Jeg elsker lakris og jeg elsker sitron - og jeg eeelsker kombinasjonen lakris og sitron. Her i deilige karameller - prøv dem du også!
Ingredienser
1 boks | søt kondensert melk (400 g) |
100 g | smør |
175 g | sukker |
3 ss | lakrissirup eller lakrisekstrakt, smak til |
2 ss | lys sirup |
1 | sitron (økologisk), revet skall |
SLIK GJØR DU
I disse karamellene benytter jeg søt kondensert melk, som er en tykk, gulaktig og kremete melk som fås på hermetikkboks. Du kan ikke benytte Vikingmelk, som er usøtet og har en tynnere konsistens.
Ha alle ingrediensene, med unntak av sitronskallet, i en tykkbunnet kjele og gi det et forsiktig oppkok under stadig omrøring. La deretter blandingen koke under stadig omrøring på middels varme i ca. 12 minutter. Drypp en dråpe av karamellblandingen i et glass med kaldt vann. Dersom karamellblandingen løser seg opp i vannet må du koke den litt til, og prøve på nytt etter et par minutter. Hvis den synker til bunnen og du kan forme en kule med fingrene er karamellblandingen ferdig. Dette kalles “kuletesten”. Vask sitronen i lunkent vann og tørk den godt med litt kjøkkenpapir eller lignende. Riv skallet (kun det gule) fint på et zesterjern eller lignende, og tilsett i karamellblandingen. Rør godt sammen.
Finn frem en form, ca. 20 x 15 cm, kle den med bakepapir, og hell karamellblandingen umiddelbart i formen. Sett blandingen til avkjøling på kjøkkenbenken – og deretter eventuelt i kjøleskapet dersom den er nesten avkjølt men fremdeles ikke stivnet. Følg med og skjær opp i passende biter når massen har begynt å stivne slik at det er mulig å skjære opp fine biter, etter 30-60 minutter (vanskelig å si eksakt så du må sjekke regelmessig). Dersom karamellene kleber seg fast på kniven kan du gni kniven inn i litt nøytral matolje. Oppskriften gir 60-70 karameller, men antallet er selvfølgelig avhengig av hvor store du lager dem.
Pakk karamellene inn i cellofan eller matpapir (mellomleggspapir), og ha dem en tett boks/glass som oppbevares på et kjølig sted. Karamellene er holdbare i flere uker, men hvor lenge vet jeg ikke, for de blir aldri så gamle. Dette er også en ypperlig spiselig julegave å gi bort til matglade venner, men pass på at du beholder noen selv også!
TIPS
- Lakrissirup/lakrisekstrakt får du kjøpt i enkelte nettbutikker, kjøkkenutstyrsbutikker og velassorterte dagligvarebutikker. Jeg har benyttet denne typen.
- Du kan eventuelt sjekke temperaturen på karamellmassen med et sukkertermometer. Karamellene ferdige når du måler en temperatur mellom 115 – 120 grader (ca. 115 grader hvis du vil ha myke karameller/ca. 120 grader dersom du ønsker harde karameller – selv foretrekker jeg ca. 117 grader.)
- Sjekk gjerne også ut oppskriftene mine på fløtekarameller, lakriskarameller og sjokoladekarameller.
LYKKE TIL!
PS. Klikk deg gjerne inn på høydepunkter på Instagram (@trinesmatblogg) for å se trinn-for-trinn-bilder og filmklipp som jeg tok da jeg laget disse karamellene. Du finner dem under kategorien «jul».
Går det an å bruke lakrispulver?
Ja, det går nok bra, men da må du øke mengden med sirup noe og smake deg frem til passe mengde lakrispulver.
Hvor får jeg kjøpt lakrissirup?
Det står allerede i innlegget, se under «tips».
Hei. Kan jeg bruke laktosefri fløte
Berit
Nei, her må du benytte søt kondensert melk.
Hei.
Anbefaler du søt eller salt lakrissirup?
I denne oppskriften: søt lakrissirup 🙂
Sitron og lakris er mine favorittsmaker også! Spørs om jeg må avvike fra min vanlige oppskrift i år, og prøve en ny variant. 🙂 Må jakte på søt, kondensert melk også da…..
Hei ! Kan man bruke lakrispulver istedenfor lakrissirup ?
Mva Sissel
Er lys sirup det samme som Karo syrup is USA?
Hei. Takk for mange gode oppskrifter. Jeg finner ikke lakrissirup noe sted. Kan man bruke flytende lakrisekstrakt uten sukker (khoisan tea)?
Hei!
Er det mulig å bruke lanrisekstrakt i stedet for lakrissirup? Ingen butikker har det nesten… Hvilken mengde ekstrakt ville du såfall brukt?
Tusen takk for all gode oppskrifter du legger ut! Ingen er som deg!! 🙂
Det går fint. Har oppdatert oppskriften nå.
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, det setter jeg stor pris på. 🙂