Det er noe spesielt med deilige hjemmelagede fiskekaker. Det er godt på smak selvsagt, men det vekker også mange gode barndomsminner for min del. Vi spiste nemlig ofte hjemmelagede fiskekaker hjemme hos oss, og mesteparten av fisken fisket vi selv, brødrene mine og jeg. Stolte kom vi hjem med torsk, sei, hyse og lyr. Pappa sløyet fisk, mens mamma skrapte og skrapte fiskekjøtt og stekte fiskekaker på det enkelt utstyrte hyttekjøkkenet til sent på kveld. Til tross for at fiskekaker ofte sto på menyen kan aldri huske at jeg var lei - da.

Men, noen år senere, da mamma jobbet lange dager og pappa sto for middagsstellet gikk det ofte i fiskekaker da også, butikkjøpte fiskekaker - i brun saus. Toro brun saus. Og potet, punktum. Sånn cirka annenhver (hver)dag, pølser og fiskekaker. Er det rart jeg tidlig fattet interesse for matlaging og jaget pappa ut av kjøkkenet? Pappa ler av det i dag, og påpeker omtrent hver gang vi er sammen at han savner oppskrift på bloggen på fiskekaker i brun saus. Han har fått klar beskjed om at det, i likhet med lever i brun saus (et annet mørkt matkapittel fra min barndom), vil han ALDRI finne på min blogg. Men, fiskekaker skal bli, denne gangen en barnevennlig variant i brød - med full kontroll på e-stoffer og saltmengde, og Mathias Jægers favoritt. "Sånn vil jeg ha til femårsdagen min" sa han når han fikk servert fiskeburgeren dere ser på bildene.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

FISKEKAKER (6-8 stk)

700 g fersk sei - eller torskefilet, i biter
1 egg
sitronsaft litt
3 vårløk , hakket
gressløk , hakket
1 ts salt (ca.)
nykvernet sort pepper

TILBEHØR

hamburgerbrød
ketchup eventuelt litt
2-3 tomater , i skiver
1/2 agurk , i staver
babyspinat eller annen salat

REMULADE

1/2 dl majones
1/2 dl rømme
6 syltet agurk skiver , i små terninger
1-2 ss gressløk , finhakket
sitronsaft litt
kajennepepper
salt

SLIK GJØR DU

Lag hamburgerbrød etter oppskriften, eller ta opp fra fryseren (disse er så gode at en alltid bør ha noen på lur i fryseboksen).

Skjær fisken i omtrent like store terninger og kjør den raskt i en foodprosessor med kniver (eller en kjøttkvern). Tilsett egg, vårløk, salt, pepper og gressløk og kjør den raskt litt til. Dersom du benytter foodprosessor skal fisken kjøres så kort at den akkurat blir passe most, uten at den blir helt finmalt. Smak til farsen med sitronsaft og eventuelt mer salt og pepper. Form 6-8 fiskeburgere, gjerne ved hjelp av metallringer hvis du har. Ha vann på hendene og på arbeidsfjølen din, slik at du unngår at fiskefarsen setter seg fast. Stek fiskeburgerne i smør på middels varme i  3-5 minutter på hver side, til du får en fin stekeskorpe og fiskeburgerne er gjennomstekt.

Lag  remulade ved å blande sammen majones, rømme og finhakket sylteagurk. Smak til med krydder og sitronsaft.

Fiskeburger

Del hamburgerbrødet i to og fordel eventuelt litt ketchup på den nederste delen (jeg brukte den fra Oliviers & co). Fordel babyspinat og agurk over og legg fiskeburgeren oppå. Deretter står tomatene for tur og en real dæsj med remuladen. Plasser den øverste delen av hamburgerbrødet på toppen, og nyyyt!

Velbekomme!

Skriv ut
  1. Disse skal jeg prøve når vi er ferdig med å flytte, virket jo slett ikke så vanskelig som jeg har trodd, å lage fiskekaker. Men tåler de å bli laget dagen før, for å bli varmet opp igjen, eller blir de tørre?

    1. De er selvsagt aller best nystekt, men kan fint varmes opp og nytes dagen etter. Jeg pleier også å fryse ned fiskekaker som blir til overs, ypperlig til junior hvis vi voksne spiser hot mat. 🙂

  2. hei, Kjempeflott blogg,

    har et generelt spørsmål om oppskriftmenyen på toppen, er det slik at øverste nivå i oppskriftslista har alle oppskriftene som underpunktene består av?

    1. Jeg er litt usikker på hva du mener. Hvis du mener om alle innleggene er lagt inn i denne oversikten så er ikke det tilfelle, for jeg begynte med denne oversikten for i underkant av to år siden, og har ikke fått lagt inn alle gamle innlegg. Med de nyeste skal ligger der i den/de katagori den hører under.

      1. Hei, det jeg mente var, «frukt å bær» har f.eks. to underpunkter, men er det slik at dersom jeg går inn på Frukt å bær (istedet for underpunktene) så vil alle oppskrifter som finnes i hver av de underpunktene vises?

        1. Det er nok dessverre ikke helt gjennomført. Tagene i høyremenyen er nok det som er mest konsekvent gjennomført, for de har vært med meg siden bloggen ble etablert i 2007.

  3. He, he, kjenner igjen middagsretten fiskekaker i Toros brun saus :-D. Mammaen min brukte i tillegg en pose blandede grønnsaker og makaroni i stedenfor poteter, og med litt ketchup til så var det en favoritt hos søsteren min og meg :-). Jeg liker som deg å prøve ut nye varianter av de gamle klassikerne, og denne oppskriften så veldig fristende ut :-).

  4. Laget disse igår kveld. Veldig gode ble de, visste ikke d var så lett å lage hjemmelaget fiskekaker. Blir garantert laget flere ganger:)

  5. Fiskeburger er en gjenganger hos oss. Begynte da vår datter bodde hjemme. Hun er nå selv småbarnsmor og lager dette selv. I hverdagen ble det som regel ferdige fiskekaker. Det er også godt med hermetisk mais. Vi pleier å variere med fiskewraps(med tortillalefser) eller pitabrød. Istedetfor remulade har jeg begynt å bruke din oppskrift på sitroncreme, den er utrolig god til all fisk.

  6. Dette så utrolig godt ut! Jeg tror faktisk disse havner på menyen en gang i løpet av neste uke! Får kanskje prøve meg på hamburgerbrødene til helgen først 🙂

    Takk for mange flotte oppskrifter! Mange middager her i hjemmet har jeg hentet inspirasjon fra bloggen din!

    Og jeg må bare legge til: jeg ELSKER bolledeigen! Og har alltid flere forskjellig typer tilgjengelig i fryseren, og får så mye skryt av bollene. Alle tror de er bakt samme dag, og de bare smelter bort i munnen! Min favoritt om dagen er: snurrer med makronfyll og vaniljekrem i midten. Farlig! 🙂

  7. Takk for et herlig måltid, laget burgerne men byttet ut den hvite fisken med laks. Daglig høydepunkt å sjekke nettsiden din for nye oppskrifter! 🙂

  8. Hei Trine!
    Jeg laget fiskeburgeren igår, og den ble utrolig god, men den falt helt fra hverandre i stekepannen. Jeg brukte steinbit itstedenfor torsk, men regner med at det ikke skal ha noe å si? Bruker du potetmel el.lign i dine som ikke kom med i oppskriften? Vl gjerne lage de igjen, men da vellykket 😉

  9. Hei,
    Jeg laget disse fiskekakene igår, og det ble kjempegodt, men de ramlet helt fra hverandre i stekepannen. Riktignok brukte jeg steinbit istedenfor torsk, men trodde ikke det skulle ha noe å si? Skal det være potetmel el.lign for å holde kakene mer sammen?

    Vil gjerne lage de igjen, men da gjerne vellykket i utseende også, ikke bare smak 😉

  10. Hei, dette så innbydende og veldig godt ut 🙂

    Er det mulig å lage fiskefarsen ferdig dagen i forveien om man skal lage til mange og har liten tid? Og er det lurt å tilsette noe ekstra «bindemiddel» når deigen skal lages av rundt 5,5 kg fisk? (barnehagemat:) – Må jo falle i smak!

  11. Hei:)

    Takk for gode oppskrifter. Er ofte innom og får inspirasjon til god mat:) det jeg lurer på er om det går an å lage burgeren uten egg? 🙂

  12. Har laget «Jegerns» fiskeburger idag av sei – synes de ble VELDIG tørre. Det kom utrolig mye «hvitt» stoff ut av dem under steking – kan dette tyde på at filetene har vært frosset fra butikkens side?
    Takker eller for SÅ MANGE GODE OPPSKRIFTER!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste