Jeg har innledet et spennende samarbeid med Rørosmeieriet som har mange smakfulle produkter som vi ofte benytter hjemme hos oss. Økologisk Røros smør er ett av dem. Røros smør har en aromatisk, lett syrlig og tydelig smørsmak, med hint av sjøsalt.
Røros smør er nydelig som det er på brødskiven, men kan også benyttes i matlagingen. Som for eksempel i et smakfullt béarnaisesmør til lørdagsbiffen eller i bakt potet. Prøv det du også!
Ingredienser
BIFFEN
4 | biffer (indrefilet, ytrefilet eller entrecote) |
salt og pepper | |
1-2 ss | nøytral olje til steking |
1 ss | Rørossmør |
2 fedd | hvitløk , knust |
1 kvast | timian (kan sløyfes) |
BéARNAISESMØR
200 g | Røros smør , romtemperert |
1 | sjalottløk , finhakket |
1 - 1 1/2 ts | dijonsennep |
1 - 1 1/2 ts | hvitvinseddik |
1 ss | tørket estragon (smak til) |
1-2 klyper | sukker |
pepper |
TILBEHØR
4 | bakepoteter eller flere mindre poteter |
4-8 | tomater |
200 g | brokkolini eller andre grønnsaker |
SLIK GJØR DU
BAKT POTET & OVNSBAKTE TOMATER
Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Bruk en gaffel og prikk alle potetene over det hele, og pakk dem deretter inn i aluminiumsfolie. Stekes midt i ovnen i ca. 1 1/2 time, til potetene er møre. Store poteter trenger muligens noe lengre tid, mindre poteter noe kortere tid.
Finn frem en liten ildfast form og ha i tomatene, drypp litt olje over og krydre med et par klyper flaksalt. Stek tomatene sammen med potetene i ca. 10 minutter, til de er møre og fine.
BéARNAISESMØR
Bruk romtemperert, mykt Røros smør. Dersom det fortsatt er hardt kan du skjære det i skiver med en ostehøvel. Ha smøret og de øvrige ingrediensene i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visp) og kjør det til alt er godt blandet sammen og smøret er kremete. Smak til med litt sukker og nykvernet sort pepper. Smak eventuelt også til med mer estragon, sennep eller eddik om nødvendig. Dersom du har frisk estragon kan du selvsagt heller bruke det (smak til).
Ha smøret over på litt plastfolie og rull det sammen til en liten pølse, 4-5 cm i diameter. Legg smøret i kjøleskapet i minst 1 time, eller i fryseren i ca. 30 minutter, slik at smøret stivner igjen. Skjær smøret i skiver rett før servering.
BIFF & BROKKOLINI
La gjerne kjøttet hvile i romtemperatur en halvtimes tid. Tørk biffene med litt kjøkkenpapir og krydre med salt og nykvernet sort pepper (like før du skal steke dem). Stek biffene i en blanding av olje, Røros smør, hvitløk og frisk timian. For medium stekt biff steker du til kjøttsaften pipler ut på oversiden. Snu deretter biffen og stek til det pipler på den andre siden også. Ta biffen ut av stekepannen og la den hvile i ca. 5 minutter før servering. Dersom du har en tykk biff må den stekes lengre og da anbefaler jeg å benytte steketermometer for å sjekke kjernetemperaturen, 55-60 grader for medium stekt biff.
Kok brokkolini i lettsaltet vann i ca. 4 minutter. Hell av vannet.
SERVERING
Server biffen sammen med ovnsbakte tomater, brokkolini og bakt potet. Skjær et kryss i toppen av poteten og klem på siden slik at den åpner seg. Ha en skive béarnaisesmør oppå biffen og en oppi den bakte poteten – og nyt, gjerne med en god rødvin i glasset.
Béarnaisesmør du får til overs kan fryses og tas opp ved behov. Prøv det også til annet kjøtt og til kylling.
VELBEKOMME!
Dette innlegget er skrevet som en del av mitt samarbeid med Rørosmeieriet. Rørosmeieriet lager økologiske produkter av høy kvalitet gjennom industrialisert håndverksproduksjon. Røros smør får du kjøpt i velassorterte dagligvareforretninger. Dersom du ikke finner Røros smør eller andre produkter fra Rørosmeieriet der du handler, kan du spørre kjøpmannen om han kan ta det inn.
Rørosmeieriet har fantastisk gode produkter! Dette bearnaise-smøret likner på det jeg bruker til å gratinere sjøkreps med: Røros-smør + sitroncest + estragon + en smule hvitløk. Namm!
Heretter er det slutt på bearnaisesaus, nå er det bearnaisesmør som gjelder, nydelig!
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Tusen takk for tilbakemeldingen din!