Da jeg var i Aarhus i regi av VisitDenmark i forrige uke (du kan lese mer om det her), var jeg så heldig at jeg fikk treffe Wassim Hallal, sjefskokken på Fredrikshøj. Hvis du, i likhet med meg, ikke er helt oppdatert på danske kokker og gourmetrestauranter kan jeg opplyse at Fredrikshøj er restauranten som ble kåret til Danmarks beste restaurant i år. Og etter en kjapp research på Google skjønte jeg også at Wassim Hallal ikke er noen hvem som helst. I tillegg til at han er kjøkkensjef på Danmarks beste restaurant, har han også skrevet tre kokebøker og vært programleder i den danske versjonen av Hells Kitchen.

På Fredrikshøj serverer han sammen med de 20 ansatte usnobbete retter, med utgangspunkt i gode, danske råvarer i sesong. Menyen finner du her. Sammen med sin sommelier setter Wassim også opp vinmenyen, fra den rikholdige vinkjelleren. Han har fokus på totalopplevelsen den enkelte gjesten har under hele besøket. Restauranten er smakfullt og usnobbete innredet. Menyene ser spennende ut og kjøkkenet bugnet av herlige råvarer. Her er ingen ting overlatt til tilfeldighetene, og Wassim hadde en finger med på de fleste hold, ja han har til og med designet deler av serviset som maten serveres på.

Han lurte nok fælt på hvem denne norske matbloggeren var, som skrøt at hun stakk av med seieren om prisen Årets matgleder foran nesen på selveste Eyvind Hellstrøm, som han så godt visste hvem var. Etter hvert tødde han opp og viste oss rundt i restauranten, på kjøkkenet og i den rikholdige vinkjelleren.

Jeg spurte han om han hadde noen tips til meg som matblogger. Han kunne ikke påpeke nok hvor viktig det er å la maten trekke/steke på lav temperatur over lang tid, for problemet er ofte at vi koker eller steker ihjel maten. Og så synes han at en må tenke på presentasjonen av maten, at det ikke er så mye som skal til, for at selv den enkleste rett ser tiltalende ut. Jeg kunne ikke ha vært mer enig!

Jeg spurte Wassim hva som er hans hverdagsfavorittrett. Han svarte umiddelbart risotto med parmesan og trøfler, og tilføyde at det som er viktig når man lager risotto er å la den stå å småsimre over tid, og ikke la den koke, og deretter «montere» den med parmesan og ikke smør, som de fleste benytter. Jeg fikk med meg to av kokebøkene hans, og ser frem til blant annet å prøve risottooppskriften hans.

Wassim skal i nær fremtid konkurrere med blant annet Maaemo om å bli den beste skandinaviske restauranten. Han får litt å bryne seg på da, sa jeg, for jeg hadde selv min beste matopplevelse (så langt) på Maaemo for 6 uker siden.

Jeg fikk dessverre ikke anledning til å prøvesmake maten på Fredrikshøj. Wassim ville veldig gjerne spandere middag på oss samme kveld, men hadde dessverre ikke ledig bord. Han ville gjerne få ringe oss hvis han fikk en avbestilling, noe jeg uansett pent måtte takke nei til da jeg skulle reise hjem samme ettermiddag.

Uansett, var det en ny og spennende erfaring, og ikke minst vet jeg nå hvor jeg skal bestille bord neste gang jeg skal til Aarhus, slik at jeg selv kan bedømme om det er Wassim eller Maaemo som serverer den beste maten i Skandinavia.

Skriv ut English READ IN ENGLISH

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.