Ingredienser
600 g | hvetemel |
3 ss | sukker |
1/2 ts | tørrgjær |
1/2 ts | kardemomme |
1/4-1/2 ts | salt |
150 g | rosiner |
100 g | smør , smeltet |
1 1/2 dl | kaldt vann |
2 1/2 dl | melk (ca.) |
SLIK GJØR DU
Ha alle de tørre ingrediensene og rosinene i bakebollen, og bland det godt sammen. Smelt smøret og ha det i et måleberger sammen med vannet. Tilsett melk (ca. 2 1/2 dl) til du har totalt 5 dl væske. Væsken skal nå være romtemperert. Tilsett væsken i det tørre, og rør deigen raskt sammen med en sleiv eller lignende. Deigen skal være litt klissete, men skal ikke flyte utover (juster eventuelt med litt mer mel hvis den flyter utover). Ha på lokk eller plast, og la deigen heve i romtemperatur over natten, ca. 10-15 timer.
Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel oppå. Ha deigen over på det melstrødde matpapiret. Deigen skal nå gjennom en “bretteprosess”. Finn frem en slikkepott eller bruk hendene og “brett” den fliken av deigen (som du har mot deg) inn mot midten. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over igjen, omtrent slik som du bretter en konvolutt. Gjenta bretteprosessen et par ganger og strø eventuelt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret. Legg deigen med “brettsiden” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over og la brødet etterheve i ca. 2 timer. «Bretteprosessen» kan også gjøres på andre måter (eller utelates helt), se dette innlegget for nærmere beskrivelser og bilder.
Når brødet har etterhevet i ca. 1 1/2 time setter du stekeovnen på 250 grader, over- og undervarme. Sett samtidig inn gryta med lokk (på rist på nederste rille). Formen/gryta du skal steke i må ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. (Har du ikke støpejernsgryte kan du benytte en annen form med lokk eller en leirgryte.) Min gryte rommer 4,2 l. Gryta må stå i stekovnen i ca. 30 minutter (fra kald ovn) for å bli skikkelig varm.
Når brødet er ferdig etterhevet løsner du det forsiktig fra bakebollen med en slikkepott og ”vipper” det forsiktig oppi den glovarme gryta. Rist eventuelt forsiktig på gryten for å få justert brødet på plass (husk grytekluter!), sett på lokket og stek på nederste rille i 25 minutter. Ta av lokket, skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 5-10 minutter, til brødet har fått en gyllen og fin farge. Du kan sjekke om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.
Avkjøl brødet på rist, og nyyyt – med for eksempel med brunost og en kopp med god julete!
Brødet smaker aller best nystekt, men kan eventuelt fryses ned. Øvrige eltefrie brød oppbevarer jeg i klede, men akkurat dette oppbevarer jeg i plastpose – slik at det holder seg saftigere lengre.
Nå lurer du kanskje på om det eltefrie julebrødet danket ut det ordinære julebrødet mitt? Jeg holder nok fortsatt en knapp på julebrødet som er bakt på ordinært vis, hvor smøret eltes inn mot slutten – noe som gir ekstra luftige og holdbare julebrød. Men dette er helt klart et kjempebra alternativ dersom du ikke har tid eller ork til ordinær bakst – og kanskje spesielt dersom du skal nyte brødet ganske umiddelbart – for det er aller, aller best når det er helt ferskt.
LYKKE TIL!
Hei
Har du erfaring med å lage de eltefrie brøene dine glutenfrie?
Hilsen Vivian
Nei, dessverre.
Hei!
Dette ser veldig godt ut, men jeg har ingen jerngryte og lurer på om det er mulig å utføre samme oppskrift, men for så å forme det å steke på bakepapir eller i brødform evt?:)
Hei! Dette så kjempegodt ut:) har prøvd meg på eltefrie brød før og opplever at deigen flyter veldig utover i den tiden den skal etterheve? Har du noen tips til hva som blir feil?:)
Hei
Jeg lurer også på om det kan lages uten jerngryte……kan de lages i vanlige brødformer..??
Hei!
Jeg baker ofte ulike eltefrie brød, med stor suksess.
Dette ble imidlertid en stor katastrofe.
Godt stekt utenpå, men rått inni. Jeg forstår ikke hva som har skjedd?
Det hadde heller ikke hevet noe særlig.
Prøver på nytt til helgen 🙂
Jeg har bakt mye eltefritt, også julebrød, og stort sett alltid fått bra resultat. Men i fjor da jeg skulle bake julebrød hevet det så godt som ingenting. Tenkte det bare var tilfeldig og prøvde på nytt i år, men denne gangen skjedde det samme igjen. Jeg lagde deigen kvelden før, stod opp og skulle bake videre, men da var deigen prikk lik som da jeg lagde den. Hva har skjedd?
Eltefritt julebrød hever mindre enn vanlig eltefritt brød. Jeg er usikker på hva som er årsaken, men mulig at smøret kan ha en innvirkning her. Men uansett hevet brødet mitt bra, så vanskelig for meg å si hva som har gått feil for deg. Denne oppskriften er for øvrig nettopp lagt ut, så i fjor hentet du i så fall oppskrift fra et annet sted. Når det gjelder julebrød vil jeg heler anbefale deg å forsøke deg på det tradisjonelle julebrødet: http://trinesmatblogg.no/2013/12/03/julebrod-med-rosiner/
Mitt eltefrie julebrød hevet seg heller ikke… Lagde halv posjon av den opprinnelige oppskrifta i dag, men stekte det i Rømertopfen. Har akkurat tatt det ut av ovnen og det ser fantastisk ut. Håper det smaker godt også. 🙂
Nydelig brød jeg tilsatte en teskje Pommeranskall siden jeg bruker da i julebrød mitt ble helt perfekt, ettersteket i15 minutter på 200 grader helt nydellig brød å oppskrift
HEi Trine.
Har du erfaring med å bruke kun siktet speltmel i julebrød? Tenkte og håpte på at jeg skulle klare å finne en oppskrift på julebrød uten hvetemel.