Det er straks helg, og hva passer vel ikke bedre enn en deilig dessert med smak av rabarbra, jordbær, sol og sommer? Rabarbraen er jo på sitt aller beste nå og de norske jordbærene er også rett rundt hjørnet, og det er bare å lange innpå så raskt anledningen byr seg. Denne desserten består av en smakfull jordbær- og rabarbragrøt, silkemyk fløtekrem (eller vaniljeis) - og ikke minst syltede og sprø rabarbrastilker som sammen med den hakkede sjokoladen gir litt tyggemotstand. Prøv det du også!
Ingredienser
JORDBÆR- OG RABARBRAGRØT
400 g | rabarbra , i biter (ca. 1 cm) |
300 g | jordbær , i biter |
1 dl | vann |
150-175 g | sukker |
1/2 | vaniljestang , frøene |
1 1/2 ss | potetmel + litt vann |
SYLTET RABARBRA
200 g | rabarbra , i tynne skiver |
2 dl | vann |
100 g | sukker |
TILBEHØR
3 dl | kremfløte eller 4-6 kuler iskrem |
1-2 ts | sukker |
1/2 | vaniljestang , frøene |
25-50 g | mørk sjokolade , hakket |
urter eller spiselige blomster |
SLIK GJØR DU
Begynn med den syltede rabarbraen. Kok opp vann og sukker og la det koke i ca. 2 minutter, til sukkeret er oppløst. Skjær blad og rot av rabarbraen og skyll godt. Hvis skallet på rabarbraen er seigt eller trevlete kan du også fjerne dette helt eller delvis. Skjær rabarbraen i tynne skiver og ha på et glass. Hell den kokende sukkerlaken over og la det avkjøles helt. La rabarbraen deretter få stå å trekke i kjøleskapet i et par timer.
Deretter står jordbær- og rabarbragrøten for tur. Ha mesteparten av sukkeret i en kjele sammen med rabarbra og vann. Syre- og sukkerinnhold i rabarbra varierer en del så du må smake underveis for å vurdere om du trenger å tilsette mer sukker eller ikke. Del vaniljestangen i to på langs. Skrap ut frøene med en kniv eller lignende og ha dem i kjelen sammen med vaniljestangen. La det stå å småkoke på middels varme i ca. 10 minutter. Tilsett deretter jordbærene og la det koke på middels varme til frukt og bær er nesten most. Rør av og til. Ha potetmel og litt vann i et glass med lokk el. og rist (eller rør) til du har en jevn blanding. Tilsett potetmelblandingen i rabarbragrøten i en jevn stråle og rør godt sammen. Fjern vaniljestangen og sett kremen til avkjøling. Jordbær- og rabarbragrøten er holdbar i kjøleskapet i flere dager og kan fryses.
Pisk kremfløte, sukker (smak til) og frøene fra vaniljestangen til en luftig krem. Oppbevares kaldt frem til servering.
Rett før servering fordeler du jordbær- og rabarbragrøten i 4-6 porsjonsglass eller en middels stor bolle. Ha deretter på stivpisket kremfløte og topp den med litt av den syltede rabarbraen og friske jordbær. Gi desserten et lite dryss med hakket mørk sjokolade og friske urter/spiselige blomster – og server umiddelbart.
TIPS
- Glem alt du eventuelt har hørt om at du ikke må spise rabarbra etter St. Hans. Rabarbra kan nemlig nytes gjennom hele sommeren, så lenge du bruker de nye, unge rabarbrastilkene og styrer unna de “trevlete” stilkene. Dersom du får rabarbra til overs kan du fryse ned hele stilker eller ferdig kompott/syltetøy, og derved kan du nyte litt av sommeren resten av året også.
- Alle rabarbraoppskriftene på bloggen finner du samlet her.
VELBEKOMME!
Fremgangsmåte for potetmelet er «glemt» i oppskriften. Jeg rørte potetmel med litt kaldt vann, og rørte det inn til slutt
Ja, det stemmer, men nå er fremgangsmåten oppdatert. Takk for at du sa ifra!
Det var veldig godt Trine!
Denne ble kjempegod med granola over i stedet for syltet rabarbra ….hadde for lite ….hele jordbær, litt frisk mynte og kremen over ….blanding av 2 oppskrifter. Kjempe. Tusen tskk. Ble suksess hos meg.
Så hyggelig å høre at retten ble en suksess! Med litt granola som topping blir det aldri feil. Takk for din tilbakemelding! 🙂
Syltet rabarbra . Hvor lenge holder den hvis du ikke bruker alt? Oppbevaring?
Jeg dropper vannet, men lar rabarbra og sukker stå en stund til rabarbraen har saftet seg. Gjør det samme når jeg lager rabarbra- og jordbærsyltetøy. Vidunderlig frisk sommerdessert dette.