Helstekt kylling er god gjestemat, og sammen med en provencalsk grønnsaksform med sprø topping og småpoteter blir det et smakfullt måltid. Bruk gjerne en økologisk kylling som har levd litt bedre og lengre enn de fleste kyllinger - det merker du på smaken og kvaliteten.
Ingredienser
KYLLING & POTETER
1800 g | kylling (ca.), hel |
2 | sitroner , i båter |
3 ss | smør (mykt) |
4 fedd | hvitløk , finhakket |
1-2 ss | persille |
1-2 ss | timian |
2-3 ss | smør , smeltet |
salt og pepper | |
500 g | poteter (små), delt i to |
200 g | småløk , delt i 2 |
PROVENCALSK GRØNNSAKSFORM
2 | rød paprika , i store biter |
1 | aubergine , i skiver (ca. 1 cm) |
1 | squash , i skiver (ca. 1 cm) |
4 store | tomater , i skiver (ca. 1 cm) |
1 dl | panko eller strøkavring |
2 fedd | hvitløk |
timian | |
persille | |
nøytral olje | |
ekstra virgin olivenolje | |
sitronsaft | |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 175 grader (over- og undervarme).
Vask kyllingen under rennende vann og tørk den med litt kjøkkenpapir. Bland sammen smør, finhakket hvitløk, friske krydderurter, salt og pepper, og fordel det under skinnet på kyllingen. Dette er en skikkelig grisejobb og det er bare å bruke fingrene først som sist. Ha ca. en sitron (i båter) inni kyllingen, bind sammen bena med hyssing, og legg den i et stort ildfast fat. Pensle kyllingen med smeltet smør og krydre deretter med salt og pepper. Sett et steketermometer i den tykke delen ved låret, men pass på at du ikke treffer på ben.
Skrell løken og vask (og eventuelt skrell) potetene, og skjær dem i to. Legg potetene i det ildfaste fatet sammen med løken, resten av sitronbåtene og kyllingen. Ringle litt olivenolje over potetene, og krydre med salt, pepper og friske krydderurter. Stek kyllingen og potetene på midterste rille til kyllingen har en kjernetemperatur på ca. 67 grader. Det tar 1-1 ½ time. Øs litt av stekesjyen over kyllingen i løpet av steketiden. La den ferdigstekte kyllingen hvile (under litt aluminiumsfolie som legges lett oppå) i ca. 20 minutter, før du deler den opp i passende biter. (Kontroller om kyllingen er ferdigstekt ved å stikke en kniv i lårfestet – den er ferdig når det kommer klar kraft ut.)
Mens kyllingen koser seg i ovnen gjør du klar grønnsaksformen. Skjær opp grønnsakene som angitt. Legg aubergineskivene utover et fat og krydre med salt. La det stå å trekke ca. 10 minutter før du skyller av saltet og tørker aubergineskivene med litt kjøkkenpapir. Stek aubergine, squash og paprika gyllenbrune i litt nøytral olje, og krydre deretter med salt og pepper. Legg de stekte grønnsakene i taksteinmønster sammen med tomatskivene i en ildfast form som er ca. 33 x 25 cm. Drypp over litt av din beste olivenolje og saften av ½ sitron.
Kjør panko/strøkavring, hvitløk, samt frisk persille og timian i en kjøkkenmaskin med kniver, til alt er finhakket. Fordel blandingen over grønnsaksformen. Stekes midt i ovnen ved 200 grader (varmluft) i ca. 20 minutter (mens kyllingen hviler), til grønnsakene er møre.
Servér kyllingen sammen med potetene, løken, sitronbåtene, grønnsaksformen og stekesjyen, og gjerne med godt brød som tilbehør.
TIPS
- Beregn 250-300 g kylling pr person.
- Du kan sjekke om kyllingen er gjennomstekt ved å stikke en kniv forsiktig inn i lårfestet. Dersom det kommer klar kraft ut er kyllingen ferdig.
VELBEKOMME!
Veldig god rett, men kyllingen vår ble ikke gjennomstekt ved kjernetemperatur på 65grader, så ett tips er å la den stå i ovnen litt ekstra.
Takk for din tilbakemelding. Det er viktig at steketermometeret settes i den mest kjøttfulle delen av låret. Kjernetemperaturen vil øke ytterligere etter at kyllingen har hvilt i 20 minutter. Jeg har nå justert oppskriften noe, og lagt inn info om hvordan du kan dobbeltsjekke at kyllingen er ferdigstekt.