I dag kan jeg friste med en enkel og deilig snickerskake som består av en crispy marengsbunn med salte kjeks og peanøtter, som er toppet med deilig sjokolade. Jeg har lenge ventet på en anledning til å bake denne kaken, etter at jeg smakte den hjemme hos en matglad venninne i sommer. Jeg baker nemlig sjelden kaker med mindre det er en spesiell anledning. Men da den eldste datteren min fylte 29 år for noen uker siden meldte jeg fra om at en halv snickerskake også ville dukke opp i selskapet, og det til tross for at det alltid pleier å være mer enn nok av kaker der fra før når fødselsdager skal feires. Snickerskaken ble imidlertid tatt vel imot, og den andre halvdelen av kaken forsvant påfølgende helg etter en treretters middag (!) med tre generasjoner rundt bordet. Snickerskaken er med andre ord farlig god, og utfordrer ethvert forsøk på måtehold og beskjedenhet. I tillegg er den enkel å lage og egnet til å dele med mange, så det er egentlig ikke så mye mer å tenke på - annet enn å finne (eller skape) en egnet anledning!
Ingredienser
KAKEBUNN
6 | eggehviter |
450 g | sukker (ca.) |
2 ts | vaniljesukker (ekte) |
2 ts | bakepulver |
200 g | Ritz-kjeks |
300 g | peanøtter (salte), hakket |
SJOKOLADEFYLL
200 g | kokesjokolade (gjerne 55%), i biter |
100 g | smør |
100 g | melis |
6 | eggeplommer |
DEKOR
50 g | peanøtter (ca.) |
SLIK GJØR DU
Sett stekovnen på 200 grader (over- og undervarme). Skill eggene. Ha eggehviter og sukker i en bolle og pisk det stivt med en kjøkkenmaskin med visper. Tilsett vaniljesukkeret og bakepulveret mot slutten av pisketiden.
Kjør Ritz-kjeksen i en blender til den er ganske knust, men fortsatt har noen litt større biter. Hakk peanøttene grovt. Tilsett kjekssmulene og peanøttene i den stivpiskede eggehviten og vend forsiktig sammen, til alt er godt blandet (og du fremdeles har en ganske luftig røre).
Finn frem en bakepapirkledd langpanne (min er ca. 42 x 35 cm) og bre kakerøren utover. Stekes ved 200 grader i 15-20 minutter, til kaken er gjennomstekt. Sett kaken til avkjøling (fortsatt i formen).
Smelt kokesjokoladen på lav varme sammen med smøret, som du har delt opp i terninger. Pass på at blandingen ikke blir for varm, for da kan sjokoladen korne seg. Pisk sammen eggeplommer og melis i en annen bolle, og tilsett den smeltede sjokoladeblandingen i en tynn stråle, mens du rører hele tiden. Fordel sjokoladefyllet over kakebunnen mens den enda er lunken. Strø over peanøttene og sett kaken til avkjøling. Kaken bør være helt avkjølt før du skjærer den opp i ruter.
TIPS
- Kaken kan fryses.
- Kaken kan enkelt gjøres glutenfri ved å erstatte Ritz-kjeksen med samme mengde Schär Salti kjeks. Kaken vil trolig da trenge et par minutter ekstra i ovnen.
VELBEKOMME!
Wow!! Bruker du salte peanøtter? Og steker du kaken i langpanne?
Ja til begge deler. Har presisert det i oppskriften nå. 🙂
Mmmmmmm 🙂
Bruker samme oppskrift, men pisker fløte som jeg har mellom bunnen og glasuren. Den blir ikke fullt så mektig da, og får litt ekstra festpreg.
Hei Trine
Denne kaka er fantastisk, jeg har lagd den mange ganger. En ting som jeg syns løfter den er å lage hjemmelaget karamellsaus til. Dette tar jeg oppå mens kaka enda er litt varm, da «flyter» denne nedi bunnen…Avkjøles før du tar på sjokoladen! Nydelig med is ved siden av syns vi! DA snakker vi snickers 🙂
Høres helt fantastisk ut…
Har du oppskriften på hjemmelaget karamell saus.
Hei
Når du sier stor langpanne, mener du en slik som fyller hele stekovnen ?
Hei Trine! Denne så farlig god ut! 🙂 Har du målene for rund kakeform? 🙂
Å herlighet, denne så kjempegod ut!
Har du ide om det går an å lage noe lignenede uten egg?
Så deilig! 🙂
Hadde jeg visst om denne tidligere i dag, skulle jeg slengt meg rundt på kjøkkenet. Jeg sendte nemlig med kjæresten min en butikkferdig-snickers på jobben i dag, men denne så helt herlig ut! 🙂
.. Og helt enig med deg, ingen grunn til å ikke skape en egen anledning eller noe å feire 🙂
Ønsker deg en fin helg og lykke til på søndag! Kanskje vi sees der 🙂
Trine – Klisjéhjemmet
Ok der gikk lavkarbo-dietten min rett ut av vindudet 🙂 Keep em coming Trine!
Hei! Den kaka så farlig god ut. Den skal jeg prøve i bursdag om noen uker. I forhold til å bruke glutenfri kjeks, kan det hende at en trenger litt mer væske. Glutenfri kjeks er veldig tørr. Blir veldig glad om du tagger mer med glutenfritt, da jeg har et barn med cøliaki. Keep up the good work!
Her trenger du ikke å tilsette mer væske. Jeg lager denne stort sett glutenfri. Den blir litt løsere i konsistens , men smaken er like god. Husk en pk Schär Salti er175 gr og Ritz 200gr
Takk for presiseringen Bjørg! Og takk for oppskriften, som har blitt en favoritt hjemme hos oss!
Hva er EKTE vaniljesukker og hvor får man tak i det?
Hei:) Synes kåringen du vant nylig er på sin plass! Bruker bloggen din masse!
Lurte på hvordan det vil være å fryse denne?
Det går, men mister litt «spenst»
Denne kaken ser helt nydelig ut! Den skal jeg prøve meg på til helgen. Takk for tipset 🙂
Denne var fantastisk god. Viktig å dele med mange her ellers spiser man altfor mange selv.
Har en oppskrift som er helt lik på denne som jeg har bakt norn ganger med stor suksess.. En viktig forskjell er imidlertid at i min så pisker man kremfløte (med litt sukker) og brer på toppen, og drysser på revet sjokolade. Fått tilbakemelding på at kremen gjør kaken friskere og er et » must» 🙂
Den så super farlig god ut .
Kunne kanskje putte noen gulroter oppi da tror jeg den smaker enda være.
Rtiz kjeks er ikke glutenfrie!! 🙁
Nei, men det er Schär-kjeksene som er anbefalt helt avslutningsvis. Har nå oppdatert innlegget ved å vise til den glutenfrie varianten også i tilknytning til ingredienslisten.
Kan man bruke sukrin i stedet for sukker?
Hei, jeg skal lage denne kaken til et selskap, men rekker ikke dagen før. Går det bra å lage den noen dager før det? Hvor lenge holder den seg? Ser nydelig ut 🙂
Denne kaken var super god!! og utrolig lett å lage!! 🙂
Hva mener du med ekte vaniljesukker?
Hei Trine 🙂 Ønsket meg din nye kokebok til jul, og det fikk jeg. 🙂 Er i gang med å teste ut oppskriftene dine. Lagde nettopp snickerskaka di. Vet ikke om jeg er blind eller hva, men fant ikke hvor mye ovnen skulle stå på i boken din. Måtte derfor inn på bloggen din for å se om det stod der, og det gjorde det. Gi meg et blunk dersom jeg virkelig er blind, ellers er det i hvert fall viktig at du får det med i et opplag nr. 2. 🙂
Det er fikset på i annet opplag. 🙂
Hvor får man kjøpt ekte vaniljesukker? 🙂
Det får du kjøpt i de fleste dagligvarebutikkene. Ta en titt der du finner bakevarer. Lykke til!
Hei. Lager Snickerskake i rund form. Her skal det være pisket krem over sjokoladekremen. Etter at kaken er «halvspist» å senere tas frem fra kjøleskapet, har kremen glidd delvis av. Et godt råd å få for å unngå dette ?????
Bruk litt gelatin i kremen. Google det:)
Hei Trine! Jeg lurte på om kaken blir like god hvis du bruker Schar salti-kjeks? Det gir ikke noen annen smak enn hvis du hadde hatt den vanlige med Ritz?
Denne oppskriften brukte jeg til en navnedag med mange mennesker, den ble uhyre populær. Enkel å lage, fantastisk god, ekstra «snert» pga. det litt salte i det søte. Kan varmt anbefales.
Tror du denne oppskriften kan være utgangspunkt til Snickers-vepsebol? Noen justeringer og kanskje sjokoladebiter inni i stedet for på toppen? Fine snickers-pikekyss til jul?