Jeg har blitt så begeistrert for grove langpannebrød som er enkle å lage og som tiner opp raskt, slik at vi alltid har fersk brød tilgjengelig. Hvis jeg har fylt opp fryseren, vel og merke. Dette er ypperlig matpakkebrød for både store og små, men også godt til lange og late helgefrokoster.
I dette brødet har jeg prøvd meg på en kombinasjon med siktet spelt og fullkorn spelt. Brødet både forheves og etterheves i langpannen, så her blir det minimalt med søl på kjøkkenbenken. Til 20-25 småbrød trenger du omtrent:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

3 dl melk
4,5 dl vann
50 g fersk gjær (eller en pakke tørrgjær)
1 ts salt (ca.)
2 ts honning
100 g solsikkekjerner
450-500 g siktet speltmel
450 g fullkorn speltmel (Saltå kvärn) eller sammalt spelt
solsikkekjerner eventuelt til pynt

SLIK GJØR DU

Varm opp melk, vann og honning til ca. 25 grader. Tilsett smuldret gjær eller tørrgjær), salt, fullkornsmelet og mesteparten av det siktede speltmelet, og kjør gjerne deigen i en kjøkkenmaskin med eltekroker. (Har du ikke kjøkkenmaskin kan du røre ut gjæren i ca 1 dl av væsken.) Tilsett så mye mel* som er nødvendig for å få en fast, men fremdeles litt klissete deig. Speltdeig tåler ikke så røff behandling som ordinær gjærdeig, så ikke kjør deigen lengre enn nødvendig, sånn omtrent 5-6 minutter holder som regel.

Ha deigen over i en bakepapirkledt langpanne. Fukt hendene og klapp deigen noenlunde jevnt utover. Dekk langpannen med plast og la brødet forheve ca 30-60 minutter. Form og trekk deigen utover i kantene. Del opp brødet i 4×5 ruter, med en skarp kniv eller pizzahjul. Pensle brødet med vann og strø over solsikkekjerner eller andre frø, eller kun litt fullkornsspeltmel, hvis du heller ønsker det.

La brødet etterheve i ytterligere 30-60 minutter under plast. Dersom deigen «flyter utover» slik at rutene utslettes kan du ca 15-20 minutter før brødet skal stekes kutte det på nytt, slik at brødet lettere lar seg skille fra hverandre når det er ferdigstekt.

Stekes ved ca 210 grader på nederste rille i ca 25 minutter eller til brødet har fått fin farge og er gjennomstekt. Du sjekker om det er gjennomstekt ved å banke på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd er brødet ditt ferdig.

Brødet kan fint fryses. Ta det gjerne opp fra fryseren kvelden før og varm det noen minutter i varmluftsovnen før du nyter det til helgefrokosten. Skal du benytte det som matpakkebrød er det ikke nødvendig å varme det opp, og du kan smøre det når det nesten er frossent – og det vil være opptint i god tid før lunsjpausen.

Bak i vei!

 

Skriv ut
  1. Hei,

    i ihvertfall en av oppskriftene bruker du 4-korn mel fra Helios – men det har jeg ikke klart å finne. Er det en «malt» blanding, dvs som mel, eller er det en blanding med ulike korn? Har funnet en 5-kornblanding…

    Mvh Siren

  2. Hei Trine
    Laget brytebrødet ditt i ettermiddag.Kjempegodt og enkelt å lage!
    Gleder meg til frokost i morgen.Dette er vel også et brød som er fint å sette til kaldheving over natten og deretter steke til frokost. Bjørg 

  3. Siren: hør med Helios.no. De har sikkert oversikt over hvor du kan få kjøpt det. Det er verdt å lete etter. Veldig godt mel til brødbaking.

  4. Dette speltbrødet er så populært hos meg, kjæreste og venner, at det må bakes et nytt en gang i uka 🙂 takk for oppskrift på brødet over alle brød!!!

  5. Fantastisk godt! Her går det ned på høykant både hos store og små. Deilig og mettende.
    Byttet ut litt av vannet med appelsinjuice ettersom speltbrød da blir ekstra saftige og hadde oppi linfrø i tillegg.

  6. Hei!
    Tenkte jeg skulle prøve meg på dette brødet, men ble litt usikker. Står honning i listen hva man trenger, men ikke noe mer om når det brukes. Skal det være honning i?

    1. Honningen kan blandes i væsken, eller erstattes med litt sukker (som blandes i det tørre).

  7. Hei. Nå testes uka brød på kjøkkenet gleder meg;-) En ting; legger merke til at du baker ut gjærbakst med mel på bordet? Har du prøvd med olje på bordet og hendene? Jeg har gått helt over til det til all gjærbakst. Da kan deigene være løsere/ mer klissete, og jeg syns jeg får bedre baleresultat:-) Bare et øite tips;-)

    Trine WS

  8. Hei!

    Jeg lar Ikke deigen heve under plast, fordi det sitter klistret til deigen etterpå! 🙁 Bruker bare klede. Har det noe å si for hevingen?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste