Mange har etterlyst oppskrift på falafler – og her kommer den! Falafel har sin opprinnelse fra Midtøsten, og lages av kikerter og mange gode krydder. Når du skal lage falafeler bør du bruke tørre kikerter og ikke hermetiske. Tørre kikerter må bløtlegges i minst 12 timer før du setter i gang.
Ingredienser
FALAFLER
500 g | kikerter (ferdig bløtlagt) |
1-2 | sjalottløk , grovt hakket |
2 fedd | hvitløk , grovt hakket |
1 ts | spisskummen |
1/2 ts | malt korianderfrø |
1/4 ts | kardemomme |
1 1/2 ts | paprikapulver |
1/4-1/2 ts | chiliflak |
1-2 ss | sitronsaft |
1 ts | bakepulver |
2-3 ss | hvetemel |
2-3 ss | frisk bladpersille , grovt hakket |
2-3 ss | frisk koriander , grovt hakket |
1/2-1 ts | flaksalt |
pepper | |
4 dl | solsikkeolje eller annen nøytral olje (ca.) |
URTEDRESSING
200 g | gresk yoghurt eller annen matyoghurt |
1 fedd | hvitløk , finhakket |
1 ss | mynte , finhakket |
1 ss | dill , finhakket |
1 ss | koriander , finhakket |
2 ss | sitronsaft |
salt og pepper |
SLIK GJØR DU
Legg kikertene i vann i minst 12 timer før du skal begynne å lage falaflene. (Jeg brukte ca. 300 gram tørre kikerter. Når de er ferdig bløtlagt veier du opp 500 gram kikerter, som er mengden du skal benytte i denne oppskriften.)
Skyll kikertene, la dem renne godt av (viktig!) og ha dem i en kjøkkenmaskin med kniver sammen med sjalottløk og hvitløk. Tilsett krydder, hvetemel, bakepulver og sitronsaft, og kjør det til alt er godt blandet. Stopp maskinen for å skrape ned sidene med en slikkepott ved behov. Tilsett urtene og kjør litt til, til du har en fin masse. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer av de øvrige krydderne. Du kan teste konsistensen ved å ta en spiseskje masse i hånden, og klemme den forsiktig til en ball. Dersom den holden formen og ikke smuldrer opp er konsistensen perfekt. Form jevnstore boller med hendene og legg dem på en tallerken. Oppskriften gir 15-20 falafler. (Oppbevar bollene tildekket i kjøleskapet frem til du skal steke dem, om dette ikke skjer umiddelbart.)
Ha nøytral olje i en vid kjele/stekepanne med høye kanter, slik at oljen nesten vil dekke falafelene. Varm opp oljen til den er ca. 180 grader. Sjekk med et termometer eller stikk et treskaft nedi oljen – dersom det bruser er oljen klar til fritering. Friter dem forsiktig på begge sider, i 4-5 minutter, til de er gylne og gjennomkokte. Snu flere ganger underveis slik at de blir jevnt stekt. Pass på å ikke legge for mange falafler i oljen av gangen, for da synker temperaturen i oljen og da blir de ikke sprø og fine. La falaflene renne av på litt tørkepapir.
Bland sammen ingrediensene til urtedressingen, og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
Server falaflene umiddelbart med urtedressing, pita og en god salat, for eksempel tabbouleh.
TIPS
- Tørre kikerter får du kjøpt i etniske butikker.
- Falefeldeigen kan oppbevares i kjøleskapet et par dager, forutsatt at den oppbevares i tett boks el. Ferdig stekte falafler kan fryses.
VELBEKOMME!
Aldri vært fan av falafel, men disse ble kjempe gode 🙂
Så gøy å høre at de falt i smak! 🙂
Hei Trine.
Hvilken olje bruker til steking?
Er usikker på det.
Takk på forhånd
Det står i oppskriften: «solsikkeolje eller annen nøytral olje»
Hei, kan jeg bruke kikerter på boks?
Nei, jeg anbefaler å benytte tørre kikerter (som bløtlegges som beskrevet) for best resultat. Du kan få problemer med konsistensen med hermetiserte kikerter.
Kanskje der jeg gjorde feil. Brukte hermetiserte, da de skulle friteres smuldret de bare opp i panna….
Resultatet blir aller best når du benytter tørre kikerter. Håper du gir oppskriften en sjanse til. 🙂
Hei
Har du oppskrift på de to andre salatene som også vises på bildet?
Ja, men de kommer i den nye kokeboken min som kommer 30.9, og ikke på bloggen.
Hei!
Disse var veldig gode på smak, men jeg synes mine ble litt tørre. Har du noen tips ift det?
hva gjør man hvis konsistens er gjøre at de smuldre opp?? tilsetter vann?
Tilsett ett par egg.
Heisann! Tenkte jeg skulle lage oppskrifta i boka Trines Hverdagsmat nå på onsdag, men lurer på hva som menes med tørre kikerter? Er det råe ukokte kikerter? De er veldig harde, også etter bløtlegging, så vil bare sjekke hva som er riktig 🙂
Tusen takk på forhånd for hjelp/svar 🙂
Bruker tørre, bløtkokte og ukokte kikerter. Lykke til!
Hei!
Du mener vel tørre, BLØTLAGTE og ukokte kikerter?
Kan forøvrig henvise til et matprogram på TV hvor en egyptisk kokk sa at det var viktig ikke å koke kikertene etter bløtlegging, så dette stemmer jo godt med hva du skriver. Hvis de fremdeles er harde etter bløtlegging, bør de bløtlegger mer. Det kommer jo litt an på hvor gamle kikertene er, har jeg erfaring med.
I dag blir det kikertboller med kikertpure til middag.
Hei Trine,
Ferdig deig til falafler kan fint oppbevares i frysen. Jeg pleier å lage mye deig når jeg først er i sving, og så fyller jeg det jeg ikke skal bruke i brødposer som jeg klemmer flate, slik at jeg har flak på ca 2 cm tykkelse med falafeldeig i fryseren. Et brødposeflak med falafeldeig er nok til middag til oss. Jeg tiner den på kjøkkenbenken, former og steker.
Skal vekten på kikertene måles som tørre eller våre?
De skal veies opp etter at de er ferdig bløtlagt. Skriver litt om det her: «Jeg brukte ca. 300 gram tørre kikerter. Når de er ferdig bløtlagt veier du opp 500 gram kikerter, som er mengden du skal benytte i denne oppskriften».