tenkte å bruke denne som forrett og vil derfor lage den i forkant, hvordan fungerer denne suppa oppvarmet? Tilbehøret steker jeg der og da.
Hei!
Vi hadde ansvaret for forretten i vår Gourmet klubb nå i helgen og valget falt på denne suppen fra deg. Vil bare tilbakemelde at den ble helt fantastisk god og de andre var enige om at dette var en av de beste forrettene vi har hatt.
Jeg øveprøvet den hjemme med kylling fond som du anbefaler, men klarte ved en feil å kjøpe oksefond (Jacobs) til gourmet kvelden og må si at det faktisk ble ennå fyldigere og bedre etter min smak. Jeg brukte også chili olje som dekordråper (også for det visuelle) og det ga en fin smak uten at selve jordsjokksmaken ble overkjørt.
Ikke nok med det 🙂 Det beste med denne retten er kanskje at den kan lages i god tid før gjestene kommer og det samme gjelder tilbehøret. Suppen er til og med kanskje best på smak når den blir varmet opp for 2. gang og det ferdiglagede tilbehøret kan ligge pent på tørkepapiret klar til bruk når maten skal serveres.
Takk for nydelig oppskrift og lykke til til de som har lyst til å prøve!
skal jordskokkene i suppen skrelles?
Ja, de må skrelles før bruk og deles i jevnstore biter.
Denne suppen var helt fantastisk ! ( og lett å lage )
Fantastisk suppe! Den beste jeg har smakt. Jeg tok litt trøffelolje i før jeg serverte den og det passet utmerket.
Kan man bruke soyamelk som erstatning for melk?
Hei,
Vi har erstatett melk med soyamelk (den nøytrale uten smak!) og det har fungert utmerket – både melk og fløte kan erstattes med tilsvarende soyaprodukter
Hei! Hvor lang tid tar det å lage denne suppen?
Virkelig helt nydelig suppe! Benyttet den som forret, hvilket var litt mektig, men det fungerte fint.
Hei, denne suppen er aldeles nydelig! og den står som et alternativ til forrett på nyytårsaften. Spørsmålet er om den kan fryses da jeg evt. må lage den en ukes tid i forkant…
Fungerer det å lage denne suppen dagen før (stå i kjøleskapet) og varme opp dagen etter?
Hei.
Har «testet» ut denne jordskokksuppen og synes ( selvsag) at den ble god:)
Var nok litt slurvete med salt i suppen, da skinke sammen gjorde suppen vel salt…men det får jeg rette opp frem til eksamen.
Når jeg bruker stavmixer er jeg usikker på om jeg mixet godt nok. Skal suppen være litt klumpete? Kjenner løk/ hvitløk som små biter.
Hva med mengde smør når løk/hvitløk surres i starten? Og er svak varme da best?
Laget denne nå og synes denne er god ( selvskryt av kokken:))
Må nok være litt forsiktig med salt.
Hva med mengde smør ved surring av løk/hvitløk og jordskokk?
Skal det kjennes små biter/ klumper av løk/hvitløk/jordsskokk etter mixing ? eller har jeg mixet for dårlig?
Andre tips for å oppnå terningkast 7:)?
Tips til alle som lager denne suppen. Jorskokk er aller enklest å skrelle ved å bruke en tskje. Da blir det minst svinn:)
Lagde denne første juledag og brukte pinnekjøttrester i små biter som garnityr. Det ble litt suppe igjen som jeg moste 4 kokte poteter oppi, og det blir puré til lammesteken i morgen:)
Nyyyydelig
Velbekomme! 🙂
Kan denne lages dagen i forveien?
Er den best om den lages samme dag eller enda bedre om den lages dagen i forveien?
Hei, takk for ennå en ubeskrivelig god oppskrift! Oppskriftene er fullkomment gode i seg selv, men gir samtidig en forståelse for framgangsmåte, og gir dermed rom for egne tilpasniner.
Jordskokksuppen smakte fantastisk. Jeg hadde ikke vin, så brukte ferskpresset eplejuice, hadde ikke kyllingkraft, brukte en grønnsaksbuljong. Har laget jordskokksuppe mange ganger, ny oppdagelse denne gangen var effekten av litt sitron. Knall perfekt!
Takk for alle dine gode oppskrifter.
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! 🙂
Supergod suppe. Brukte kun 3 dl melk, ellers fulgte jeg oppskriften. Litt mindre enn saften av 1/2 sitron. Skal dele den videre.
Så hyggelig å høre at den falt i smak!