Det går stort sett i eltefrie brød hjemme hos oss nå. Fordi det er enkelt og godt, men også fordi det er spennende å eksperimentere med nye mel- og kornkombinasjoner - og hevetidene. Dette brødet fikk de to mennene i mitt liv servert til søndagsfrokosten i går. Rykende ferskt. Deigen "rotet" jeg sammen før jeg la meg i 24 tiden kvelden før, på under to minutter.
Da jeg sto opp i 8-tiden "brettet" jeg brødet og lot det heve til minstemann og jeg var ferdig med morgenstellet og vel så det, og deretter inn i ovnen. Ca klokken halv elleve var det søndagsfrokost med rykende ferskt brød og smilende egg, og smilende liten og stor mann. En god start på en fin søndag. Slik gjorde jeg det:

Behold skjermen på mens du lager mat

Ingredienser

350 g hvetemel
300 g mel 4-korn (Helios)
50 g sesamfrø
50 g linfrø knust
50 g solsikkefrø
50 g hirse
1/2 ts tørrgjær
1,5 ts grovt havsalt
6 1/2 dl vann romtemperert

SLIK GJØR DU

Bland ingrediensene raskt sammen i en bakebolle. Jeg pleier å bruke bakevekten, sette bakebollen oppå og nulle ut mellom hver av ingrediensene. Enkelt, raskt, og du sparer unødig oppvask. Rør sammen med en sleiv eller lignende, det er ikke nødvendig å benytte kjøkkenmaskin. Deigen skal være ganske løs, men skal ikke flyte utover. Tilsett eventuelt litt mere mel hvis den gjør det. Ha på lokk eller plast og la deigen heve i romtemperatur over natten. Hevetidene i denne oppskriften er ganske tøyelige. Jeg har ved en anledning latt deigen heve 24 timer, og fikk da et veldig luftig brød.

Legg et bakepapir på kjøkkenbenken og strø godt med mel utover. Ha deigen oppå bakepapiret og “brett” deigen ved hjelp av en slikkepott eller hendene. Rotèr deigen 90 grader og brett en flik av deigen over. Gjenta denne prosessen 2-3 ganger, eller enda mer om du synes det trengs.

Legg deigen med “bretten” ned oppå det godt melete bakepapiret og hvelv bakebollen over eller dekk med et klede. La deretter brødet etterheve i minst 30 minutter, men gjerne lengre om du har tid. En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn formen du skal steke brødet i. Formen/gryta du skal steke i må ha lokk og begge deler må tåle 250 graders varme. Jeg får ofte spørsmål om det er mulig å steke dette brødet uten lokk, eller med aluminiumsfolie over, men det går ikke. Det er nemlig hele poenget med denne stekemetoden, brødet skal stekes med lokk. Gryta jeg benyttet i denne oppskriften var ca 26 cm i diameter.

Når brødet er ferdig etterhevet hvelver du det forsiktig fra bakepapiret og oppi den varme gryta. Rist eventuelt litt forsiktig på gryta for å få justert brødet på plass. Sett på lokket og stek på nederste rille i ca 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i ca 15 minutter, til brødet har fått en gylden og fin farge. Du kan teste om brødet er ferdig ved å banke på det, og det avgir en “hul” lyd når det er ferdigstekt.

La brødet avkjøle på en rist. For å beholde den sprø, gode skorpen bør du pakke inn brødet i et rent kjøkkenhåndkle etter at det er avkjølt, og oppbevare brødet i dette.

Erfaringen med dette brødet er at det blir godt selv om det ikke får forhevet minst 12 timer og etterhevet i minst 2 timer. Det går derfor fint an å servere det til en sen helgefrokost, eller du kan la det heve seg gjennom hele dagen og servere rykende ferskt brød til kvelds istedet.

Oppskrifter på andre eltefrie brød finner du her.

Skriv ut
  1. Hei!
    Jeg og samboeren min er fast bruker av matbloggen din, vi digger den! Og vi sprer ordet om hvor vi hentet oppskriften fra når folk skryter av maten (det gjør de hver gang:)

    Jeg har et spørsmål om dette brødet. Vet du om det går an å bruke Høyang Polaris sin jerngryte med metalllokk? Vil den tåle varmen?

    1. Da jeg bakte brødet første gang benyttet jeg min 25 år gamle Høyang Polaris med metallokk. Knotten er ikke seg selv etter det, men sitter fortsatt fast. Ergo, så er den nok ikke helt egnet for formålet. Men, brødet ble kjempegodt det altså!

  2. Jeg har ikke jerngryte, men tenkte å prøve å sette aluminumskjele (for induksjonsovn) med lokk i stekeovnen, men tror du den tåler 250 grader…?

  3. Hver gang jeg har prøvd å steke dette brødet har det blitt litt «klissete» inni – selv når det har stått inne i ovnen i leirgryte med lokket på i 70 min. Med klissete mener jeg at det sitter igjen littegrann deig på kniven når jeg har skåret i det…Skal det være sånn, eller tror du at jeg må øke steketiden ytterligere?

    Tusen takk for en SUPER blogg:-) Jeg har lært mye av å lese her, og har blitt mye flinkere til å lage all mat fra bunnen av….Keep up the excellent work!

    1. Jeg har ikke forsøkt å lage brødet i leirgryte, og vet ikke om den har andre egenskaper enn feks en jerngryte ift steking av brød. Uansett hva du benytter er det viktig at gryta blir gjennomvarm før du har brødet oppi, samt at du tar av lokket mot slutten av steketiden. Når brødet er «klissete» inni kan det bety at du har stekt det for lite eller at deigen rett og slett har vært for løs. (Jeg forutsetter at du har latt brødet avkjøle noe før du skar i det, for skjærer du for tidlig i det vil detogså oppleves som litt klissete inni). Hvis deigen er for løs er det bare å «brette» det noen runder ekstra, slik at du får jobbet inn mere mel i deigen. Lykke til neste gang!

  4. Takk for svar 🙂 Det kan nok være at både gryta ikke var helt gjennomvarm og at deigen var litt for løs, så jeg skal prøve meg fram med litt mer mel og lengre tid for leirgryta i ovnen neste gang. Brødet er jo så utrolig godt og ser så fantastisk ut at dette skal jeg prøve på helt til det blir perfekt!

  5. Jeg har erfart at hvis jeg lar brødet etterhevet mer enn en time så hever det ikke så godt i gryta… Blir litt kompakt syns jeg. Og når jeg legger bakebollen over brødet når det skal etterheves så opplever jeg nesten alltid at deigen etter en stund flyter ut under bollen, så når jeg skal hvelve brødet over i gryta så må jeg skrape løs endel deig som har satt seg fast i bakebollen. Opplever du dette? Eller kan det være at deigen da er for løs kanskje,…?
    Men uansett; nydelige LETTLAGEDE brød er det iallefall:-)

    En annen ting: har du kommet frem til en verdig vinner av brødbakerprosjeket ditt..? 🙂

    1. Takk for at du deler dine erfaringer! Jeg har også erfart at brødet flyter utover, under bollen, dersom deigen er for løs. Kunsten er da å «brette inn» litt ekstra mel, slik at det ikke skjer. 😉

  6. Dette brødet skal jeg virkelig teste ut! Du har en helt fantastisk blogg!! Formen jeg tenker vil passe ypperlig å steke brødet i er ultrapro fra Tupperware! tåler 250 grader og har lokk! 🙂 Disse er forresten kjempefine til all matlaging, kaker, brød… 🙂 Bare et tips, da jeg tenkte med en gang at disse må jo være helt super! 🙂

  7. Vet du hva firkornmelet inneholder så jeg kan blande nor selv? Slik jeg har forstått det selger ikke helios firkornmelet lenger.

  8. Dette er meget gode brød, og oppskriftene har ligget her lenge…, men når jeg har hatt i alle ingredienset har jeg absolutt ikke en «løs» deig…., og da ser jeg at det står 6,5 TS vann… Det var litt lite 🙂

    1. Ja, dette er en gammel oppskrift som dessverre har fått feil måleenhet av utvikler da bloggen ble redesignet for noen år siden. Nå er det rettet opp. Takk for at du sa ifra. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste