Bakt potet er nydelig tilbehør til kjøtt-, kylling- og fiskeretter, eller som en egen smårett. Fyll gjerne poteten med deilig tomatsmør med hvitløk og timian!
Ingredienser
TOMATSMØR
200 g | smør , romtemperert |
250 g | cherrytomater , delt i to |
4 fedd | hvitløk |
2 ss | olivenolje |
4-5 kvister | frisk timian , bladene |
2-3 klyper | chiliflak |
BAKT POTET
4-6 | bakepoteter |
4-6 ark | aluminiumsfolie |
SLIK GJØR DU
TOMATSMØR
Sett stekeovnen på 180 grader, over- og undervarme. Del tomatene i to og legg dem i en ildfast form, sammen med hvitløken. Drypp olivenoljen over. Stekes på midterste rille i ca. 20 minutter. Avkjøles, og skjæres deretter i små biter.
Ha smøret i en kjøkkenmaskin med K-spade (eller visp) og kjør det til smøret er mykt og luftig. Bruk romtemperert, mykt smør. Dersom det fortsatt er hardt kan du skjære det i skiver med en ostehøvel.
Tilsett de avkjølte tomatene og hvitløken, samt frisk timian og chiliflak, og rør godt sammen. Ha smøret over på litt plastfolie og rull det sammen til en liten pølse, ca. 5 cm i diameter. Legg smøret i kjøleskapet i minst 1 time, eller i fryseren i ca. 20 minutter, slik at smøret stivner igjen. Skjær smøret i skiver rett før servering.
BAKT POTET
Sett stekeovnen på 225 grader, over- og undervarme. Bruk en gaffel og prikk potetene over det hele, og pakk dem deretter inn i aluminiumsfolie. Stekes midt i ovnen i ca. 1 1/2 time, til potetene er møre. Store poteter trenger muligens noe lengre tid, mindre poteter noe kortere tid.
SERVERING
Skjær et kryss i toppen av poteten og klem på siden slik at den åpner seg. Ha en skive tomatsmør oppi den bakte poteten. Nytes som den er, eller som tilbehør til en biff, kylling eller svinekjøtt.
Tomatsmøret er også nydelig tilbehør oppå biff eller til grillmaten.