Har du lyst på en skikkelig "hot" og smakfull pizza anbefaler jeg deg å toppe pizzaen med chilisalami og 'nduja. 'Nduja er en spicy, smørbar salami med chili fra regionen Calabria i Sør-Italia. I tillegg topper jeg pizzaen med hvit pizzasaus, grillet paprika, mozzarella og sorte oliven. Yummy!
Ingredienser
PIZZADEIG
550 g | pizzamel eller siktet hvetemel |
350 g | vann (ca. 3 1/2 dl) |
15 g | fersk gjær eller ca. 1 ts tørrgjær |
1/2-3/4 ts | salt |
1 klype | sukker |
2 ss | extra vigin olivenolje |
durumhvete til utbaking |
HVIT PIZZASAUS
300 g | crème fraîche eller rømme |
1-2 fedd | hvitløk , finhakket |
1/2 | rød chili (ca.), finhakket |
1 ss | extra vigin olivenolje |
salt og pepper |
TOPPING
100 g | chilisalami el. annen italiensk salami |
25-50 g | 'nduja (kan sløyfes) |
2 | mozzarella |
1-2 | grillet paprika , i strimler |
1 neve | sorte oliven |
frisk basilikum eller oregano, hvis du har |
SLIK GJØR DU
Ha pizzamel (tipo 00), vann, gjær, salt og sukker i bakebollen. Kjør blandingen i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til deigen samler seg. Spe eventuelt med mer vann dersom deigen virker tørr, eller mer mel dersom den virker løs. Øk til middels hastighet og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett olivenolje og elt i ytterligere 5-10 minutter, til du har en fin og smidig deig som slipper bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og la deigen heve til ca. dobbel størrelse. Det tar vanligvis litt i overkant av 1 time. Deigen er nå klar til utbaking. Dersom du heller ønsker å lage napolitansk pizza, surdeigspizza eller eltefri pizza kan du sjekke ut disse oppskriftene (men da bør du lage deigen dagen før du skal servere pizzaen, og la den heve og modnes i kjøleskapet).
Mens pizzadeigen hever lager du den hvite pizzasausen. Bland sammen créme fraîche/rømme, chili, hvitløk og olivenolje. Smak til med salt og pepper. La gjerne sausen stå å trekke noen minutter, slik at de gode smakene får satt seg. Dersom du heller ønsker å lage en rød pizzasaus finner du oppskrift på to varianter her.
Sett stekeovnen på maksimal temperatur (over- og undervarme) og sett samtidig et bakestål/en bakesten i ovnen ca. 45 minutter før du skal begynne å steke pizzaen. Dersom du skal steke pizzaen på stekeovnens bakebrett setter du det inn i stekeovnen ca. 10 minutter før. (Les mer om steking av pizza her.)
Finn frem toppingen og skjær paprikaen i tynne remser. (Tips om hvordan du ovnsbaker/griller paprika finner du her.)
Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og del den i 2 eller 4 jevnstore biter, avhengig av hvor stor pizza du ønsker. La deigen gjerne hvile på bakebordet i noen minutter før du kjevler den tynt utover (eller baker ut med hendene). Legg deigen på en pizzaspade eller et bakepapirkledd bakebrett. Smør pizzasausen jevnt og tynt utover, men ikke helt ut i kantene, og fordel chilisalami, ‘nduja, paprika, mozzarella og oliven jevnt utover. Dryss gjerne over litt tørket oregano og et par klyper chiliflak for ekstra smak.
Ha pizzaen over på det oppvarmede underlaget og la den steke til den har en lett gyllen farge oppå og noen brune flekker på undersiden. I min stekeovn tar det 5-6 minutter (på 10 mm bakestål og 300 grader). Dersom du steker pizzaen på stekeovnens bakebrett må du beregne noe lengre steketid, omtrent 10-15 minutter.
Ha gjerne på noen friske basilikum- eller oreganoblader, og server pizzaen umiddelbart.
TIPS
- Dersom du ønsker at pizzadeigen skal heve litt raskere kan du varme vannet til ca. 20 grader.
- Varier med ulik topping på pizzasausen, og bruk gjerne rester av skinke, salami og ost du har liggende.
- Alle pizzaoppskriftene på bloggen + oppskrift på ulike pizzasauser, flere typer pizzadeiger, samt tips om utbaking og steking av pizza finner du samlet her.
LYKKE TIL!