Ciabatta er italienernes svar på de franske baguettene. Deilig bakst med knasende sprø skorpe og luftig innhold, som både kan nytes med deilig pålegg, så vel som tilbehør til lunsj- og middagsretter. Jeg synes de blir ekstra smakfulle og luftige med surdeig. Sett en form med kokende varmt vann i stekeovnen når du skal steke dem, så får du knasende sprø skorpe også!

Ingredienser

350 g vann
100 g surdeigstarter
425 g hvetemel
10 g salt

SLIK GJØR DU

Surdeigstarter

MATING AV SURDEIGSTARTER

Mat surdeigstarteren minst 5 timer før du skal sette deigen, slik at du har ca. 100 gram aktiv/moden surdeigstarter. Det optimale er at den får stå i 5-12 timer, men du kan vanligvis bake med den fra 5-24 timer etter at du matet starteren. Surdeigstarteren er klar til baking når den bobler og er tykk og fin. Dersom du er usikker på om starteren er bakeklar og vil ta en ekstra sjekk – kan du gjøre “flytetesten”, les mer om det her.

SETTE DEIGEN

Ha den bakeklare surdeigstarteren og vannet i bakebollen, og rør sammen. Tilsett deretter melet og rør deigen raskt sammen til alt er godt blandet. Det er ikke nødvendig å elte deigen. Dekk bakebollen med lokk eller klede og la den hvile i romtemperatur i 30 minutter.

Finn frem en liten bolle med lunkent vann. Strø saltet over deigen, fukt hendene og klem saltet inn i deigen, slik at det blir godt fordelt. Ha deigen over i en rektangulær form og dekk den med et klede el. og la den hvile i ca. 30 minutter.

Dypp fingrene i vannet og stikk dem inn under deigen fra kortsiden og brett den over seg selv. La deigen hvile i ytterligere 30 minutter og brett den på samme måte fra den andre siden. Dekk deigen med et klede el. og la den heve i romtemperatur i 5-6 timer. Hvis du vil/må heve lengre kan du sette deigen i kjøleskapet og la den hvile 1-2 timer i romtemperatur før utbaking.

FORMING & STEKING

Hell deigen forsikig over på godt melet bakebord og strekk den ut til et kvadrat (ca.). Bruk en deigskrape og del deigen i 12 jevnstore biter (eller 6, hvis du ønsker større ciabatta) og plasser dem med litt mellomrom mellom hver på et bakepapirkledd bakebrett. Dryss gjerne litt hvetemel oppå baksten og la den etterheve i 45-60 minutter. Sett samtidig stekeovnen på 230 grader (over- og undervarme) og plasser et bakestål eller bakesten på en rist på midterste rille. Dersom du ikke har bakestål kan du benytte et bakebrett (det trenger bare noen minutter i stekeovnen for å bli varmt).

Dra bakepapiret over på det varme bakestålet/bakebrettet og sett samtidig en ildfast form med kokende vann i bunnen av stekeovnen. Stek ciabattaene i 15 minutter. Fjern formen med vann og senk varmen til 210 grader, og la ciabattaene steke til de er gjennomstekt, etter ytterligere 5-10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden, for den vil være avhengig av størrelsen på baksten og stekeegenskapene til ovnen din, samt om du bruker bakestål eller vanlig bakebrett.

Ciabatta med surdeig

Du kan sjekke om de er gjennomstekt ved å banke på undersiden av ciabattaene, og de avgir en “hul” lyd når de er ferdigstekt. Er du i tvil kan du måle kjernetemperaturen med et steketermometer umiddelbart etter at de er tatt ut av stekeovnen. Når kjernetemperaturen er ca. 97 grader er baksten ferdig stekt. Avkjøl ciabattaene på en bakerist.

Ciabatta kan fryses.

Ciabatta med surdeig

MER OM SURDEIGSBAKST

LYKKE TIL!

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste