Røkt juleskinke er fast tradisjon i romjula hjemme hos oss, og har vært blant jentenes julefavoritter siden de var ganske små. Juleskinke var derfor et selvsagt valg da hele bøtteballetten kom på middag 2. juledag. Dette er enkel og god husmannskost, som alltid blir vellykket og som også er enkel å lage til mange. Jeg benyttet rå røkt skinke som jeg langtidsstekte i ovnen. Du kan eventuelt gjøre det enda enklere og kjøpe ferdigkokt skinke, som du skjærer i skiver og varmer opp innpakket i litt aluminiumsfolie i stekovnen.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

Du trenger:

200-250 g Røkt, ukokt skinke (pr. person)
poteter

Kålrabistappe

kålrot , i terninger
1-2 gulrøtter , i skiver
smør
kremfløte
salt og pepper

Sennepsaus (ca 6 posjoner)

2 ss smør
2-3 ss hvetemel
5 dl vann + kraft fra skinken
1 dl fløte (ca.)
2-3 ss soyasaus (smak til)
3-4 ss sennep (smak til)
1/2 ts honning (eventuelt)
salt og pepper

SLIK GJØR DU

Pakk skinken inn i aluminiumsfolie og stikk steketermometeret inn i den mest kjøttfulle delen av skinken. Legg skinken i ildfast fat eller lignende (med «åpningen» til steketermometeret øverst) og stek på over- og undervarme ved 125 grader til skinkesteken har en kjernetemperatur på 70 grader. Med enn stek på ca. 1,3 kg vil det ta ca. 2,5-3 timer. La skinken hvile minst 15 minutter før du skjærer den i tynne skiver.

Kok kålrabien i terninger i saltet vann sammen med et par gulrøtter. Det er vanskelig å beregne hvor mye kålrot du trenger, men lag nok for det går som regel mye mer enn du tror. Jeg tilsetter ofte 1-2 gulrøtter for fargen sin del, men det er ikke nødvendig. Kok kålroten og gulrøttene til de er møre, hell av vannet og bruk en «stapper» til du får ønsket konsistens på stappen din. Smak til med smør, fløte, salt og pepper. La stappen putre et par minutter på svak varme før servering.

Smelt smør og rør inn hvetemel til det blir en jevn røre. Spe med varm stekesjy tilsatt vann (tilsammen 5 dl) og rør godt sammen, hvis ikke blir det klumper! La sausen putre 5-10 minutter før du tilsetter fløten. Smak til med sennep, soyasaus, pepper, og eventuelt litt honning og salt om nødvendig.

Server juleskinken med nykokte poteter, kålrabistappe og sennepsaus.

Til dessert ble det servert crême brulèe med appelsinsalat.

Enjoy!

Skriv ut
  1. Hei – har et lite tips til enda bedre kålrotstappe…ta bittelitt kanel i den til slutt…da blir den helt nydelig!

  2. Dette var dagens søndagsmiddag her i huset 🙂 Enkelt å lage og veeeldig godt, spesielt sausen – mmmmmm!! 🙂

    1. Jeg har benyttet ulike typer, feks både vanlig Idun sennep (på glass) eller fransk sennep. Det er litt opp til smak og behag, og hva en har tilgjengelig. 🙂

  3. Hei! denne skal absolutt prøves i helga…men hva slags fløte skal brukes i sausen? matfløte eller kremfløte?

  4. Det minner meg på’; Jeg må virkelig kontakte Språkteigen for å finne ut hvor det meget flotte, eminente uttrykk «Bøtteballetten» kommer fra:) Takk for en herlig mat glad side som benyttes flere ganger i uka til stor nytelse og GOD JUL alle matglade hobbykokker

  5. Hei!

    Denne retten er supergod, lagd den flere ganger! Lurer på om sausen kan lages glutenfritt, og hva slags mel ville du isåfall brukt?!

  6. Tusen takk for alt du deler <3 jeg lurer på hva slags kraft du ville brukt hvis du bruker ferdig kokt skinke? Og 5 dl, det er total mengde kraft og vann, ikke sant? Dette blir menyen på 1. Juledag 🙂 På forhånd takk for svar, og god jul 😉

    1. 5 dl er total mengde kraft og vann. Hvis du ikke har kraft foreslår jeg at du eventuelt øker fløtemengden noe, og kanskje litt mer soyasaus + sennep. Smak deg frem! 🙂

  7. Jeg har ingenting imot at retter blir resirkulert med høvelige mellomrom. Problemet mitt er at det de siste årene har vært umulig å få tak i rå juleskinke. Hvor får jeg tak i rå, røkt og ukokt skinke i 2016?

  8. Hei Trine.
    Jeg har en røkt, kokt juleskinke på ca 2,5 kg. Hvordan varmer jeg den? På samme måte som en rå? Med steketermometer?
    Mvh
    Camilla

  9. Hei , benyttet ferdig Kassler skinke fra svenskehandel. Enkel og veldig god førjulmiddag . Kjempegodt med en juleøl til også! Takk for masse gode oppskrifter gjennom en årrekke Trine. Du er best. Ønsker deg en riktig god jul! Mvh Trude lutt

    1. Vi har fått en kassler skinke (varmrøkt og rimmad.) hva betyr rimmad, og hvordan varmebehandler vi skinka?

  10. Kjempegodt! Og nyyyyyyydelig saus! Kan spises med skje Gleder meg til å lage denne igjen i år! Takk for oppskriften!
    Mvh Kim

    1. Sausen er også en kjær favoritt i vår familie. Jeg lagde den første gang på hybelkjøkkenet rett etter at jeg flyttet hjemmefra. 😉

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste