Et godt hverdagsbrød skal etter min mening inneholde mye grovt mel og hele korn, slik at det metter en stund. I tillegg må det selvsagt være godt på smak og være relativt holdbart. Dette er et slikt brød. Ønsker du ikke hele korn i brødet, kan du kjøre korn, kjerner og frø med en stavmikser før du elter sammen deigen.
Ingredienser
TRINN 1
50 g | helkorn rug eller hvete |
100 g | solsikkekjerner |
50 g | linfrø |
50 g | sesamfrø |
4 dl | vann (kokende) |
TRINN 2
550 g | hvetemel |
125 g | sammalt hvete, grov |
125 g | sammalt hvete fin |
25 g | gjær eller 1/2 pakke tørrgjær |
1 1/2 ts | flaksalt |
3 1/2 dl | vann (20-25 grader) |
SLIK GJØR DU
Bland alle ingrediensene fra ”trinn 1” i bakebollen, dekk med plast/lokk og la den stå i romtemperatur i minst 2 timer eller natten over. En slik bløtlegging av korn, kjerner og frø gjør dem seige, slik at de binder seg bedre i deigen.
Tilsett ingrediensene fra ”trinn 2” i blandingen fra ”trinn 1”, og kjør deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok i noen minutter på sakte fart. Juster eventuelt med mer mel/litt vann dersom deigen er klissete/tørr. Øk deretter hastigheten noe og kjør deigen i omtrent 10 minutter, til du får en blank og elastisk deig. Deigen kan gjerne være litt klissete. Dekk bakebollen med plast eller lokk og sett deigen til heving på et lunt sted.
La deigen heve til den har økt til omtrent dobbel størrelse, etter ca. 1 1/2 time. Ha deigen på bakebordet og del den i 2 like store emner. Form emnene til brød og legg dem i smurte brødformer (ca. 2 liter). Pensle brødene med vann og strø litt grovt sammalt hvetemel over. La brødene etterheve under plast/klede i ca. en time.
Forvarm ovnen til 220 grader (over- og undervarme). Snitt brødene på toppen med en skarp kniv og sett dem inn i stekeovnen på nederste rille. Ha samtidig ca. ½ dl varmt vann i bunnen av stekeovnen og lukk umiddelbart igjen stekeovnsdøren. Stek brødene først i ca. 5 minutter og skru deretter ned termostaten til 180 grader. Stek brødene i 45 minutter, til de har en gyllen og fin overflate og avgir en «hul» lyd når du banker forsiktig på undersiden. Ta brødene forsiktig ut av formene og la dem avkjøles på rist.
Nytes med godt pålegg og gjerne en kopp te.
TIPS
- Pakk brødene i fryseposer når de enda er litt lunkne, og legg dem i fryseren når de er helt avkjølt.
- Dette brødet er betegnet som ”halvgrovt” på brødskalaen.
Hei! Har bakt dette brødet i dag, har fulgt oppskriften, og deigen hevet godt, men sliter med å få høyde på brødet etter at de der lagt i formen og etterhevet de. Mulig formene mine er litt lange at det er derfor de blir lave, noen tips til hvordan jeg kan få litt mere høyde på brødene?
Jeg pleier å ta en stor bit aluminiumsfolie og former til en slags firkanta ball som jeg legger i den ene enden av brødforma, funker kjempefint!
Om en legger folie i formen, blir de jo bare mindre!!
Har selv bakt disse noen ganger men sliter også veldig med at de ikke blir luftige eller høye. Har ca 2 liter brødformer.
Bruker en hel pakke med gjær og hever de rett i formene, lar de stå 2-3 timer til heving.
Men de blir ikke noe høye,
Tror jeg må doble oppskriften jeg til 2 brød
Da bakte jeg brødet igjen, denne gangen 800g hv.mel 210g sammalt hvete grov og 240g sammalt hvete fin.1 hel pakke tørr gjær, lot den heve 2 timer og delte deigen i to like deler og la de i brødform og etterheve de 2 timer. De ble noe større men føler at de kunne vært ennå større.
Godt brød, men har lett for å smuldre. Hva skal jeg gjøre for at det ikke skal skje? Olje, margarin?
Hei! er den totale steketiden i oppskriften 45 min eller 50min (45+5)? 🙂
Takk for god oppskrift, Trine. Brødene blir deilige, så lurt med det varme vannet i bunnen av ovnen. Brødene får sprø skorpe, blir saftige, passe høye og holdbare.
Lærer så mye av oppskriftene dine.
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen!
Hei. Jeg sliter med elting av deig. Deigen min blir hard og deler seg, den blir ikke elastisk. Hva kan jeg gjøre?
Da må du tilsette mer vann.
Skal du helle varmt vann rett på ovnen, eller setter du det i en ildfast form?
Du kan gjøre begge deler. Selv pleier jeg vanligvis å sette en ildfast form med kokende vann i bunnen av stekeovnen, og tar ut denne mot slutten av steketiden.