Prosjekt Grovt brød, jakten etter det ultimate hjemmebakte grovbrødet, går sin gang også inn i det nye året. Denne gangen fikk jeg lyst til å forsøke Andreas Viestads oppskrift på grovbrød fra hans siste bok "Ekte mat", som jeg fikk av min kjære i julegave. Fremgangsmåten er ny for meg ift grovbrødbakst; en lager to typer "deiger", som blandes sammen til slutt.
Til 2-3 brød trenger du:
Ingredienser
1,3 l | vann (eller annen væske) |
700 g | sammalt hvete |
400 g | sammalt rug |
150 g | siktet rug |
1 dl | lettkokte havregryn |
2-3 ss | honning |
2 ts | salt |
20 g | fersk gjær (ca.) |
400 g | hvetemel (ca.) |
SLIK GJØR DU
Bland 3 dl lunken væske (ca 37 grader) i en bolle, og rør inn ca 20 gram fersk gjær. Rør deretter inn hvetemelet. La blandingen stå i ca 45 minutter, til du har en boblende røre.
I mellomtiden blander du sammen resten av vannet (10 dl) og de øvrige ingrediensene, til en ganske klissete deig. Dekk med plast.
Når gjærblandingen har stått ca 45 minutter blander du sammen de to deigene med en kjøkkenmaskin. Ha deretter deigen (som skal være ganske klissete) i en større bolle, sett på lokk/dekk med plast, og la deigen heve i minst en time.
Ha deigen på et melet underlag og form to eller tre brød, og ha emnene i brødformer. Strø gjerne litt mel over brødene. La brødene etterheve i ca 30 minutter, snitt de, og stek de deretter ved ca 200 grader i 45-50 minutter, eller til brødene er gjennomstekte. Steker du to brød må du nok påregne lengre steketid enn om du har fordelt deigen i tre brødformer.
Resultatet ble også her et godt og mektig brød. Brødene ble ganske kompakte, noe som nok kommer av mye grovt mel i deigen. Men, brødet var godt på smak og minnet meg om min farmors brød. Mathias på 2,5 år likte brødet veldig godt, han foretrekker nok helst brød uten så mye hele kjerner og korn.
Jeg ble imidlertid ikke helt overbevist om at resultatet blir bedre med denne «to-trinns-prosessen», enn om man blander alt sammen i en operasjon. Skal du lage brødet i en operasjon kan du benytte 40-50 gram gjær og la deigen heve noe lengre.
Har du erfaringer med en slik tilberedningsmetode, vil jeg gjerne høre fra deg.
Spennende-kanskje jeg skal teste denne oppskriften men gjøre den a`la Morten Schakenda..har dilla på hans "filosofi" og bakverk.Eneste jeg har testa som også er fra ham er å ta 250 gram ferdig hevet loffdeig oppi deigen før du hever for å gi den ett boost.
Oppdaget bloggen din nå. Skulle finne en oppskrift på noe med kylling, og her fant jeg mye godt. Må rett og slett begynne å følge bloggen din, for her var det mye jeg ville prøve!Kanskje vi får til Kylling og kokosmelk med nanbrød i dag. Blir en ny variant av kylling og kokosmelk enn hva jeg pleier, og nanbrød har jeg ikke laget før (blir melkefritt her 😉 )
Er ikke så ofte jeg kommenterer her, men jeg er innom hver dag og finner utrolig mye deilig. Synes du gjør en super jobb med denne blogge og takker deg ofte i tankene mine for gode tips og oppskrifter du deler. Så ha et godt nytt år, jeg skal fortsette og følge med! :-)Hilsen og klem!
Hei Trine! Har veldig lyst til å prøve meg på brødbaking og vil gjerne lage noe alla Fransk Energibrød som de selger i Meny-butikkene.Det er supersaftig inne og sprø skorpe. Har du noen oppskrift du kan anbefale?Takk for svar og ha en strålende dag! 🙂
Nam, det så jo godt ut. Men hørtes litt spesielt ut med to deiger, kanskje jeg prøver det i en deig:). Godt nyttår til deg forresten:)
Bakte dette brødet i går, litt tidkrevende, men det ble veldig godt. Blingsa litt på oppskriften og glemte å trekke fra 3 dl vann! Måtte til med ekstra mel. Syntes det var veldig lite gjær i oppskriften og er fortsatt litt overrasket over at brødet ble så luftig!Sissel
Det er ganske mange som reagerer på alt gjæret i brødene, derfor er det greit å dele opp med å lage fordeig slik at du kan bruke mindre gjær. Har selv barn som reagerer med vond mage hvis det er for mye gjær i brødene. Derfor lager jeg en fordeig med ca 10gr gjær som jeg blander inn i deigen sammen med 10gr gjær til. Dette er passe til brød med ca 2kg mel. De må heve lenger, men blir veldig luftige.
Fikk også denne boka til jul, av svigers! Synes den er super! Jeg har alltid pleid å lage brød i 2 omganger, men det er fordi jeg skolder melet først. Dvs jeg har som deg barn som liker "lyse" brød uten for mye hele korn. Jeg skolder alltid hele hvetekorn og store havregryn, ca 8 dl av hver i ca 1.3L kokende vann. Lar det stå til det er kaldt og blander i en drøy liter vann til. Bruker omtrent 30-40 gram gjær til 4 store brød. Så blander jeg i grov sammalt rug, havremel og siktet hvetemel(ca 2 L hvetemel og tilsammen ca 16 dl av de andre, evt en pk grovbakstmel) og hever godt og lenge gjerne to timer om jeg har tid.Steker i brødformer ved 225 grader nederst i ovnen i ca en time. Jeg ruller gjerne brødene i havregryn før jeg legger dem i former, forresten.Dette blir veldig holdbare og saftige brød, og de hele kornene merker du ikke annet enn på smaken;) Jeg baker stort sett 12-16 brød i uka, og legger sjelden i frysen, de holder seg godt!
Jeg lagde disse brødene idag, brukte 1 deig med 1 pakke tørrgjær. De ble veldig luftige og fine, skikkelig grovbrød!
Jeg sverger vanligvis til «Trines firekornbrød» og savnet jo frøene litt her, men disse er kanskje sunnere/mer mettende?
Knallgodt brød som forsvant fort hos oss!! Jeg bakte 1 deig i en operasjon, og brukte ca 40 gram gjær. Lagde 3 brød som hevet seg fint rett over kanten på brødformen☺️
Hei. Har bakt brødene to ganger nå. Brukte 1 dl mer vann i starteren begge gangene. Blir ellers for tørr syns jeg.
Men – resultatet blir uansett et saftig og grovt brød som alle tre ungene spiser og liker. Har lett lenge etter en oppskrift til et daglig grovt brød, og denne er akkurat nå på topp!
Hei.
Du sier ikke hva som er poenget med å ha to deiger og blande dem..??
Hva menes med boblende røre, denne hevet seg normalt til en stor kuleflate?
Hvorfor har mer gjær når deigen skal heve lengre, jeg lærte av min bestemor å bruke mindre enn en 1/4-pakke gjær på 3-4 rød ved kaldheving over natten?
Den blaute deigen ble helt uhåndterlig, så hva mener du med å forme brødene, skal ikke deigen knas for å danne gluten-nettverk? Det er uansett ikke mulig å kna dette fordi deigen er så blaut, så her mangler noe informasjon??
Og hvorfor eller hva oppnår man med så blaut deig, kan du si noe om det?
Du sier heller ikke noe om hvor i ovnene skal disse steikes?