Fyll opp fryseren med deilige og luftige rundstykker med rug. De er ypperlige til frokost, brunsj, lunsj, i matpakken - eller som tilbehør til suppe, salat eller gryterett, for eksempel.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

450 g hvetemel
200 g sammalt rugmel, finmalt
25 g gjær eller 1/2 pakke tørrgjær
1 ts salt
1 klype sukker
5 dl vann , romtemperert
100 g smør , i terninger
havregryn eller kjerner/frø, grovt hakket (til topping)

SLIK GJØR DU

Halvgrove rundstykker med rug

Ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, i bakebollen. Kjør alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin med eltekrok i ca. 10 minutter. Juster eventuelt med mer mel dersom deigen virker løs, eller litt mer vann dersom den virker tørr. Kjør deigen først på lav hastighet, og deretter litt høyere hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt deigen i ytterligere 10 minutter. Du skal nå ha en blank og fin deig. Dekk bollen med klede, plast eller sett på lokk, og la deigen forheve i ca. 1 time eller litt lengre.

Ha deigen på melet bakebord, og del den opp i ca. 20 jevnstore emner. Trill til runde boller og legg dem på bakepapirkledd stekebrett (eller et stekebrett med slippbelegg, som jeg har brukt her). La rundstykkene etterheve under klede i ca. 45 minutter.

Halvgrove rundstykker med rug

Pensle rundstykkene med vann og strø over (knuste) havregryn, frø eller kjerner. Klipp eller skjær et snitt i rundstykkene og stek dem ved 225 grader (over- og undervarme) midt i ovnen i 16-20 minutter, til rundstykkene er gylne og gjennomstekte.

Avkjøl rundstykkene på rist, og nyt dem lunkne med godt pålegg eller som tilbehør til for eksempel suppe, gryterett eller salat.

Halvgrove rundstykker med rug

TIPS

  • Dersom du ønsker grovere rundstykker kan du øke andelen rugmel noe, og redusere andelen hvetemel tilsvarende. Juster eventuelt med litt mer vann dersom deigen virker tørr.
  • Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene, les mer her (pkt. 7) om hvordan du gjør det.
  • Rundstykkene kan fryses. La dem tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen.

Ønsker du å motta nyhetsbrev med oppskrifter, tips og inspirasjon 2-4 ganger pr. måned? Da må du melde deg på nyhetsbrevet via skjemaet helt nederst på siden. 

Skriv ut
    1. Dersom du ønsker å abonnere på nyhetsbrevet må du skrolle deg helt nederst på nettsiden, under instagrambildene. Der finner du en boks hvor du kan skrive inn e-postadressen din. Lykke til!

  1. Pleier å ha nøytral matolje på hender og benken når jeg ruller de inni hånden. Da bli de helt glatte å «rynkefri».

  2. Nam, disse var veldig gode! Min datter på 3 år spiste to stykker i matpakken, mao. jeg lager ny «batch» i kveld ; )

  3. Prøvde i dag å blande inn yoghurt naturell, men synes at deigen ble vanskelig å jobbe med. Den ble veldig løs. Hadde i mer mel. Noe jeg gjør feil? Har du noe lure tips på lager kanskje:)?

  4. Hei Trine,

    Har du en tilsvarende (samme meltyper) som jeg kan bruke til brød?

    Hilsen Randi 🙂

  5. Og jeg som ikke får til gjærbakst uten at de blir tunge som stein. Disse ble helt perfekte! Takk for oppskrift.

  6. Hei Trine, når du sier bruk kjøkkenmaskin på høy hastighet, hvor høy hastighet er det? Vi har en sånn Kenwood med masse forskjellige visper osv, og eltekrok. Skal den stå på maks?

    1. Du skal her benytte eltekroken. Kjøkkenmaskiner har ulik styrke og tyngde, så det er vanskelig å si noe spesifikt her. Dersom du har en lett maskin og setter på full hastighet så kan maskinen din ende opp på gulvet, så start på lav hastighet (til ingrediensene er blandet sammen) og øk deretter hastigheten gradvis (til den samler seg og eltes). Jeg elter aldri deigen på maks hastighet med mine maskiner (Kenwood og Kitchn Aid).

  7. Altså, disse er SÅÅÅÅ gode!!! Jeg har ikke laget gjærbakst på mange år, når har det blitt fast bakst i helger

  8. Fantastisk gode rundstykker! Har bakt disse gang på gang, og de er like gode etter en tur i fryseren som ferske. Anbefales!

  9. Disse bakes hver jul og påske. Har blitt en tradisjon.
    Nå ble det tredobbel oppskrift og da måtte jeg øke melmengden litt før jeg hadde i flyende Melange
    God jul

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste