På søndag er det fastelavnssøndag, og dagen for de ekstra gode og luftige bollene med syltetøy og kremfyll, eller annet fyll.
For å kunne servere de beste fastelavnsbollene trenger du en god bolleoppskrift, tid og en liten dose tålmodighet. Hemmeligheten bak de beste bollene ligger i å bruke kjøkkenmaskin med eltekrok, kald melk, knuste kardemommekjerner, lite gjær - og ikke minst å vente med å tilsette smøret etter at deigen har blitt eltet i ca. 10 minutter og deretter elte i minst 10 minutter til. Når du elter deigen lenge hjelper du nemlig melet å bygge et nettverk av gluten, slik at deigen blir sterk nok til å lagre gassboblene som gjæren lager. Dette, sammen med riktig for- og etterheving, gir luftige og saftige fastelavnsboller.
Her er mine tips og triks for perfekte fastelavnsboller og luftig fløtekrem, og med et par tips til hva du kan fylle og toppe dem med. Lykke til!
Ingredienser
BOLLER
600 g | hvetemel |
100 g | sukker |
15 g | fersk gjær , rød type (se tips) |
1 ts | kardemommekjerner (se tips) eller malt kardemomme |
1/4 ts | salt |
1 | egg |
4 dl | lettmelk |
100 g | smør , i terninger |
1 | egg til pensling + 1 ss melk |
FLØTEKREM OG BRINGEBÆR
6 dl | kremfløte |
1 ss | sukker (ca.) |
300 g | bringebærsyltetøy (ca.) eller annet syltetøy |
friske bringebær eller andre bær (kan sløyfes) | |
melisdryss eller melisglasur |
SLIK GJØR DU
BOLLER
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret og egget som skal benyttes til pensling, i en kjøkkenmaskin med eltekrok og kjør på lav hastighet til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å varme opp melken først, ta den gjerne rett fra kjøleskapet (se tips). Tilsett eventuelt mer melk dersom deigen virker kompakt, eller litt mer hvetemel om den virker løs. Elt deretter deigen i ca. 10 minutter på middels hastighet. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 10 minutter, til du har en glatt og smidig deig som slipper kantene i bakebollen. Dekk bakebollen med lokk eller plast og sett til heving i romtemperatur, til deigen har est til omtrent dobbel størrelse. Det tar vanligvis 1-1 ½ time. Forhevingen er viktig for at de gode smakene skal få utvikle seg.
Ha den forhevede deigen på melet underlag og del opp deigen i 16 jevnstore biter. Trill dem til jevnstore boller og fordel på to bakepapirkledde bakebrett. Etterheves under plast eller klede i ca. 45 minutter. Ikke hopp over etterhevingen, for når vi baker ut deigen forsvinner nemlig noe av luften, og da må vi la gjæren jobbe videre med å fylle glutennettverket med gass igjen, slik at baksten hever og blir større og luftigere.
Visp sammen egget og 1 ss melk og pensle de ferdighevede bollene. Stekes ved 225 grader (over- og undervarme), på midterste rille, i ca. 12 minutter, til bollene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl bollene på rist.
FLØTEKREM
Pisk kremfløten til en luftig krem sammen med litt sukker. Bruk kald kremfløte rett fra kjøleskapet og pisk den på middels hastighet til kremen kan danne små topper. Dersom du visper den for hardt får du ikke vispet inn nok luft – og hvis den vispes for lenge blir den kornete og etter hvert til smør.
Hjemme hos oss fyller vi vanligvis fastelavnsbollene med bringebærsyltetøy og fløtekrem, gjerne med noen friske bringebær. (Bringebærsyltetøy og bringebær kan gjerne byttes ut med jordbærsyltetøy og jordbær, eller andre bær.)
BRINGEBÆRKREM
Bringebærkrem smaker også godt i fastelavnsbollene. Pisk kremfløten på samme måte som beskrevet over, og vend deretter forsiktig inn bringebærsyltetøy med en slikkepott eller lignende, se oppskrift her.
TOPPING
Etter at bollene er fylt pleier jeg vanligvis å drysse over litt melis (bruk gjerne en tesil el.).
Melisglasur smaker også godt oppå fastelavnsbollene. Ha ca. 1/2 eggehvite i en liten bolle og tilsett melis til du har en jevn og litt tykk glasur. Smør forsiktig litt glasur på toppen og strø over tørkede blomster, frysetørret bringebær el.
KREMBOLLER
Gjør gjerne en vri på fastelavnsbollene og fyll dem med vaniljekrem og topp dem med sjokoladekrem og fargerikt strøssel. Oppskriften finner du her.
SERVERING
Fyll fastelavnsbollene etter smak og behag umiddelbart før servering. Fastelavnsboller bør serveres ganske nylagde og romtempererte. Ikke sett de fylte fastelavnsbollene i kjøleskapet, for da blir bollene kalde og seige.
Serveres og nytes umiddelbart – og med servietter innen rekkevidde!
TIPS
- Ønsker du fremgangsmåten for gjærdeigen mer utførlig beskrevet kan du lese mer her eller ta en titt på denne videoen hvor jeg viser hvordan jeg lager søt gjærdeig.
- Bruk kardemommekjerner som du knuser i en morter. Du får kjøpt dem i velassorterte dagligvarebutikker og enkelte nettbutikker. Får du ikke tak i det kan du benytte ferdig malt kardemomme.
- Fersk gjær kan byttes ut med ca. 1/2 pose tørrgjær. Dersom du ønsker at deigen skal heve raskere kan du varme melken til ca. 20 grader. Har du bedre tid kan du kaldheve deigen i kjøleskapet natten over, les mer her.
- Dersom du ikke tåler egg kan du bytte det ut med litt ekstra melk (ca. 1/2 dl) og droppe penslingen.
- Har du ikke kjøkkenmaskin kan du fint bruke hendene. Bland alt det tørre i bakebollen (men hold igjen på litt av melet) og lag en grop i midten. Rør ut gjæren i litt av melken (25-30 grader) og tilsett gjærblandingen og resten av væsken i gropen. Rør med en sleiv eller lignende fra midten og utover, til deigen er godt blandet. Elt deretter så mye du bare orker. Du kan velge om du vil smelte smøret og tilsette dette sammen med melken, eller om du vil elte det inn på samme måte som når en benytter kjøkkenmaskin. Det beste resultatet får du når du elter inn smøret til slutt, men da må du være forberedt på en skikkelig treningsøkt!
- Bollene kan fryses (uten kremfyll). La dem tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter.
Hva fyller du dine fastelavnsboller med?
Så dekorativt med frysetørket bringebær 🙂 Hvor får man tak i det?
Du får kjøpt frysetørret bringebær i velassorterte dagligvarebutikker, helsekost og i ulike nettbutikker.
Hei, Trine! Kan eg lage kanelsnurrer av samme oppskrift, eller er denne deigen vanskelig å kjevle ut?
Det går fint! Dette er grunnoppskriften jeg bruker til ulike typer søt gjærbakst, blant annet kanelsnurrer: https://trinesmatblogg.no/recipe/kanelboller-3/
Milde måne for noen gode boller!! Jeg er ikke spesielt erfaren med gjærbakst (les – ikke erfaren i det hele tatt!), men med fin oppskrift å følge (samt gode tips til gjærbakst) så ble disse bollene en innertier! Takk og nam nam!!
Fantastisk gode boller, avløser tidligere favorittoppskrift. Funket fint å røre/elte med sleiv (til fjells uten maskin..)