avdelingsseminaret med jobben høst ("Juridisk MasterChef"), hvor vi laget masse deilig mat sammen. Etter det har jeg ventet på en egnet anledning til å lage den selv, og den kom for et par uker siden - og retten ble servert som forrett under en fireretters middag. En enkel og god forrett, hvor aïolien kan gjøres klar på forhånd: 

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Kamskjell og tilbehør

2-3 kamskjell , pr person
salt og pepper
småbladsalat
god olivenolje (litt)

Parmesanaïoli

1 sjalottløk (liten), finhakket
1 fedd hvitløk , finhakket
1 egg
3 eggeplommer
30-50 g parmesan , finrevet
2 dl solsikkeolje
3-4 ts vineddik
salt og pepper

SLIK GJØR DU

 

Finhakk løk og hvitløk og ha i en foodprosessor sammen med egget, eggeplommer og vineddik. Kjøres til det får en kremaktig, luftig konsistens. Hell i oljen forsiktig, i en tynn stråle mens maskinen går. Ha i finrevet parmesan til slutt, og kjør foodprosessoren litt til. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt mer vineddik. Jeg vil anta at porsjonen ovenfor rekker til 6-8 forretter.

Tørk av kamskjellene med kjøkkenpapir. Stek kamskjellene i solsikkeolje (eller annen nøytral olje) i maksimalt 1,5 minutt i varm panne. Skjellene skal få fin stekeskorpe. Snu kamskjellene, ha en klikk smør i stekepannen og stek videre i 1 minutt på lav varme. Krydre med salt og pepper.

Anrett kamskjellene på småbladsalat dryppet med din beste olivenolje. Drypp litt av parmesanaïolien over, og server resten i en bolle ved siden av. Serveres med godt brød og en god hvitvin, for eksempel Villa Raiano Greco di Tufo 2010.

(Flere lesere har i etterkant gjort meg oppmerksom på at oppskriften er hentet fra Gøril Wikers bok «Leve livet», og det må selvsagt med. I kokeboken anbefales det i tillegg at man strør litt ristede pinjekjerner over salaten, noe som helt sikkert vil løfte denne retten enda mer.)

 

Skriv ut
  1. Hei Trine
    Denne oppskriften på parmesandressing/ saus har jeg laget mange ganger.Den står i Gøril Wikers førtse bok Leve Livet.Du må prøve den til kylling- det smaker kjempegodt,enten som en kald saus til grillet kylling eller som dressing til kyllingsalat.Suppene kommer!Bjørg-:))

  2. Hei Trine. Dette er en av mammas signaturretter, og sausen kan brukes til så mangt (jeg har bl.a hatt den til roastbiff dagen etter biffmiddag og i pasta).

    Oppskriften er jo hentet fra Gøril Wiker, med den forskjell at du har øket mengden parmesan. Burde du ikke nevnt at oppskriften dette? Det er jo generelt, og som kjent i jussen, viktig å oppgi kilder 😉

    1. Oppskriften har jeg fått fra en kollega ifbm et avdelingsseminar på jobben, hvor vi var flere som kom med oppskrifter til en stor og deilig buffet, som vi laget sammen. Jeg visste derfor ikke hva som var kilden for oppskriften, før en annen leser gjorde meg oppmerksom på det. Jeg sjekket nå kokeboken og ser jo helt klart hvor den kommer ifra og har oppdatert oppskriften med dette. I tillegg ser jeg at Wiker anbefaler pinjekjerner som tilbehør, noe som helt sikkert løfter retten enda mer. 🙂

  3. Hei Trine, takk for at du deler alle disse flotte oppskriftene og bildene med oss her ute:-)

    Jeg serverte denne nydelige aïolien til kamskjellene i gårsdagens Nyttårsmiddag, og det falt virkelig i smak hos alle rundt bordet 🙂 Nå gleder jeg meg til å spise rester av sausen i kveld, til kamskjellene jeg hadde igjen i fryseren…! Toppet middagen i går med din oppskrift på mini Pavlova med sitronkrem. Vanvittig god og like populær hos alle rundt bordet. Jeg elsker den vanlige Pavlovaen, men kan si med sikkerhet at denne varianten troner frem som dessert favoritt 🙂 Godt Nyttår!!!!

  4. Hei, Trine:-)
    Dette ser kjempegodt ut! Er veldig glad i kamskjell, men aldri prøvd denne oppskriften, så moro! Første gang jeg er inne på bloggen din, og må si at den er utrolig inspirerende og mangfoldig! Kommer til å besøke deg ofte, kjenner jeg:-) Takk for super blogg!!!

    Har en annen veldig god kamskjelloppskrift som jeg ikke så du hadde her, så tenkte jeg kunne dele den.

    Kamskjell med ruccula og sprøstekt serranoskinke:
    Ruccula legges på et serveringsfat, så strør jeg over litt limesaft, havsalt og olivenolje
    Så sprøsteker jeg hakkede skiver med serranoskinke
    Kutter opp parmesan i småbiter
    Steker kamskjellene i smør og stekefett fra skinken
    Legger kamskjellene på rucculasalaten, drysser over skinken, parmesanen og liitt pinjekjerner
    Så drypper jeg litt sweet chilisaus over kamskjellene helt til slutt (ikke mye)

    Nydelig forrett som også funker kjempebra som tapasrett til mange:-)

    God helg!
    Silje

  5. Hei
    Takk for en fantastisk matblogg, jeg er innom nesten daglig og bruker ukesplanen aktivt:-)
    Jeg planlegger å lage kamskjell med denne aiolien til et vennetreff i morgen. Jeg lurer på om aioli kan lages dagen før?
    god helg!

  6. Hei!
    Jeg lager ofte ailoi, og sammenlignet med «vanlig» ailo, ble denne veldig tyntflytende. Mer som en kald saus. Stemmer det?

  7. Prøvde i går, med samme tilnærming til oppskrifter som jeg alltid har: Noget mere av alt blir bra. 😉 Og det ble det- grunnoppskriften er helt genial! Jeg brukte 2 hvitløksfedd (ikke 1). 4 ts hvitvinseddik (ikke 3). 55 gr parmesan (ikke 30-50)og smakte til med ønsket menge salt og pepper – i tillegg til litt hvit pepper, som jeg synes egner seg i hvite sauser, bl.a. Det ble altså SÅ godt! Spiste det på brødskiva med salat til og med- ingen rest skal gå til spille! Nå har vi en saus som jeg tenker kan gå til kveite, kamskjell, kylling…og sikkert tunfisk og kalv og mere til? Alle ELSKET denne sausen. Og retten, selvfølgelig – velkomponert! <3 Så TAKK!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste