Ut på tur, aldri sur - og plukk gjerne med deg noen granskudd på veien og skap litt magi i gryta du også. Det er nemlig ikke mer enn litt vann, sukker og en liten dose tålmodighet som skal til for å omdanne de grønne, spede granskuddene til en rødlig sirup som smaker helt magisk. Bruk den som tilbehør til for eksempel is, vafler, pannekaker eller ost. Den smaker også godt i vinaigrette og sammen med vilt. Eller prøv den i teen eller når du lager drinker - mulighetene er mange.
Ingredienser
10 dl | granskudd |
14 dl | vann (ca.) |
5 dl | sukker (ca.) |
SLIK GJØR DU
Plukk de spedeste granskuddene, altså de lyse og myke tuppene på grankvistene på våren. Ha granskuddene i en vid kjele og fyll opp med vann slik at det så vidt dekker granskuddene. Kok opp og la det småkoke uten lokk i ca. 30 minutter. Finn frem en finmasket sil eller et klede (for eksempel det du benytter når du lager ripsgele) og sil av granskuddene. Kast granskuddene.
Forholdet mellom avrent væske og sukker skal være 3 til 2. Mål opp den avrente væsken (jeg målte 7 1/2 dl) og mål deretter opp sukker tilsvarende 2/3 av væskemengden (det vil si 5 dl i mitt tilfelle).
Rengjør kjelen og hell væsken og sukkeret oppi, og la det koke inn (fortsatt uten lokk) til væsken blir rosa/rødlig og får en tynn sirupskonsistens. Fjern det hvite skummet som danner seg på toppen med en skje eller lignende. Det vil variere hvor lang tid det tar, blant annet avhengig av hvor mye du lager og hvor mye effekt du har på koketoppen. For meg tok det mellom 45 til 60 minutter, og jeg hadde da igjen 3 1/2-4 dl sirup i kjelen. Følg med mot slutten, slik at ikke all væske fordamper.
Hell sirupen på små rengjorte, varme flasker eller glass og sett på kork/lokk. Sirupen vil tykne ytterligere når den er helt avkjølt.
Dersom den likevel ikke tykner kan du helle den tilbake i kjelen og koke den opp på nytt, i 10-15 minutter, før du heller sirupen på rengjorte flasker igjen. Dersom den blir for tykk kan du tilsette litt vann (ca. 1 ss av gangen) mens du varmer den opp igjen.
Server granskuddsirupen som tilbehør til for eksempel is, vafler, pannekaker, ost eller vilt. Prøv den gjerne også i dressinger, te eller i drinker.
Granskuddsirup har omtrent samme holdbarhet som honning og sirup, og oppbevares på samme måte.
Lykke til!