I mørketiden smaker det ekstra godt med ost, og som med mye annet er det tilbehøret som bidrar til å heve smaksopplevelsen enda noen hakk. Marmelader av ulike slag er godt følge til ost, som for eksempel aprikosmarmelade laget med utgangspunkt i tørkede aprikoser og en dæsj konjakk.
Ingredienser
250 g | tørket aprikos , oppbløtt og skjært i små biter |
1,5 dl | av bløtleggingsvannet |
1/2 | (økologisk) sitron , saften |
1 | stjerneanis |
1 | kanelstang |
150 g | sukker (ca.) |
1 ss | konjakk (ca.) (kan sløyfes) |
SLIK GJØR DU
Legg aprikosene i en bolle og fyll opp med vann slik at frukten såvidt dekkes. La det stå å trekke 4-8 timer. Skjær aprikosene i små terninger og ha dem i en kasserolle sammen med 1 1/2 dl av bløtleggingsvannet, saften av 1/2 sitron, stjerneanis og kanelstang. La det koke på middels til svak varme i ca. 20 minutter. Tilsett sukkeret, smak eventuelt til med konjakk, og la det koke i ytterligere 15 minutter, eller til marmeladen er ferdig. Fjern stjerneanis og kanelstang og ha marmeladen på rene, varme glass.
Server marmeladen som tilbehør til ost, sammen med for eksempel fikenmarmelade, parmesan- og timiankjeks, valnøtter og honning, samt en god portvin.
Marmeladen har lang holdbarhet fortutsatt at glassene er rene, hermetiserte og oppbevares mørkt og kjølig. Den er derfor ypperlig å gi bort i gave til osteglade venner og familie. Hvis du ønsker å fryse marmeladen i syltetøyglass må du ikke fylle glasset helt opp, for da kan glasset sprekke under innfrysingen. Åpnet glass bør oppbevares i kjøleskapet og nytes innen 2-3 uker.
Aprikosmarmeladen smaker også godt til ferske speltrundstykker (men da fortrinnsvis uten konjakk).
Enjoy!
Dette både ser og høres veldig godt ut og må prøves! Jeg synes det er vanskelig å finne fine glass, spesielt til gaver. De på bildene var veldig fine, hvor kommer de fra?
Ja, enig med deg at det er vanskelig å finne fine glass med tette lokk. Glassene finner jeg derfor når jeg er på utkikk etter helt andre ting. Dette mener jeg at jeg har kjøpt på Dorothea.
Ser lekkert ut. Jeg blir alltid inspirert når jeg er innom deg:) Tusen takk!
Hvor kjøper du tagsen, som du knyter rundt glassene?
Ha en fin dag! Gleder meg til mer inspirasjon. Klem.
Takk for hyggelig tilbakemelding! Merkelappene er kjøpt på Panduro.
Heisann.
Åhlens har masse fine tette glass 🙂 Jeg kjøpte mine hos Nille. Takk for snadder oppskrift Trine!
Marmeladen er i dag på kok for en venninne som fyller år:)
Hei Trine!
Hva tror du om å bruke alternativer til sukker i denne oppskriften.
Feks Stevia eller sukrin.
Frank
Jeg har ikke erfaring med stevia eller sukrin, så det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med. 🙂
Hei. Jeg fikk lyst til å lage dette og gi i julegave, men hvor lenge holder det seg uten å fryse det ned?
Takk for gode tips ellers!
Marthe.
Hei! Dette så godt ut! Hva slags ost anbefaler du å servere det til? Noen gode erfaringer? 🙂
Super julegave dette her 🙂
Lurer på samme ting som Marthe over her: Hvor lenge er marmeladen holdbar i kjøleskap?
Hei!
Super blogg du har! Jeg ser andre har spurt om det samme, men hvor lang holdbarhet har det etter det er lagt på glass?
Skal marmeladen avkjøles etter man har helt det oppi glass, før man setter den i kjøleskapet?
Hei. jeg har tenkt å bruke oppskriftene dine på aprikos- og fikenmarmelade. På bildene ligger stjerneanis og kanelstang i glassene, ( og det ser så lekkert ut! ) men i oppskriften står det at de skal fjernes når marmeladen er ferdig. Er det ok å f.eks legge en stjerneanis og en bilt kanelstang på toppen av hvert glass, eller vil det sette en uønsket smak?
Gleder meg til å prøve dette.
M.v.h. Åshild 🙂
Denne marmeladen er supergod. Lages hver jul, og spises sammen med timiankjeksene dine og hjemmelaget leverpostei.
Hei. Har kjøpt stjerneanis i form av pulver… Hvor mye kan jeg bruke av dette?
Det vet jeg ikke. Smak deg frem. Pass på at du ikke tilsetter for mye.
Ble såååå deilig! Gleder meg til å gi en del i julegave sammen med fikenmarmeladen og de knallgode parmesan/timiankjeksene som kom ut av ovnen nå. Takk Trine.