I jula lager jeg eltefri bakst nesten hver eneste dag. Det er så enkelt, det er så godt - og ikke minst er det kjempepopulært hos familie og venner. Dette nøttebrødet lages alltid til juletrefesten vi arrangerer for familie, fadderbarn og venner i romjula. Det eneste "problemet" med dette brødet er at det forsvinner så alt for fort. Jeg har flere ganger opplevd å bake det - uten å få smake så mye som en liten smule selv. Sånn er det når man er vertinne og er den som forsyner seg sist. Så her er kunsten å være kjapt frempå, eller bake to, dersom du vil sikre deg en smakebit selv. I år baker jeg to.

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

500 g siktet hvetemel
100 g sammalt hvete fin
1 1/2 ts salt (ca.)
1 klype sukker
1/3 ts tørrgjær
125 g hasselnøtter (uten skall) (ca.), grovt hakket
5 dl vann

SLIK GJØR DU

Før du setter i gang må du fjerne skallet på hasselnøttene. Ha dem i en tørr stekepanne og rist dem på middels varme til de er gylne og skallet begynner å løsne. Pass på slik at nøttene ikke blir brente og bitre! Fordel nøttene i et rent kjøkkenhåndkle og gni dem sammen slik at det resterende skallet løsner. Du kan gjerne erstatte hasselnøttene med valnøtter i stedet. Valnøttene kan benyttes slik de er.

Ha alle de tørre ingrediensene og hasselnøttene i bakebollen, og rør det godt sammen. Tilsett det romtempererte vannet og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel/vann hvis den flyter utover/er for fast). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur i 8-20 timer. Jeg pleier å la deigen heve i minst 12 timer, men helst lengre.

Eltefritt nøttebrød

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha den hevede deigen over på det melstrødde matpapiret. Den er nå ganske klissete og flyter delvis utover. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott, deigskrape eller bruk hendene, og “brett” den fliken av deigen som du har mot deg inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Deigen skal etter hvert som det blir ”mettet” med mel holde på formen. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over, og la brødet etterheve.

Du kan også «brette» brødet oppi bakebollen, forutsatt at du har en ganske stor bakebolle. Det er denne metoden jeg selv vanligvis benytter. Dryss litt mel oppå deigen mens den ligger i bakebollen, løsne deigen rundt det hele med en slikkepott eller lignende og ”brett” deigen som beskrevet ovenfor. Når deigen er «ferdigbrettet» strør du litt mel i bunnen av bakebollen og snur deigen slik at den ligger med brettsiden ned. Sett lokket på bakebollen, og la brødet etterheve.

Når du er ferdig med denne ”bretteprosessen” skal brødet etterheve i tilsammen 2 timer. En halvtime før du skal steke brødet (dvs. etter ca. 1 ½ time etterheving) setter du stekeovnen på 250 grader (over- og undervarme) og setter samtidig gryta (med lokk) på rist på nederste rille. Formen/gryta du skal steke i ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Gryta jeg benytter er ca. 24 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig fra bakebollen og oppi den glovarme gryta. Benytter du bakepapir vipper du brødet derifra. Av og til klistrer dessverre deigen seg fast i papiret eller bollen, så det kan være lurt å ha en slikkepott eller lignende innen rekkevidde. Om det ikke ser helt perfekt ut der og da vil du bli overrasket over hvor flott og rustikt brødet blir etter steking! Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), dryss eventuelt litt sammalt hvetemel på brødet, sett på lokket og stek i 30 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-15 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om det er ferdig ved å banke på undersiden av brødet, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt. Avkjøl brødet på rist.

Eltefritt nøttebrød

Dette brødet smaker veldig godt til ost, og gjerne sammen med fikenmarmelade og/eller chilimarmelade.

Det eltefrie nøttebrødet er aller best når det er ganske nylaget. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette eller i en papirpose. Eltefrie brød kan fryses, men vi da miste den sprø skorpen. La brødet tine på kjøkkenbenken, og stek det gjerne ved 175 grader varmluft i ca. 5 minutter, så vil skorpen bli sprø igjen. Det bør deretter nytes ganske umiddelbart.

Ønsker du å lage eltefrie rundstykker istedet? Da bør du sjekke ut DENNE oppskriften.

Skriv ut
  1. Har ønsket meg gryte lenge og iår var nissen snill ?. Eltefritt nøttebrød med valnøtter ble første brød i ny gryte og det ble så vellykket og lekkert! Nå står ny deig med hveteloff til heving og frokost imorgen. Takk for enkle og gode oppskrifter! Fortsatt god jul ??

  2. Nydelig brød til lang 3.juledagsfrokost. Det tok lang tid å få av innerskallet på hasselnøttene, men det var verd strevet.. Stekte brødet i schlemmertopf leirgryte og det ble helt perfekt!

  3. Lagde dette i dag med valnøtter, sååå utrolig godt! Lagde et eltefritt brød med kun fint hvetemel i går, var kjempe godt det og, men jeg er mer glad i grove brød, så syns dette var bedre ? takk for god oppskrift ?

  4. Eltefritt er helt suverent, men personlig synes jeg hasselnøttene ga en dominerende smak på dette brødet. Neste gang blir det valnøtter.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste