Har du rips i hagen, eller muligheten for å gå på "slang" til venner eller familie, bør du lage noen glass ripsgelè. Tenk deg deilig søt og syrlig ripsgele som smelter på tungen, og som passer ypperlig til brød, boller og vafler, eller som tilbehør til vilt eller ost. Skal garantere deg at det er stor stas å ta frem et glass enten det er hverdag eller fest, og du har alltid en vertinnegave eller to på lur! Her er "min" oppskrift, slik jeg lærte den av min kjære eks-svigermor for snart 30 år siden.
Ingredienser
rips | |
2-3 dl | vann pr. kg rips |
750-900 g | sukker pr. liter saft |
Silepose og eventuelt stativ | |
Syltetøyglass med lokk |
SLIK GJØR DU
Plukk så mye rips som du orker og vei opp. Skyll bærene godt og plukk ut eventuelle blader, rusk og grove stilker. Stilkene ellers kan sitte på. Det er viktig at bærene du benytter ikke er for modne. Pektininnholdet blir nemlig fort redusert i overmodne bær, som igjen gjør at geleen ikke stivner. Ha bærene i en stor kjele og tilsett 2-3 dl vann pr. kg rips. (Reduser gjerne vannmengden til ca. 1 dl pr. kilo rips dersom du er usikker på pektininnholdet i bærene du benytter.)
La rips og vann småkoke under lokk i ca. 30 minutter, eller til bærene har falt sammen. Sil saften. Jeg har et stativ med klede som er nyttig for formålet, men det går bra med en finmasket sil også.
Mål opp saften, hell den i en kjele og kok opp og la koke et par minutter. Mål opp sukkeret. Du trenger 750-900 gram sukker pr. liter silt saft. Dersom bærene er ganske modne pleier jeg å bytte ut ca. 25% av sukkeret med syltesukker (sukker tilsatt pektin).
Tilsett sukkeret litt etter litt (smak til) og rør til det er oppløst. La saften koke uten lokk i ca. 15 minutter uten å røre i den. Fjern deretter skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende.
Så er det tid for den noe nervepirrende «geletesten», for å sjekke om saften vil stivne til gele når den avkjøles. Drypp ca. 1 ss av den varme ripssaften på en kald asjett og sett den i kjøleskapet for rask nedkjøling. Dra en skje gjennom den kalde bærblandingen. Dersom dråpen ikke samler seg igjen er geleen ferdig.
Ta kjelen av platen og la geleen stå et par minutter. Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker (og eventuelt litt pektin dersom bærene dine er godt modne) og koke opp, og deretter ta «geletesten» på nytt.
Rengjør syltetøyglass og lokk, og fordel geleen oppi glassene. Fyll gjerne også opp noen små, fine glass som er ypperlige å sette på et ostebord eller gi bort i for eksempel vertinnegave. Sett på lokk umiddelbart og la det avkjøles helt.
Geleen skal deretter oppbevares kjølig, men kan eventuelt også fryses. Dersom du skal fryse geleen må du ikke fylle glassene helt opp, for da kan de sprekke under innfrysningen.
Ripsgele passer bra til for eksempel gjærbakst og vafler, og er også ypperlig tilbehør til de fleste viltretter.
Enjoy!
Lagde ripsgele da jeg var hjemme hos mamma i sommer. Det passet seg slik at jeg var på besøk hos henne da ripsa var akkurat såpass lite moden at gele var tingen. Heldigvis har hun en saftkoker, så det var bare å putte bæra oppi kjelen, ha vann der det skulle være vann, og vente på at hærligheta rant ut av kjelen 🙂 Jeg måtte bruke litt mer sukker enn du har i din oppskrift for at jeg skulle bestå geletesten. Jeg føler meg alltid som en skikkelig gammaldags husmor når jeg sylter og hermetiserer slik… Hærlig! Ha en strålende dag!
Hei!
Går det an å lage med rips som har vært frosne?
Det skal visstnok gå bra, forutsatt at bærene dine har et høyt pektininnhold, jf. det jeg skriver i oppskriften. Lykke til!
Det er fullt mulig å lage av bær som har vært frossne. Det er også mulig å lage av godt modne bær. Da trenger man ikke så mye sukker. Det man da gjør er å tilsette litt pektin som man kjøper i butikken. Ta vare på tinesafta også.
Ser det ensom spør om det er mulig å lage gele av frosne bær. Har gjort det mange ganger, men da tilsetter jeg ikke vann. Blir flott gele.
Hei – har prøvd denne oppskriften i kveld, og nå står ti glass ripsgele til avkjøling. Jeg endte opp med en kg sukker pr liter saft før geleen stivnet. Har aldri laget gele før, men dette blir nok ikke siste gangen. Moro var det, og slett ikke vanskelig!
Kan man lage gele hvis bærene er godt modne om man har i ekstra fruktpektin?
Hva er holdbarhetsdatoen på gelen hvis du ikke fryser den
Det kommer an på hvor grundig du har vært med renholdet når du har hatt geleen på glass – og hvordan du oppbevarer den videre. Den er nok holdbar i flere måneder i kjøleskap.
Brukte din oppskrift i fjor og geleen er god og fin ennå. Den står i kjøleskap hele tiden.
Hadde noen glass to år i kjøleskap, glass og lokk må rengjøres grundig og kokes. Safta tømmes i varm. Avkjøles.
Jeg har laget ripsgele etter likende oppskrift i over 20 år. Setter glassene i kjølerommet (kjøleskapstemp) etter at de har kjølt seg ned litt på kjøkkenbenken og der holder de seg fint i alle fall et par tre år. Åpnet nettopp et glass med ripsgele laget sommeren 2020, og det var like fint som dagen det ble laget. Kjører glassene i oppvaskmaskin på varmeste program, og slik at de fremdeles er varme når de fylles med gelé. Det har i alle år vært tilstrekkelig som «sterilisering».
Holder seg i mange år om du har det i rene varme glass og skrur på lokket då det suger seg vakum. Har spist 15 år gammelt hjemmelaga syltetøy som var like godt. Sto i vanlig matbud i kjeller.
Hei. Takk for kjempefin blogg. Mye godt her ja 🙂 Jeg har laget saft av mine rips, men fikk så mye at jeg har lurt på å lage gele av endel av den. Går dette an? Saften har ikke vært fryst, men inneholder jo lite sukker i forhold til hva som skal til for å få gele. Kan jeg koke opp saften på nytt, tilsette mer sukker og kanskje fruktpektin, og få gele på den måten? Takknemlig for svar.
Jeg har aldri gjort dette selv, og synes derfor det er vanskelig å si. Mitt beste tips er vel å prøve deg frem og følge anvisningen på pektinemballasjen. Eventuelt ta kontakt med frukt.no som sannsynligvis har bedre greie på dette enn meg. Lykke til!
Takk. Prøver frukt.no
Jeg pleier å koke glassene og er forsiktig slik at jeg ikke reinkuberer de. Settes varme til kjøling. Da blir det minimalt med luft igjen. Jeg har hatt mine i et helt år i kjøla uten noe problem. Men obs, obs, om glassen gjør antydning til å bule er det bare å kaste dem.
Har samme erfaring her – satt for bare noen få dager siden og spiste siste rest av fjorårets ripsgele. Passer bra, nå som femti nye glass er i ferd med å bli produsert for å holde oss med selskap ved kjøkkenbordet utover vinteren!
Koke glassene godt, sette dem i stekeovnen til tørk og for å holde dem sterile til den nyss kokte ripsgeleen helles på dem, straks etter fiske lokket ut av kjelen med kokende vann det har blitt sterilisert i og skru det på; her er en grillvott sterkt undervurdert.
Så er det bare å sette glassene på kjøl inntil de skal nytes.
Namnam.
Det er bare å bruke fruktpektin som du skriver selv.
Hei!
I dag har jeg laget ripsgelé for første gang og det gikk så bra! Takk for oppskriften! Det jeg lurer litt på er hvor lenge geleen holder seg etter at man har tatt den opp av fryseren?
Mvh. Hannah
Så bra! Ripsgeleen er holdbar flere uker etter åpning så lenge den oppbevares i kjøleskapet. 🙂
Hei! Jeg er så heldig å ha gamle ripsbusker i hagen, så hvert år blir det laget ripsgele. Jeg bruker geleen hovedsakelig i sauser, som er supergodt, men også som tilbehør til f.eks vilt og kjøttkaker.
Takk for flott matblogg.
Hilsen Elin
Hei:-()
Jeg heter Liselotte og er 11år, mamma og jeg har ordnet ripsgele i dag
Det er veldig gøy å lage det synes jeg. Og det er ikke noe vanskelig å finne rips siden
vi har det i hagen. Vi har to store busker.
Hei Trine!
Jeg lagde rispsgele for første gang i fjor sommer. Fulgte da som i år din oppskrift og har fått vellykka resultat hver gang. I går lagde jeg 11 glass. Det er mer rips i hagen så det blir nok 10 glass til i kveld. Takk for god og enkel oppskrift! 🙂 Ha en gullgod dag
Kan ripsene ha vært frosne???
Jeg lager ripsgelé med enebær. Bruker frossen rips, og saftkoker. Det går utmerket med frossen rips. Enebærene støtes, og har sammen med ripsen i saftkokeren. I går lagde jeg to «ladninger», og det ble 36 store barnemat-glass, og i dag er siste ladning under koking. Dette selges på julemarkedet til idrettsforeningen, og går unna som varmt hvetebrød. Enebærene gjør susen!!
Fikk lov til å tømme mamma sin ene ripsbusk idag og da prøvde jeg denne oppskriften på ripsgele. Fantastisk god ble den. Det skal garantert plantes en ripsbusk eller to i hagen slik at vi kan få enda mer til neste år.
Hei !
Kan man bruke rørsukker, tro ?
Hvor får man kjøpt sånn stativ?
Du får kjøpt det på kjøkkenutstyrsforretninger som har utstyr til safting og sylting og sånn. Sjekk ut feks. Jernia. Lykke til!
så saftstativ på europris. Vet ikke pris.
Clas Olson har også
Hvor får man kjøpt sånn stativ? Genialt!
Prøv feks. Jernia.
Fantastisk stativ, men finner ikke liknende på Jernia o.l. Finner noe på danske nettsider som driver med bryggeutstyr. Har du noe navn på stativet du har?
Hei 🙂 Jeg så lignende stativ på Dagsmarked til kum 129 kr.
Hadeland glassverk har, Clas Ohlson og Felleskjøpet har.
Denne geléen hørtes deilig ut. Har du tips til hvordan jeg kan lage den med sukkererstatning som sukrin eller lignende?
Tusen takk! Endelig klart å lage ripsgelé! 🙂
Hei ?
Var på «slang» hos en kompis igår. Så glad han ikke like rips noe særlig for da var det bare å forsyne seg!
Så nå skal jeg for første gang prøve å lage ripsgele. Noe jeg husker så godt min farmor alltid laget da jeg var lita ?
Kanskje dette er et dumt spørsmål. Men lurer da på om glassene, når de er kokt. Skal de avkjøles helt før jeg har geleen på?
Tusen takk ?
ha varm ripsgele på varme glass, skru lokket fast på. Kan med fordel avkjøles med bunnen opp 🙂
Jeg lærte og å lage ripsgele av min svigermor. Og den blir fin hvert år. Buskene vokser så mengden øker også. Jeg tar med som gave når jeg skal bort i stedet for en flaske vin eller blomster. Det blir godt tatt imot. Og jeg bruker bare mitt store dørslag til å sile dem i.
Jeg lager kirsebærgele av surkirsebær på samme måte, men tilsetter syltepulver 🙂 Blir kjempegodt! Nydelig på Brien, vafler og til søndagssteken 🙂
Hvor lenge kan gelen stå kaldt før den blir ødelagt?
Den er holdbar i et par år, forutsatt at glassene er rene og tette, samt at de er oppbevart i kald kjeller eller kjøleskap. 🙂
Hei, lagde nettop 6glass tipsgelé, men jeg lurer på om du har noen tips til hva jeg kan bruke rips-restene til?
På forhånd takk for svar:)
Hei! Har nettopp laget 15 glass med ripsgele. I de fleste oppskrifter står det at en skal sette på lokk med en gang en har fylt opp glassene, men dette har jeg dårlig erfaring med! Da blir det damp inne i glassene og geleen blir ikke så stiv! Lar de stå uten lokk til de blir kalde, og da blir den perfekt! Noen som har samme erfaring?
Aud,
Jeg fyller de varme glassene helt opp og skrur på lokket med en gang. Da tar det aldri lang tid før jeg hører vakuum-smellene.
Hei. Kan jeg bruke vanlig syltepulver i gelen? Fordi jeg klarer ikke og finne flytende pektin.
Hei! Kan jeg lage gele med sukrin pluss eller sukrin melis? Eller er det noe i vanlig sukker som gjør at det stivner?
Hei, ca hvor lenge kan geléen stå i glass før den blir ubrukelig?
Denne oppskriften duger ALLTID. Tusen takk for flott oppskrift uten tilsetningsstoffer!
Lagde etter denne oppskriften i fjor, og for først gang fikk ripsen bein å gå på. Siden alt havnet i fryseren, har vi hatt glede av ripsen hele vinteren. Nå er det tid for å lage nytt, så tror jeg flesker til med det dobbelte i år!
Så hyggelig å høre!
No har eg tømt rips og solbærtrea og laga solbærsylte og rips gele. Heime og hjå mine bestemødre har det alltid vore tradisjon å samle skummet som ein tek bort frå rips-gryta i ei skål. Ferskt brød med ripsgele-skum er fantastisk og nokon av mine beste barndomsminner 🙂 I skrivande stund sit 3åringen i huset og et kveldsmat med rips-skum på skiva 😛
Geleen min ble ikke stiv?. Den har stått i kjøleskap siden i går. Kan jeg koke hele greia opp igjen nå eller er den bare å kaste?.
Jeg har ikke testet det selv, men det kan være verdt et forsøk. 🙂
Heisann, nå kokes her ripsgele etter oppskrift herfra. Skikkelig høst-trivsel, og ekstra kos med en så fin og inspirerende blogg. 🙂
Hvor mye gele får man av et par kilo rips?
Kan man bytte ut sukker med sukrin?
Det vet jeg ikke. Jeg har ingen erfaring med sukrin og vet ikke hvordan konsistensen på geleen blir hvis du benytter sukrin istedet for sukker.
Hei….jeg har prøvd for første gang å bruk sukrin når jeg laget ripsgele. Alt gikk bra til jeg kikket på de avkjølte glass på kjølerommet. Gele lå oppå sukrinet som hadde stivnet/kristalisert igjen i bunnen av glasset.
Takk for at du delte dine erfaringer.
Kan man følge samme oppskrift med tyttebær?
Hei ripsen er litt sur men rød
når kan jeg lage ripsgele nå eller bør jeg vente litt til.Har laget geleen noen år er så fornøyd men tro ripsen er moden litt tidligere i år. Så nå ble jeg litt usikker på om jeg tar de for tidlig.
Takk for innblikk i din flotte mat-blogg. Jeg har nå laget rips-gele for første gang etter din oppskrift . Den ble helt perfekt, Skal prøve flere oppskrifter herfra etter hvert.
Margrete
Så hyggelig å høre! 🙂
Hei! Det er en del variabler i «geletesten» jeg er litt usikker på: Skal saften kjøles ned litt først, eller er det nok at den har sluttet å koke? Hvor kald skal tallerknen være (kjøleskapskald?) Venter man litt fra man legger dråpen på tallerknen til man trekker skjeen gjennom? Alle disse variablene er avgjørende for om testen bestås eller ikke. Flott om dette kan spesifiseres i oppskriften. For øvrig takk for fin oppskrift!
Takk for din tilbakemelding! Jeg har nå presisert variablene ved «geletesten» ytterligere. Håper det er til hjelp!
Hei,
Tips om gelétest- det behøves visstnok ikke den lange prosessen med kjøleskap. Alt man trenger er en skje- den dyppes i den varme saften og holdes høyt over gryta. Når siste dråpe henger på skjeen uten å falle til geleen stivne når den er avkjølt
Hei
Ser ut som dei fleste bruker glass til oppbevaring av rips gelé. Jeg tenkte å bruke frysebeger med lokk. Det går vel bra?
Dersom du skal fryse ned geleen kan du fint benytte frysebeger. Lykke til!
Da har jeg laga 7 fine Norgesglas med ripsgele så får vi se omden stivner i kjøla. Sleit litt med å få den slik jeg mente mem om ikke fpr en bare gjøre ett nytt oppkok å prøve igjen.
Jeg syns kanskje den ble vel søt å pøvde stive den opp med Jam Syltepulver. Syns den var vanskelig å få løst opp helt så skumma av endel mens den sto i kjelen å kjølte seg ned. Den så hvertfall klar å fin ut på glassene. I morra kjøoer jeg strikker da jeg kun fant 3 i hele huset :/
Takk hvertfall for opskrift og alle tipsa i kommentarene under.
Takk for fin blogg, men da jeg skulle la den koke i femten minutter uten å røre den så endte hele saften opp som svidd sukker. Hva kan jeg ha gjort galt?
Det er vanskelig for meg å si. Men, kan det være at du lagde en liten porsjon og/eller at du kokte på for høy varme?
Hei.
Spennende ja! og jeg lurer på hvor meget rips jeg skal bruke til oppskriften. Det står intet om hvor meget rips??
Nei, jeg har bevisst ikke oppgitt mengde rips, men heller skrevet hvor mye vann du skal tilsette pr. kg. rips, og hvor mye sukker du skal benytte pr. liter silt saft. Det er etter min mening den beste fremgangsmåten og den jeg selv har benyttet i mer enn 35 år. Jeg pleier å plukke så mye rips som jeg orker (eller får plass til i den største kjelen min) og ta det derifra. Lykke til!
Kan jeg bruke gelantin i ripsgeleen da den ikke stivnet
Nei, jeg vil ikke anbefale det. Se tips i oppskriften:
«Dersom geleprøven ikke lykkes første gang, kan du tilsette litt mer sukker (og eventuelt litt pektin dersom bærene dine er godt modne) og koke opp, og deretter ta “geletesten” på nytt.»
Hei hei
Ser alle fryser geleen på glass.
Min bror fryste geleen i sånn små plast beger.
Er ikke det et alternativ hvis man ikke har små glass ?
Hva kan jeg gjøre med ripsbærgele som ble altfor tynn? Kan jeg evt ha den i saftkokeren igjen med litt vann, og så røre inn litt gelatin? Og evt hvor mye gelantinpulver?
Tror du heller bør tilsette litt pektin.
Mener det sto ripsgele med einebær i overskriften, men finner ikke noe om einebær i selve oppskriften.
Da har du nok sett feil, for jeg har ingen oppskrift på ripsgele med einerbær. 😉
Denne sida kjem opp som «Ripsgelé med einebær» på søkslista, det var slik eg gjekk inn her også! Sjå på kommentaren over her frå Marit 2. november 2014, så finn de det!
Æ lagde ripsgele basert på en gammal nabo sin oppskrift. Det brakte frem gamle barndomsminna. Et lite triksifaks æ lik å bruk e å tilstætt ei lita klype med vanilje. Får fram en ekstra god aroma som alle barnebarna e helt vill etter. Ha en heilt fortæffelig kvæll.
eg bomma på sukkermengden, vart altfor søt. kan eg varme den opp igjen og supplere med meir bær
Ja, lag en runde til, og bland det sammen når du vanligvis skal tilsette sukker. Lykke til!
Jeg har nå skrevet ut en av oppskriftene, ripsgele, men det er vanskelig å lese for en gammel dame som har problemer med å les dette med lesebriller også. Er det noe jeg eller du kan gjøre med dette?
Jeg er kjent med at det er problemer med utskrifter fra enkelte nettlesere. Selv benytter jeg Safari og det fungerer som det skal. Anbefaler deg derfor å prøve en annen nettleser neste gang du skal skrive ut. Dette vil bli rettet opp ved neste tekniske oppgradering.
Har laget mange glass rips-gele, som for det første ble grumsete og ikke stiv.. Jeg prøver å koke den opp igjen med mer sukker og pektin,- men det jeg lurer på er om den smaker like godt selvom den ikke er klar i fargen?
Dersom man i flere omganger må tilsette sukker må det da koke 10 min hver gang eller holder det med oppkok? Lager gele som ble plukket på lørdag så var sikker på at det var nok med 800 gram sukker pr liter. Har desverre ikke kjøpt inn petkin
Kan jeg lage geleen over to kvelder, dvs sette saften kaldt før/etter tilsetning av sukker, og koke opp på nytt dagen etter? Jeg mangler egnede glass og må rekke å skaffe noen.
Jeg vil tro at det skal gå bra.
Har forsøkt å finne svar på holdbarhet av hjemmelaget gele og saft av rips og solbær, noe ulike svar der ute. Tenker se, lukt og smak er det som gjelder. Akkurat smakt saft og gele fra -98! God på smak og lukt, men brun i fargen.
Dersom man er nøye med renslighet og oppbevaring kan ripsgele stå i flere år. Her er det se, lukte og smake som gjelder, som du også skriver.
Mange fine tips til ripsgele. Jeg lager gelé av de fleste hagebær også svartsurbær/ Aronia. Det er vel Aronia som har mest antioksidanter. Flott til gelé som rips. Blir for lite brukt på grunn av snerpete smak som rognebær, men den blir borte etter to døgn i fryser. Så er det bare å koke saft.
Veldig fin oppskrift! Jeg liker å bruke ripsgelé på kjeks og ost (til vin) 😉
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Alltid gøy å høre at oppskriftene faller i smak!
Hei!
Super oppskrift. Hvor kjøper du de fine glassene?