Mange har spurt etter oppskrift på karamellpudding, og her kommer den altså.

Annonse

Ingredienser

KARAMELLPUDDING

2 1/2 dl sukker , til glassering av formen(e)
3 1/2 dl helmelk
2 1/2 dl kremfløte
1 vaniljestang , frøene
4 ss sukker
4 egg , sammenvispet

DEKOR

3 dl kremfløte , stivpisket (til pynt)
karamelldekor (kan sløyfes)

SLIK GJØR DU

Finn frem 6 porsjonsformer eller en avlang form. Start så med karamelliseringen. Ha sukker i en tykkbunnet kjele og la det «boblekoke» til det begynner å ta litt farge. Pass på og ta kasserollen av kokeplaten når karamellen er gyldenbrun. Lar du den stå for lenge blir den mørk og får brentsmak, og da må du eventuelt begynne på nytt igjen. Hell umiddelbart karamellen i porsjonsformene/formen og juster eventuelt litt på formen(e) slik at bunnen dekkes med karamell. Resten av karamellen kan du umiddelbart helle utover et bakepapir og forme etter eget ønske (og hva som er mulig før karamellen stivner helt), til dekor.

Ha fløte, melk og sukker i en tykkbunnet kasserolle og varm opp til kokepunktet. Snitt en vaniljestang å langs, skrap ut frøene og ha frø + resten av stangen i fløteblandingen. Når den er rett under kokepunktet slår du av varmen og lar blandingen stå å avkjøles i 5-10 minutter.

Gjør klart vannbadet som karamellpuddingen skal stekes i. Sett ovnen på 120 grader (over- og undervarme) og sett langpannen på midterste rille. Ha varmt vann i langpannen, til det går ca 1/3 opp til formen(e) du skal steke karamellpuddingen i (du kan eventuelt justere vannmengden etter at formene er satt inn).

Visp eggene raskt sammen for hånd og rør dem inn i fløteblandingen. Sil blandingen og hell den oppi formen(e). La formene stå på benken i ca. 10 minutter og stek dem deretter i vannbadet i 30-45 minutter for porsjonsformene og ca. 90 minutter hvis du bruker en avlang form. Steketiden varierer fra ovn til ovn, og vil også være avhengig av hva slags form(er) du benytter, så det er viktig å passe på mot slutten av steketiden. Hvordan vet du at puddingen er ferdig? Jo, bruk baksiden av en fuktet skje til å kjenne etter om karamellpuddingen er ferdig. Den skal være fast, men allikevel gi litt etter.

Avkjøl karamellpuddingen i romtemperatur, og sett den deretter i kjøleskapet i minst 5 timer, eller helst over natten.

Hvelv puddingen i serveringsskåler eller på et avlangt fat dersom du steker puddingen i en form. Server karamellpuddingen med lettpisket kremfløte og den stivnede karamellen som dekor.

Enjoy!

(Oppskriften er oppdatert.)

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Hei!
  Alltid spennende med nye oppskrifter på karamellpudding. Jeg pleier å smelte sukkeret direkte i brødformen… går selvsagt ikke på de aller nyeste komfyrene med induksjon, men fungerer fint på vanlig keramisk topp!

 2. Hei!!

  Når jeg lager karamellpudding med fløte og melk blir det alltid en «fettrand» øverst. Hva kan jeg gjør for å unngå dette??

  Dette skjer ikke når jeg bare bruker melk.

  Takk for topp blogg!!!!

 3. Hei, vi har som tradisjon karamellpudding juleaften og denne oppskriften er kjempefin, en kokk tipset meg en gang om en liten skje kokt kaffe i smeten ,får en nydelig smak så prøv gjerne det .Ellers vil jeg takke for en flott matblogg som blir brukt nesten daglig. God Jul.

 4. Mmmmm, karamell pudding, det er jul her hos oss. Hvert år grugleder jeg med til å lage denne desserten, men heldigvis har det gått bra hvert år, og det er hyggelig når det er denne desserten min kjære ber meg lage til julaften. Da har vi virkelig laget vår egen juletradisjon!

  Jeg har selvfølgelig min egen oppskrift, men oppførdrer alle til prøve. Det ligger mye god smak i kjærligheten til de man lager mat til 🙂

 5. Hei.

  Denne skal jeg prøve i år! Takk for mange flotte oppskrifter. Julebrødene dine ble en stor suksess her i huset!

  Lite spørsmål: Kan man lage karamellpuddingen 23.12 og servere den 25.12?

   1. Hei! Jeg har prøvd meg på karamellpuddingen din og den ble god. Men sausen fikk jeg ikke farge på…..kokte og kokte og kokte

 6. Når jeg lager karamellen blir det hvite bobler og når karamellen får farge, er det som om det krystalliserer seg.. skjedde på begge karamellpuddingene jeg lagde nå..det ble ikke den fine konsistensen jeg ser du har..det blir hvitt sukker noen steder og fin karamell under, selv om jeg rører…vet du hva jeg gjør galt?

  1. Hei! Kan dette være nettopp fordi du rører? Det er et kjempegodt tips å aldri røre i sukkeret før det smelter. Ha sukker i en kjele med tykk bunn, varm opp på middels varme og ha tålmodighet: ikke rør, bare snu litt på kjelen hvis det begynner å smelte ujevnt. Først blir sukkeret hvitt og kornete, da er det viktig å ikke røre. Hvis en da venter og passer nøye på, vil sukkeret sakte bli gyllenbrunt og flytende.

 7. Når karamellen lages, hva gjør du for å unngå at det krystalliserer seg? På begge mine ble det hvitt igjen etter at det ble karamellfarge… Ser din får en fin lysbrun farge..denne fargen fikk min under, mens boblene ble hvite og sukret igjen:/ Vet du hva jeg gjør galt?

 8. Iselin: Gikk akkurat i samme fella. Trikset er å IKKE røre i blandingen mens den koker. Etter forsøk nr 2 her hvor jeg lot blandingen koke i fred, fikk den til slutt en fin farge 🙂

 9. Hei
  En utmerket karamelpudding, men karamellsausen var vanskelig å lage når det skulle tilsettes vann! Sukkerlaken kokte og kokte til alt vannet var fordampet og først da begynte sukkeret å smelte. Jeg har også snakket med andre som har gjort samme erfaring.

 10. Hei!
  Dette så ut som en kjempegod oppskrift! Jeg ser at din oppskrift er nok til 8 personer, men jeg har 16 sultne gjester som kommer på besøk i jula! 🙂
  Er det mulig å doble oppskriften? Er det i så fall noen spessielle hensyn man bør da? Hvor mye rommer/hvor stor er den store formen din (cm?)?
  Takk for en flott oppskrift!

 11. F… ta denne oppskriften :/ Det dufter aldeles nydelig her nå når den står i ovnen, men for en amatør-karamellpuddiglager som ikke sjekket ut andre oppskrifter enn din, så ble jeg veldig skuffet da jeg etter 30 min så inni ovnen og fikk se en nesten svart pudding.. alle andre oppskrifter jeg finner sier 90-120grader, så jeg skjønner ikke helt hvordan du får den så fin ved 160? Julaftendesserten er i allefall ødelagt her i huset.

 12. Hadde gledet meg til å servere karamellpuddingen fjerdedag og smakte heldigvis på den i forkant . Den var helt smakløs tross nøye fulgt oppskrift. Med litt undring og drodling med andre kjennere på karamellpudding kom vi frem til at vann i karamelliseringen ikke var bra.. Og at det er i dagens tid 2014 ikke nødvendig med oppvarming av melkeblandingrn. Det vist det de gjorde i gamledager da melken ikke var pasturisert.
  Men derimot brødet til Trine som ikke eltes og skal lantidsheve natten over. Er kjempe godt og morsomt å lage.
  Forøvrig er dette en superflott blogg det er lett å manøvrere seg i.

 13. Hei!
  Bruker dine oppskrifter masse, og stoler 100% på deg, og er veldig fornøyd både med inspirasjon og gode gjennomtenkte oppskrifter. Men denne burde kanskje korrigeres, lagde 40 porsjoner, og min erfaring er at 160 grader var for varmt, det boblet og jeg fikk berget alt i siste liten, tror maks 120 grader er nok på karamellpudding. Var også en lang prosess med karamellisering av sukker, men ble veldig god! Går det like bra uten vann?
  Men ønsker om en god jul!
  <3 Laila

 14. Hei, Trine.
  Bruker bloggen din veldig mye.
  Oppskriftene dine er meget «intelligente».
  Men, er ikke det en feil her med så mye vann til glasuren?
  Prøvde 2 ganger, stoler jo på deg)
  Men måtte gjøre den tredje gang, uten vann.

 15. Hei! Lagde denne etter oppskrifta, den ble som en omelett. Alt for høy temperatur, siden en karamellpudding ikke skal over kokepunktet. Anbefaler å skru ned tempen til 98 grader.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.