Søt gjærbakst er alltid populært, men er dessverre ikke hverdagsmat. Dersom du lager bollene litt sunnere, ved for eksempel å bytte ut noe av hvetemelet med grovt mel og sukkeret med honning, så kan du nyte godsakene litt oftere!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

400 g hvetemel
250 g sammalt hvete fin
100 g havremel eller finmalt havregryn
5 dl skummet melk
1 egg
25 g gjær eler 1/2 pakke tørrgjær
75-100 g honning eller sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
100 g smør , i terninger
100 g rosiner , bløtlagt i kokende vann
1 egg til pensling

SLIK GJØR DU

Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og det ene egget (som skal benyttes til pensling), i bakebollen. Jeg bruker melk direkte fra kjøleskapet, men ønsker du å korte ned hevetiden noe kan du varme melken til den er ca. 20 grader. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen på lav hastighet. Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet.

Tilsett deretter smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ytterligere 10 minutter. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett rosinene og elt de inn de siste sekundene, til de er noenlunde jevnt fordelt i deigen, men ikke så lenge at de blir most. For å få ekstra saftige rosinboller kan du bløtlegge rosinene i varmt vann i 20-30 minutter. La rosinene renne godt av før du tilsetter dem i deigen.

Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar ca. 1 ½ time.

Ha deigen på melet underlag og del den opp i ca. 24 jevnstore biter. Trill til runde boller og fordel dem på 2 bakepapirkledde bakebrett. La dem etterheve under klede eller plast i ca. 45 minutter.

Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i ca. 12 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Avkjøles på rist. Nyt gjerne bollene lunkne, sammen med en god kopp kaffe eller et glass melk.

TIPS

  • Dersom du ikke ønsker å bruke egg i oppskriften kan du sløyfe det. Du må da tilsette noe mer melk i deigen for å erstatte egget, og du kan også benytte melk når du skal pensle bollene før steking.
  • Lag gjerne deigen dagen før og la den kaldheve over natten. Du kan lese mer om kaldheving her.
  • Bruk gjerne denne oppskriften som utgangspunkt for andre bollevarianter. Du finner alle bolleoppskriftene mine samlet her.
  • Hvis du ikke skal spise bollene samme dag bør de fryses ned straks de er avkjølt. La bollene tine helt i romtemperatur og rett før servering kan du eventuelt gi dem en liten lunk i stekeovnen, 175 grader varmluft i ca. 5 minutter. Da smaker de som nybakte igjen!

Lykke til!

Skriv ut
  1. Lurer på om disse litt grovere bollene erstatter rundstykker.? Har tenkt å servere de med ost og kjøttpålegg og lurerpå om det passer? Holder på åstedet de no og de ser fristende ut.

  2. Jeg liker bolker med leverpostei. Er noe godt med det litt søte fra rosiner og salt leverpostei. Prøv deg frem. Men øst og syltetøy er garantert suksess.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste