Hagen bugner av modne bær i alle slags farger og fasonger, og det er rikelig med muligheter til å fylle opp kjøleskap og fryser med saftflasker og syltetøyglass. Så var det å få denne tiden til å strekke til da, til å plukke, rense, sylte, safte og vaske - i denne sommerheten som finner det for godt å komme når ferien er over og jobben kaller. Men, nå er vi i gang. Stikkelsbærsyltetøyet er i (fryse)boks(en) og i morgen blir det ripsgelè. I dag ble det hjemmebakt brød og lunkent stikkelsbærssyltetøy til kveldsmat, og DET var godt det! Farlig godt!

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

1 1/2 kg stikkelsbær , renset og skylt
1 dl vann
750 g syltesukker (ca.)
rene og varme syltetøyglass

SLIK GJØR DU


Kok opp bær og vann på svak varme, og la det stå å putre i ca. 15 minutter. Rør av og til.

Smak til med sukker og eventuelt pektin/syltepulver og rør godt sammen. Jeg benyttet syltesukker (sukker tilsatt pektin). Gi syltetøyet et forsiktig oppkok og fjern det hvite skummet som danner seg på toppen.

Ha syltetøyet i rene, varme syltetøyglass. Avkjøl helt og oppbevar syltetøyet kaldt eller i fryseren. Skal du fryse syltetøyet er det viktig at du ikke fyller glasset helt, slik at du unngår at det sprekker under innfrysningen.

Enjoy!

Skriv ut
  1. Hjemmelaget brød er jo i utgangspunktet himmelsk godt, og jeg tviler ikke på at det blir minst like godt med nylaget syltetøy 😀

  2. Syltetøyet så kjempedeilig ut. Vi har nettopp flyttet til hus med hage og er ganske ukjent med stikkelsbær… Så her kommer et dumt spm: hvordan renser du dem? Skal de skrelles?

    Takk for en super blogg med masse gode oppskrifter 😀

    1. Stikkelsbærene renser du ved å fjerne stilken og gjerne også «hamsen». Vi brukte en saks og klippet bort «det grøvste». Skallet skal være på! 😉

    1. Takk ;). Syltetøy kan oppbevares kjølig, for eksempel i kjøleskap eller en kjølig kjeller. Dersom du ikke har det tilgjengelig kan du putte det i fryseren, og det må jeg av og til pga mangel på egnet kjeller og begrenset kjøleskapskapasitet. 😉

  3. Hei:) Ser godt ut:)

    Ett spørsmål: Hvordan gjør man det hvis man vil bruke frysepulver i stedet?

    1. Det ser ikke bare godt ut, det er godt! Når du skal benytte frysepulver, mener du da at du kun skal røre bærene og ikke koke de? Har ikke prøvd å røre stikkelsbær, men vil tro at de ikke er så godt egnet til det. Hvis du skal koke bærene kan du benytte andre typer fortykningsmiddel enn syltesukker. Følg da anvisningen på pakningen. Lykke til!

      1. Det går fint å lage frysetøy av Stikkelsbær. Sukker og litt frysepulver etter å ha kjørt dem i en foodprosessor eller med stavmikser. Utrolig syrlig og friskt både på brødskiva og særlig i bløtkaker.

  4. Hei 🙂 Jeg skal nå prøve å lage med grønne stikkelsbær, er ikke vant til røde. Kjenner du til forskjellen på smaken? Er de røde mindre bitter? Flotte bilder og blogg du har! 🙂

    1. Takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg har aldri laget syltetøy av grønne stikkelsbær, men tror nok at det blir bitrere.

    2. Hei. Grønne stikkelsbær gir kjelpegodt syltetøy. Kokes på svak varme til de blir rødbrune, fra 300 til 500 g sukker pr kg.

  5. Hei! Hva kan jeg bruke om jeg ikke har syltesukker i stikkelsbærsyltetøy? Er i gang med sylting nå 🙂 Inspirert av de fine bildene dine! 🙂

  6. Tips til Veronica: For å lage frysetøy kjører man stikkelsbærene raskt i blender for å knuse bærene litt, fordi skinnet er ganske tjukt og seigt.
    Ha det så over i en bolle og rør inn sukker og frysepulver. Frys ned i små porsjoner for det holder seg bare noen dager når det er tint. Mitt favorittsyltetøy!

    1. Marit….blir dette godt da? Jeg synes ofte de kokte bære blir så sure selv om jeg har det sukkeret som skal være i!

    2. Blir det godt med rørt stikkelsbær? Har aldri prøvd det, men skjønner at det er en ide på ha bæra i blender ! 🙂

  7. Heisann!

    Jeg er i gang med å lage syltetøy av grønne stikkelsbær, et blir skikkelig surt og godt 🙂 Men er det nødvendig med 750gr sukker? Er det mulig å droppe en del av det? Eller har det noe med holdbarheten å gjøre?

    Du er en fantastisk inspirasjon til matlagingen min Trine! Du er super!

    1. Når det gjelder sukkermengden i syltetøy må du alltid ta foreslåtte mengder som veiledende, da det jo en sødmen i bærene (og smaken) som er avgjørende for hvor mye sukker en skal tilsette. Mitt råd er derfor, smak deg frem. Lykke til!

  8. Hei. Da har jeg syltet og skaftet bla vha dine oppskrifter på stikkelsbærsyltetøy og ripsgelé. Tusen takk for gode og detaljerte oppskrifter som selv en debutant klarte å følge. Et lite tips fra meg til andre som skal prøve seg er å ha litt pektin i pulverform å ty til om stivheten uteblir. Brukte litt ekstra både i syltetøy og gelé.

  9. Da jeg skulle koke grønt,silt stikkelsbær til gelé ble det rødt under kokingen!
    Hadde ingen tilsetninger enn sukker!

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste