Mange har etterlyst oppskrift på tortillas på bloggen, og her kommer den. Server dem som tilbehør til favoritt-tacoen!
Ingredienser
225 g | hvetemel |
1/2 ts | salt |
60 g | smør |
1 dl | lunkent vann |
SLIK GJØR DU
Kjør hvetemel, smør og salt i en kjøkkenmaskin, til du får en smulete blanding. Tilsett vannet litt etter litt, mens maskinen går hele tiden, til det samler seg til en smidig deig.
Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 16 jevnstore biter. Rull dem ut til jevne kuler, og kjevle dem deretter tynt og jevnt utover, til de er ca. 12 cm i diameter. Legg litt plastfolie over kulene mens du kjevler de øvrige ut, slik at de ikke tørker inn.
Stek tortillaene i tørr stekepanne med slippbelegg (eller på takke), på middels varme til de får en fin farge på begge sider. Det tar omtrent ett minutt på hver side.
Oppbevar brødene under et bakeklede eller aluminiumsfolie, og server dem lune.
Server tortillaene varme, som tilbehør til tex-mex-måltidet, som for eksempel til fajitas og quesadillas. Alle tex-mex-oppskriftene finner du samlet her.
TIPS
- Lag gjerne deigen på forhånd, men oppbevar den i plast slik at den ikke tørker ut.
- Du kan gjerne benytte maismel i stedet for hvetemel, hvis du får tak i det, og tilsett vann til du får en jevn og smidig deig.
- Lag gjerne tortillachips av rester eller som et tilbehør. Del tortillalefsene i 8 jevnstore ”snipper” og pensle begge sider med solsikkeolje eller annen nøytral olje. Legg dem på bakepapirkledd bakebrett, og dryss gjerne på litt flaksalt og/eller tacokrydder/chiliflak. Rett før servering steker du dem ved ca. 225 grader (over- og undervarme) på øverste rille i 4-5 minutter, til tortillachipsene er gylne og sprø. Følg med mot slutten av steketiden. Tortillachipsene smaker aller best relativt nylaget, men er holdbare et par dager.
Hei! Tusen takk for super matinspirasjon!!
Har du tips til hva man kan gjøre for at tortillaene holder seg myke? Mine er bare myke de første sekundene jeg tar de ut fra håndkleet, også blir de stive og brekker når jeg prøver å pakke inn maten (når de er blitt avkjølt).
Hei. Jeg legger de ferdigstekte tortillaene fortløpende i en bunke godt tildekket av aluminiumsfolie. Da holder de seg myke og kan også lett lunes i ovnen hvis ønskelig.
Legg dem i en kasserolle (eller lignende), og bruk et kjøkkenhåndkle som du har fuktet litt med varmt vann over som lokk. Fukten i håndkleet gjør at de ikke blir tørre. De beholder også varmen.
Hei!
Går det an å fryse disse? Hvordan eller når i prosessen bør det gjøres for best sluttresultat?
Ja, de kan fryses, både før utbaking og etter at de er stekt.
Hvordan bør de tines?
Jeg doblet oppskriften og skulle da i utgangspunktet fått 32 tortillas. Fikk 9, i helt normal størrelse. Haha. Fulgte oppskriften helt. Hmmm. Jaja, de ble veldig gode da, og lages igjen. 😀
Det kan stemme det. Hun lager lefser som ikke er større enn 12cm.
Om man feks vil lage lefster like stor som en panne på 22,5cm, så vil oppskriften rekke til kun ca. 4,5 lefser.
Altså
16 * «arealet-av-12cm-lefse»
= x * «arealet-av-22,5cm-lefse»
16 * 2*pi*(12)^2 = x * 2*pi*(22,5)^2
16 * (12)^2 = x * (22,5)^2
x = (16 * 12^2) / (22,5)^2
x = 4,551111
Vel, formatering gikk dårlig her så utregningen ble veldig stygg. Forsøker en ny taktikk der «||» skiller linjene: 16 * «arealet-av-12cm-lefse» = x * «arealet-av-22,5cm-lefse» || 16 * 2*pi*(12)^2 = x * 2*pi*(22,5)^2 || 16 * (12)^2 = x * (22,5)^2 || x = (16 * 12^2) / (22,5)^2 || x = 4,551111
Hvetetortillaene blir veldig gode, men med maismel får jeg ikke oppskriften til. Den blir veldig tørr og smuldrete. Noen tips? 🙂
Maismel inneholder ikke gluten. Gluten binder deigen.
Så hva om man blander halve del mengden med maismel og hvetemel? Jeg skal ha 10 gjester.. hvor mange lefser må man beregne da?
Jeg lurer på om det går an å bruke sammalt hvete (finmalt) istedenfor siktet hvetemel? Så blir det mer fiber
Det burde gå bra med 20–30 % sammalt fint. Tenkte eg skulle testa det i dag 🙂