Hvis du i likhet med meg har en forkjærlighet for deilige kjøttboller med smak av Italia, kan du bare begynne å glede deg til disse saftige godbitene. De serveres i en enkel, men smakfull tomatsaus, hvor kvaliteten på råvarene er avgjørende for om du får et bra resultat eller ikke. Denne retten kan du nyte til lunsj, middag - eller du kan lage kjøttbollene litt mindre og servere dem som en del av en fingematbuffet.
Ingredienser
ITALIENSKE KJØTTBOLLER
800 g | karbonadedeig (eller kjøttdeig) |
2 | egg |
3 fedd | hvitløk , finhakket |
3-4 ss | friske urter (persille og/eller basilikum), hakkede |
4 ss | parmesan finrevet |
6 ss | panko/brødrasp |
salt og pepper |
TOMATSAUS
800 g | hermetiske tomater , hakkede |
1 liten | rødløk , finhakket |
2 fedd | hvitløk , finhakket |
sukker (litt) | |
salt og pepper |
TOPPING
1 | mozzarella (ca. 125 g) |
friske basilikumblader |
SLIK GJØR DU
Ha karbonadedeigen i en bolle og tilsett alle ingrediensene. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok (eller bruk hendene) og bland godt sammen. Krydre med salt og pepper. Du skal nå ha en deig som skal være myk og lett å forme. Tilsett eventuelt litt melk eller vann dersom du synes deigen er litt fast eller litt mer panko dersom du synes den er for løs. Bruk to skjeer (dyppet i kaldt vann) og form jevnstore kjøttboller, ca. 12-16 stykker (lag dem gjerne litt mindre dersom du skal benytte dem i en buffet eller lignende). Stek kjøttbollene i en blanding av smør og nøytral olje (i to omganger), til de har en fin stekeskorpe. Kjøttbollene skal ikke være gjennomstekte enda, siden de også skal en liten tur inn i stekeovnen. Fordel kjøttbollene i en ildfast form, ca. 32 x 22 cm.
Fres løk og hvitløk i litt nøytral olje, til løken er blank og myk, men ikke så lenge at hvitløken tar farge. Tilsett de hermetiske tomatene, kok opp, og smak til med sukker, salt og pepper. La sausen stå å putre uten lokk i ca. 10 minutter og fordel den deretter over kjøttbollene. Riv mozzarellaen med hendene og fordel osten over sausen og kjøttbollene.
Stekes midt i ovnen ved 200 grader (over- og undervarme) i 15-20 minutter, til osten begynner å bli gyllen. Fordel gjerne litt frisk basilikum over formen og server den sammen med ønsket tilbehør, for eksempel nykokt pasta, ovnsbakte potetbåter eller godt brød, og gjerne sammen med en grønn salat.
VELBEKOMME!
Går det an å steike kjøttbollene i steikeovnen i stedet for steikepannen? 🙂
Å herligheeeeeet så nydelig dette smakte !!! Har akkurat kost oss med dette ❤️
Kan kjøttbollene lages på forhånd og fryses? For så å lage sausen og steke de i stekeovnen den dagen de skal serveres?
Takk for finfin oppskrift. Jeg og min mafia spiste dette til middag i går, og det smakte så godt. Mafiosoen fikk med seg rester i matpakka på jobben idag.
Vår mafia drar på med denne retten til uka. Glær mæ.
Dette var utrolig godt! Serverte med spagetti og hvitløksbrød til. Kommer definitvt til å lages flere ganger 🙂
Dette var veldig godt! Anbefales!!
Tusen takk for oppskrift! ? Var kjempegodt og perfekt arbeid for to! Her blir det middag for minst 3-4 dager, siden vi bare var to. Men det er perfekt, så har vi noen kjappe middager i fryseren til late dager ?
Tusen takk for nydelig oppskrift, falt i smak hos både store og små:)
Heia. Når da står 3-4 på friske urter? Ka vil da sei ? Skei , håndfull?
Det skal være ss. Er oppdatert nå. Har falt ut ifbm import til ny nettside – takk for at du sa ifra. 🙂
Helt enig… samme smak av alt… bare la d putre leeeenge nok
Eg brukte kjøttbolleoppskrifta her som utgongspunkt, men hadde berre Norvegia, og tørre urter. Vart godt likevel! Tomatsausen lagde eg med gulrot, sellerirot og litt tomatpuré og raudvin i, og den vart god den også, om enn sikkert ikkje tradisjonell italiensk, men full av gode grønsaker.
Når det gjeld boksetomat er eg einig med dei fleste over her om at det meste smakar likt, med eitt unntak: Hermetiske cherrytomatar (frå Mutti, trur eg det var, heilt tilfeldigvis) smakte svært mykje betre/meir/søtare/modnare enn vanlege boksetomatar.
Jeg kan nesten ikke forstå dere som sier dere ikke smaker forskjell, for jeg synes det er stor forskjell. Om du kjøper billigtomater med helt nede i 60% tomat og tilsatt juice eller om du kjøper de dyrere med opp mot 100% tomat og uten tilsatt juice er det forskjell på både smak og kvalitet. Jeg foretrekker å kjøpe et lavere antall bokser og tilsette vannet selv, fremfor å kjøpe flere bokser med ferdig tilsatt italiensk vann, men vi er åpenbart forskjellige!
Uansett, her blir det kjøttboller i dag!
Enig 🙂
Det er veldig stor forskjell på hermetiske tomater! Mutti er klar favoritt.
Nyyydelig, dette blir en favoritt ja
Dette var kjempegodt!
Dette smakte helt nydelig! Beste kjøttbollene jeg har laget
Så bra! Takk for din tilbakemelding! 🙂
Hei
Skal prøve meg på denne til ei venninne helg, men lurer på om det går greit å lage den ferdig dagen før?
Ja, det går fint.
Is it best to freeze before frying or fry first then freeze?
Hei, retten ser nydelig ut. Har du noe alternativ til brødrasp/panko?