Butikkhyller og frysebokser er spekket med industrielt fremstilt mat pakket inn i emballasje som proklamerer at produktet er "hjemmelaget". Men, hjemmelaget mat er vel egentlig mat om er laget hjemme, er det ikke?! Produkter som markedsføres som hjemmelagede kan aldri bli like gode og sunne som de som faktisk er laget på ditt eget kjøkken. Det benyttes for eksempel ofte mer salt og sukker i industriell mat enn en gjør hjemme, og i tillegg må produktene tilsettes ulike tilsetningsstoffer for at de i det hele tatt skal nå ut til forbrukerne.
Visst er det nødvendig og helt greit å ty til ferdigmat en gang iblant. Det er når ferdigmat blir regelen, i stedet for unntaket, at varsellampene bør begynne å lyse. Det gjelder spesielt om en har barn i familien. Vi ønsker å være gode forbilder for våre barn og bør være kritiske til hva vi selv spiser og ikke minst hva vi tilbyr den oppvoksende generasjon. Det er viktig å vise barna hva som er sunn og god mat, og ikke minst hvordan den lages. Det er slik matglede skapes.
Hjemme hos oss var det hjemmelaget mat som var hovedregelen. Jeg husker imidlertid at det var stor stas første gang jeg smakte pizza på 70 tallet en gang, det var nemlig på den tiden pizzaen kom til Norge. Frossenpizza på den tiden var uansett noe helt annet enn hva som er frossenpizza i dag, men det var jo ekstra spennende siden det var noe nytt. Da vi noe senere også laget pizza på skolekjøkkenet fulgte jeg ivrig med og tok med meg den nyervervede kunnskapen hjem på mammas kjøkken, og serverte pizza til hele familien nesten hver eneste lørdagskveld. Her la jeg kanskje også noe av grunnlaget som gjør at jeg koser meg med å skrive denne matbloggen i dag? Den hjemmelagede pizzaen på 70 tallet var tradisjonell og var fylt med kjøttdeig, løk, tomatpurè og ost. Pizza i ulike varianter er typisk fredagsmat for oss. En gang iblant vender jeg imidlertid tilbake til utgangspunktet, og den noe modifiserte utgaven er omtrent slik.
Ingredienser
1 porsjon | pizzadeig |
400 g | kjøttdeig |
1-2 fedd | hvitløk , finhakket |
1 | gul løk , i ringer og hakket* |
400 g | hermetiske tomater , hakket |
2-3 ss | tomatpuré |
tørket pizzakrydder | |
salt og pepper | |
1 | rød paprika liten, i små terninger |
norvegia eller Jarlsberg, revet | |
frisk basilikum eller oregano, finstrimlet |
SLIK GJØR DU
Lag pizzabunnen etter oppskriften og sett til heving.
Skjær ringer av halvparten av løken og finhakk den andre halvparten (*). Brun kjøttdeigen i en dyp stekepanne. Bruk gaffel og smuldre den i ønsket størrelse. Tilsett den hakkede løken og finhakket hvitløk sammen med kjøttdeigen og la det steke sammen med kjøttet til løken er blank og myk. Tilsett hermetiske tomater og smak til med tomatpurè og tørkede krydderurter. La pizzasausen stå å putre alt fra 5 minutter til en time, alt etter hva du har tid til. La fyllet avkjøles noe.
Kjevle ut pizzadeigen og legg på bakepapirkledt stekeplate. Bre fyllet over pizzabunnen og fordel revet ost, paprika og løkringer over.
Stekes ved ca 225 grader i ca 15 minutter, eller til pizzabunnen har fått en lys brun skorpe både oppå og under. Ha gjerne på noen finsnittede krydderurter ved servering – og nyyyyt ekte HJEMMELAGET pizza! Alle pizzaoppskriftene på bloggen er for øvrig samlet HER.
Hva med deg, lager du pizzaen din selv og hva er eventuelt din pizzafavoritt?
Jeg tror DENNE blir min favoritt. Ser av ingrediensene at det er akkurat sånn jeg liker, etter å ha spist hjemmelaget pizza på 70-tallet jeg også! Vi spiser ikke pizza ofte, for vi har en tendens til å spise for mye for det er så godt!!
Og det med ferdigmat er virkelig noe du har rett i. Det bør unngås så godt en kan. Vi har spist så lite ferdigmat/halvferdig de siste årene, at jeg synes nå at jeg kjenner smaken av alt det «kunstige» som has i for at maten skal kunne oppbevares i lang tid.
Takk for flott oppskrift, og god helg.
Skrekk og gru, jeg minnes noe som het TV Pizza på 80-tallet. Osten satte seg alltid fast i ganen, mon tro hva den inneholdt?
Vi lager pizzaene selv. Som du ofte gjør, hever deigen mens husarbeidet gjøres. Jeg elsker pizza i alle varianter. Favoritten er tynn bunn med tomatsaus, hvitløk, chili, oliven, paprika, løk, kokt skinke og ost. Gjerne med litt ruccola.
Er også veldig glad i tynn pizzabunn med bare smør, olje og hakket hvitløk, som man har «tomatsalsa» (tomat, hakket løk, basilkum, salt og pepper) på når den kommer ut av ovnen.
Ellers har jeg blitt veldig glad i den «hvite pizzaen» du har presentert.
I morgen går turen til Italia, så da blir det nok en pizza eller to i løpet av den neste uken 🙂
God helg!
Elsker pizza-oppskriftene dine. Min favoritt har blitt pizza med mozzarella, parmesan, spekeskinke, cherrytomater og ruccola, og oppskrift fant jeg selvfølgelig på bloggen din. Virker som du/dere bruker mye basilikum på pizzaen, så den bytter jeg ut med ruccola 🙂
I dag skal jeg forresten teste ut oppskriften din på franske makroner. Gleder meg til å finne godstolen med en (to, tre) kopp(er) te, franske makroner og ei god bok. Endelig fredag!
Ha ei fin helg 🙂
Hos oss er pizza også fredagsmat. Jeg liker å bake, og synes alltid at grovt gjør best for kroppen. Derfor er min oppskrift på pizzabunn slik: 7,5 dl hvetemel + 2 ts tørrgjær +3 dl havrekli + 4,5 dl vann + 3 ss olje + 1 ts salt.
Så forhever og etterhever jeg som med vanlig gjædeig.
Ofte så setter jeg dobbelt deig og sparer halvparten til rundstykker lørdag morgen eller lunsj. Deigen holder seg fint i en isboks i kjøleskapet, men trenger litt tid (eller varme) for å våkne igjen lørdag morgen!
Jeg bruker alltid havrekli fremfor hvetekli. Hvetekli kan ofte sette en smak på bakverket som jeg ikke liker. Havrekli derimot er helt smaksnøytralt. Det er fint med en neve i vaffelrøre og pannekakerøre også!
Frossenpizza kan ikke sammenliknes med hjemmelaga! Her i gården blir pizzaen stort sett to-delt: skinke, sopp og gulost på ungdomsdelen, mens jeg liker godt ansjos, kapers og svarte oliven og parmesan. En annen voksenfavoritt er spinat, fetaost, hakket tomat og svarte oliven. Jeg husker også godt da pizzaen kom til Norge på 70-tallet. Mine kule hippieforeldre var raskt ute – vi spiste den også med kjøttdeig.Har ikke laga den versjonen på evigheter, men nå fikk jeg lyst til å prøve igjen! Apropos 70-tallsmat- noen som husker det vi bare kalte gryterett? Hva skjedde med den?
Nå har jeg prøvd pizzaen din:) Den ble kjempegod! Jeg tilsatte noen skiver brunost i fyllet for å få en litt søtere? smak. Ble deilig! Takk for denne flott bloggen din!! Julehilsen fra Trine
ha-ha! fantastisk! Det må jeg lage en dag! Nå spiser vi bare tynn og sprø og supergod pizza med de lekrekste ting på toppen (anbefaler Lofthus-pizza med reinsdyr og granateple for alle som bor i Oslo!) men en gang var det jo bare en pizza, og det var denne. Venninnen min laget den best; tykk. myk bunn med masse kjøttedeig og saus – og en kilo ost 😀 Åh, gode minner. Tror den må nytes til et gjensyn med Twin Peaks
Ser ut som en fantastisk oppskrift. Skal lage den i morgen, men hvor mange person er er dette til? Usikker på om jeg må doble den. Håper du rekker å svare innen da 🙂
Dette gir en stor pizza med masse fyll og bør rekke til 3 voksne. Men så er det jo sånn da at noen har større pizzamager enn andre, slik at den kanskje bare rekker til to? Så dette må du nesten vurdere selv ut fra hvem du skal servere den til.
Hei, jeg kan ikke se oppskrift på bunnen..?
Linken har falt ut ved import til ny nettside, men er nå på plass igjen. Lykke til!