Min favorittoppskrift for tiden er babka, som er en luftig briochelignende gjærbakst som visstnok skal ha polske aner. Babka finnes i utallige varianter, og jeg har her laget en variant med eple- og kanelfyll – og som er penslet med en deilig appelsinsirup. Gode smaker sammen, og ikke minst ser det imponerende og fristende ut! Hemmeligheten bak luftig og smakfull gjærdeig er å elte deigen vel og lenge, elte inn smøret i terninger – og ikke minst å la deigen få heve lenge. Prøv det du også!
Ingredienser
GJÆRDEIG
500 g | hvetemel |
50 g | sukker |
1 ts | vaniljesukker (ekte) |
1 ts | kardemomme |
1/4 ts | salt |
15 g | fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær) |
2 | egg |
2 1/2 dl | melk (romtemperert) |
100 g | smør i terninger |
KANEL- OG EPLEFYLL
150 g | smør |
150 g | brunt sukker |
2 ts | kanel |
2 | epler , i små terninger |
1 | sitron , saften |
APPELSINSIRUP
50 g | sukker |
1 | appelsin , saft og skall |
1 ss | sitronsaft |
1/2 | vaniljestang , frøene |
1/2 dl | vann |
SLIK GJØR DU
Ha alle ingrediensene til gjærdeigen, med unntak av smøret, i bakebollen. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og elt deigen i ca. 10 minutter på lav til middels hastighet. Tilsett eventuelt mer melk underveis dersom deigen virker kompakt, eller litt mer mel om den virker løs.
Tilsett så smøret i små terninger og elt til deigen slipper kantene i eltebollen og alt smøret er godt eltet inn i deigen, etter ca. ytterligere 10 minutter. Kle bakebollen med plast eller ha på lokk, og sett den på et trekkfritt sted. La deigen heve til omtrent dobbel størrelse, noe som vanligvis tar 1-1 ½ time.
Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet. Rør sammen smør, sukker og kanel til en jevn krem. Rett før du skal bake ut deigen skjærer du opp eplene i små, jevnstore terninger. Drypp litt sitronsaft over dem slik at de ikke blir brune. Finn frem to brødformer eller lignende (mine rommer ca. 2 liter), og pensle dem med litt smør.
Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×35 cm. Smør kanelfyllet utover leiven, og fordel eplebitene over. Rull deigen fast sammen, og del den deretter i to på midten. Skjær deretter hver av de to rullene i to på langs, men la det være igjen noen centimeter i den ene enden. «Flett» sammen de to lengdene ved å legge den ene over den andre, med snittflatene opp, slik at du får et fint flettemønster. Her lønner det seg å jobbe ganske raskt, for fyllet gjør at gjærdeigen blir litt løsere. Løft flettene forsiktig over i hver sin form, og la dem etterheve under et klede i ca. 45 minutter. (Alternativt kan du droppe å skjære deigrullene på langs, og heller tvinne dem 5-6 ganger før du legger dem i brødformene.)
Mens babkaene etterhever kan du lage appelsinsirupen. Ha alle ingrediensene i en liten kjele og kok opp. La det småkoke i ca. 10 minutter og sett til side.
Stekes ved 180 grader i ca. 35 minutter, til babkaene er gylne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden, hvis du synes de begynner å bli litt for brune på toppen kan du legge over et bakepapir de 5-10 siste minuttene. Avkjøles i formen i ca. 5 minutter, og avkjøles deretter på bakerist. Pensle/drypp babkaene umiddelbart med appelsinsirupen. Serveres og nytes gjerne litt lun.
VELBEKOMME!
Denne skal prøves!
Denne var veldig god!
Dette bakte jeg i går og var en stor suksess. Bare litt for mye appelsinsmak. Har du forslag for å bytte appelsin sirup med noe annet? En vanlig sukkersirup kanskje? Babka eller krantz kommer jo fra Poland og er en vanlig Sabbat offer i mange jødiske hus, tradisjonelt laget med sjokolade og kanel med en smuldrelag på toppen.
Lagde denne og den var utrolig god!! Droppet appelsinsiruppen denne gang og den ble god likevel<3
Vi sitter og nyter babkaen nå, veldig saftig og god! Men går det greit å fryse den ned og varme den opp ved en senere anledning?
Kan fint fryses, men pass på å tine den opp før du varmer den noen minutter på varmluft. Lykke til!