Lyst på en saftig og smakfull biff med godt tilbehør? Da bør du prøve denne oppskriften, en mør indrefilet med bakt potet og deilig tomatsmør. Yummy!
Ingredienser
KJØTTET
4 stykker | indrefilet av storfe eller annet biffkjøtt |
salt og pepper | |
1-2 ss | nøytral olje til steking |
1 ss | smør |
1 kvist | timian |
2 fedd | hvitløk , knust |
TOMATSMØR
200 g | smør , romtemperert |
250 g | cherrytomater , delt i to |
4 fedd | hvitløk |
2 ss | olivenolje |
4 kvister | timian , kun bladene |
2-3 klyper | chiliflak |
TILBEHØR
4 | bakepoteter |
8-12 | cherrytomater |
200 g | aspargesbønner |
SLIK GJØR DU
TOMATSMØR
Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Del tomatene i to og legg dem i en ildfast form, sammen med hvitløken. Drypp olivenoljen over. Stekes på midterste rille i ca. 20 minutter. Avkjøles, og skjæres deretter i små biter.
Ha smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visp) og kjør det til smøret er mykt og luftig. Bruk romtemperert, mykt smør. Dersom det fortsatt er hardt kan du skjære det i skiver med en ostehøvel.
Tilsett de avkjølte tomatene og hvitløken, samt frisk timian og chiliflak, og rør godt sammen. Ha smøret over på litt plastfolie og rull det sammen til en liten pølse, ca. 5 cm i diameter. Legg smøret i kjøleskapet i minst 1 time, eller i fryseren i ca. 20 minutter, slik at smøret stivner igjen. Skjær smøret i skiver rett før servering.
BAKT POTET & TOMATER
Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Bruk en gaffel og prikk potetene over det hele, og pakk dem deretter inn i aluminiumsfolie. Stekes midt i ovnen i ca. 1 1/2 time, til potetene er møre. Store poteter trenger muligens noe lengre tid, mindre poteter noe kortere tid.
Finn frem en liten ildfast form og ha i tomatene, drypp litt olje over og krydre med et par klyper flaksalt. Stek tomatene sammen med potetene i ca. 10 minutter, til de er møre og fine.
BIFF & ASPARGESBØNNER
La gjerne kjøttet hvile i romtemperatur en halvtimes tid. Tørk biffene med litt kjøkkenpapir og krydre med salt og nykvernet sort pepper (like før du skal steke dem). Stek biffene i en blanding av olje, smør, hvitløk og frisk timian. For medium stekt biff steker du til kjøttsaften pipler ut på oversiden. Snu deretter biffen og stek til det pipler på den andre siden også. Ta biffen ut av stekepannen og la den hvile i ca. 5 minutter før servering. Dersom du har en tykk biff må den stekes lengre og da anbefaler jeg å benytte steketermometer for å sjekke kjernetemperaturen, 55-60 grader for medium stekt biff.
Kok aspargesbønnene i lettsaltet vann i ca. 3 minutter. Hell av vannet.
SERVERING
Server biffen sammen med ovnsbakte tomater, aspargesbønner og bakt potet. Skjær et kryss i toppen av poteten og klem på siden slik at den åpner seg. Ha en skive tomatsmør oppå biffen og en oppi den bakte poteten – og nyt, gjerne med en god rødvin i glasset.
Ser helt nydelig ut dette skal prøves i morgen