Greske kjøttboller med pita, gresk salat og tzatziki kan bringe frem gode minner om sol, sommer og ferie, selv i en hektisk hverdag. Og ikke minst er dette deilige, klassiske greske smaker.
Ingredienser
KJØTTBOLLER
650 g | lammekjøttdeig eller kjøttdeig av storfe (ca.) |
nøytral olje til steking | |
1 ts | salt |
1 | egg |
1/4-1/2 | rødløk , finhakket |
2-3 fedd | hvitløk , finhakket |
1-2 ss | brødrasp eller panko |
2 ss | persille , finhakket |
1/2 | sitron , finrevet skall |
1/4-1/2 ts | sort pepper , kvernet |
TZATZIKI
1 | agurk , revet |
1 ts | flaksalt |
3-4 fedd | hvitløk , finhakket |
350 g | gresk yoghurt |
sort pepper , nykvernet | |
1 ss | extra virgin olivenolje |
GRESK SALAT
200 g | tomater , i båter |
1/2 | agurk , i biter |
1 liten | rødløk , i ringer |
150-200 g | feta , i terninger |
1 neve | sorte oliven |
extra vigin olivenolje | |
frisk timian eller tørket timian |
TILBEHØR
4 | pita |
1 | sitron , i båter |
SLIK GJØR DU
Sett stekeovnen på 200 grader, over- og undervarme.
Ha alle ingrediensene til kjøttbollene i en bolle og rør godt sammen. Bruk gjerne hendene. Tilsett eventuelt litt mer brødrasp/panko dersom farsen virker løs. Form 20–24 jevnstore kjøttboller. Bruk gjerne en skje som du dypper i kaldt vann. Stek kjøttbollene (i to omganger) i litt nøytral olje, til de har fått en fin stekeskorpe. Ha dem deretter i en ildfast form og stek dem ferdig i stekeovnen (på midterste rille) i 10–15 minutter, til de er gjennomstekte.
Riv agurken på et grovt rivjern eller lignende. Ha den revne agurken i et dørslag og strø over ca. halvparten av saltet. La det stå å trekke i ca. 5 minutter og klem deretter ut overflødig væske. Tilsett hvitløk og gresk yoghurt, og smak til med salt og pepper. Drypp litt av din beste olivenolje over ved servering.
Skjær opp ingrediensene til salaten og ha dem i en bolle. Drypp over litt av din beste olivenolje og dryss over frisk eller tørket oregano.
Server kjøttbollene med tzatziki, gresk salat og pita som tilbehør.
Oppskriften er hentet fra kokeboken min Trines hverdagsmat.
VELBEKOMME!
Hei Trine!
Når jeg lager Greske kjøttboller har jeg en klype kanel i deigen. Da føler jeg at den greske smaken kommer frem. Har du prøvd?
Hilsen Marianne 🙂
Dette var fantastisk godt og enklere enn jeg fryktet!!
I stedet for brødrasp/panko knuste jeg noen kavringer i morteren, det funket veldig bra.
Skal lage dette igjen!!
Fryktelig salte kjøttboller. Trenger tzatzikien for å dempe den
Det var leit å høre at du synes de ble for salte. Brukte du måleskje da du laget dem? En teskje kan variere veldig i størrelse. Jeg bruker derfor alltid måleskjeer i mine oppskrifter.
Dette ser nydelig ut. Denne skal prøves, Trine Som pølsemaker bruker jeg vekt når jeg måler opp salt og krydder. Så når jeg bruker oppskriftene omregner jeg oppskriftene dine i kg og gram. Da får jeg perfekte resultater.
Fantastisk god oppskriftTakker så mye for fantastiske oppskrifterØnsker deg ei fantastisk flott uke
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen din!