"No knead bread" går som en farsott blant matbloggerne og mange har latt seg friste til å bake disse enkle, men utrolige gode brødene, igjen og igjen. Det er fort gjort, men krever litt planlegging. Jeg har bakt dette brødet utallige ganger nå, med ulike smakskombinasjoner, og så langt er dette min favoritt. Brødet er bakt med et 4-kornsmel og gresskarkjerner. Sistnevnte gir en utrolig god smak på brødet. Prøv du også da vel!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

350 g hvetemel
200 g 4-kornmel
50 g gresskarkjerner
1 1/2 ts salt
1/3 ts tørrgjær
5 dl vann

SLIK GJØR DU

Bland sammen ingrediensene raskt i en bakebolle. Bruk en sleiv eller lignende, det er ikke nødvendig å benytte kjøkkenmaskin. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer. Hevetidene i denne oppskriften er ganske tøyelige. Jeg har ved en anledning latt deigen heve 24 timer, med fantastisk resultat da også.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger, eller enda mer om du synes det trengs. Bretteteknikken er godt beskrevet av Ina på matbloggen Mat på bordet, i denne videoen og i dette innlegget.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over eller dekk med et klede. La deretter brødet etterheve i ca 2 timer (+/-). Sett ovnen på 250 grader etter ca. 1,5 time hevetid og sett samtidig inn formen du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i må ha lokk og må tåle 250 graders varme. Jeg får ofte spørsmål om det er mulig å steke dette brødet uten lokk, eller med aluminiumsfolie over, men det går ikke. Det er nemlig hele poenget med denne stekemetoden, brødet skal stekes med lokk.

Når brødet har etterhevet ca 2 timer hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme formen. Rist eventuelt litt forsiktig på formen for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca. 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca. 15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen kan du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt. Det er holdbart i flere dager, og uansett spist opp før det ikke smaker godt lengre…

Oppskrift på fint no knead-bread finner du her.

Enjoy!

Skriv ut
  1. Oioi – nå hadde jeg nesten mista deg her! Huffameg! Siden jeg har vært på ferie, så hadde jeg ikke oppdaga at du plutselig ikke dukka opp i blogfeed’en min daglig! Men nåh er du på plass igjen med masse inspirasjon! :o)
    Dette brødet har jeg tenkt å prøve snart.

  2. Deig står klar på benken hjemme. Fant dessverre ikke 4 korn melet så det måtte erstattes, men jeg finner det nok tilslutt.

    Kaldhevede deiger er helt perfekt i en travel hverdag.

  3. Okei, takk for svar, Line! Noe spesielt man må tenke på når man kjøper leirgryte – hva skiller en god fra en dårlig gryte?? 🙂

  4. Nå har jeg gått til innkjøp av en leirgryte og har min første «no knead bread»-deig til heving. Supertspent på resultatet, som skal serveres til lunch i morgen:-) Takk for inspirasjon, hadde nok aldri kjøpt leirgryte uten å ha lest om det brødet her – og nå venter jo en hel ny verden med leirgrytemat! Ha en fin helg, Trine!

  5. Hei
    Ser veldig godt ut 🙂
    Hvor får du tak i 4-korn melet? Nå har jeg forsøkt alle de store matbutikkene i området og en sunkost-butikk, men ingen tng foreløpig. Kan man bruke et annet mel isteden?

    1. Jeg har kjøpt 4-kornmelet i en helsekostforretning, har ikke sett det i vanlige dagligvareforretninger.

    2. 4-korn-melet består av sammalt hvete, sammalt rug, sammalt bygg og små havregryn. I tillegg er det tilsatt siktet hvete (30%). 😉

  6. nydelig brød !!!! fant helios 4-korn melet i min økologiske butikk her i stavanger!!! eneste jeg har problemer med er at brødet flyter utover, deres ser så rundt ut… og mitt brød sitter godt fast i bakepapiret, hva gjør jeg feil?? for mye vann?? skal få meg vekt, tror ikke litersmålet er korrekt…
    helt dilla på bloggen din, takker ; ))

    1. Når du baker det eltefrie brødet er det viktig å måle opp nøyaktig. Likevel kan deigen bli for våt/tørr pga at melet har ulikt fuktighetsnivå. Det gjelder for all baking. Siden brødet sitter fast på bakepapiret har du også benyttet for lite mel i brettingen. Er deigen litt for løs er det bare å brette noen runder ekstra – og sørge for at det er nok mel på bakepapiret. Lykke til neste gang! 😉

  7. Jeg måtte bake to runder i helga pga at mitt første brød satte seg fast i bunnen av leirgryta. Så jeg hadde nok brukt for lite mel i deigen i utgangspunktet – men ved andre forsøk tok jeg og siktet litt mel nedi bunnen på leirgryta før jeg hadde brødet i formen, for at ikke det skulle brenne seg fast. Det funket utmerket. Det eneste som var å utsette på brød nummer 2, var at det var litt lite stekt. Jeg stekte det i 60 min i leirgryte og enda var det litt seigt. Men det er nok kanskje en erfaringssak i forhold til type stekovn etc? Uansett så var det et nydelig brød, ble rent stolt jeg 😉

  8. Dette er mitt favorittbrød! Faktisk har jeg kjøpt en glasstusj og skrevet opp oppskriften på kjøkkenvinduet 😉 Men, jeg pleier å tilsette en liten skvett olje sammen med vannet – syns deigen blir enklere å ha med å gjøre på den måten. Den fester seg mer. Hva tenker du om det? Er det noen grunn til å IKKE gjøre det?

  9. ….og ellers er et tips for nøyaktige mål (ser noen over her undrer) å sette bakebollen direkte på kjøkkenvekta og nulle ut imellom.. 😉 Angående det helios melet – det har jeg gått bort ifra, laget en egen miks av ingrediensene i det melet. Funker som bare det.. 😉

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste