Som småbarnsforeldre flest er jeg på jakt etter spennende, men enkle løsninger til barneselskapet. Jeg har mer enn en gang i løpet av min 27 årige karriere som mamma brent meg på ambisiøse kakeprosjekter. Nå har jeg lært, og satser heller på to-tre kakesorter, som for anledningen lesses ned av pynt og stæsj etter podens ønsker. Her er mine beste tips til barneselskapet:

Lag en «hovedkake» og la gjerne hovedpersonen få velge tema (innenfor rimelighetens grenser, selvsagt). Min erfaring er at det er best å benytte en sjokoladekakebunn (eventuelt langpanne) som utgangspunkt. Bruk din egen oppskrift, eller ta utgangspunkt i denne eller denne oppskriften. Sjokoladekaker er ofte holdbare og kan lages et par dager før de skal spises, eller kan fint lages på forhånd og fryses ned. Har du en bursdagsgutt er det store sjanser for at du på ett eller annet tidspunkt må trå til med en sjørøverkake.

Her er det mye inspirasjon å hente på nettet, noe jeg selv delvis gjorde da jeg laget denne kaken (som for øvrig er Mathias’ favorittkake og det innlegget han alltid vil se på bloggen).

Det finnes også mange spennende kakeformer å få kjøpt, som for eksempel til denne klovnekaken som jeg laget til Mathias ettårsdag, som blir kjempepopulær med uhorvelige mengder med Smarties.

Eller hva med å lage en racerbilbanekake ut fra en enkel kakebunn (eller to hvis du vil lage den dobbelt så stor)? Her har jeg benyttet mini-Smarties,  skumbiler, knuste oreokjeks og godt vaskede lekebiler. Det er slett ikke mye som skal til!

Muffins eller cupcakes er også populære på kakebordet. Dersom jeg har en sjokoladekake som utgangspunkt for fødselsdagskaken lager jeg som regel vaniljemuffins eller blåbær-/jordbærmuffins, for å få variasjon. Eller hva med sjørøvermuffins? Muffins kan fint lages på forhånd, fryses ned – og tines opp og pyntes inntil noen timer før de skal serveres. La gjerne barnet selv pynte muffinsene, det slår garantert an hos gjestene – og ikke minst er det stor stas for den lille jubilanten å selv få lov til å bidra.

Selv synes jeg disse bamsemuffinsene er kjempesøte.

Eller kanskje har du lyst til å prøve deg på cakepops?

Kjeks er også populære, og kan også lages flere dager i forveien, slik som hjemmelagde oreokjeks med spennende pynt eller sjørøverkjeks.

En skal heller ikke undervurdere hjemmebakte boller, som selvsagt også kan fryses ned på forhånd, tines opp og varmes rett før servering.

Til slutt vil jeg slå et slag for frisk frukt i barneselskapet. Det kan rett og slett bli for mye søtt, og det er også mange barn som ikke er så glad i søtsaker, og da kan fargerike fruktspyd eller oppskjært frukt i skåler være gode å ha. Det er jo nesten umulig å ikke bli fristet av disse fruktspydene? Sett gjerne også frem skåler med friske bær, og du skal se at de får ben å gå på!

Det er med andre ord mye å velge i, men fall ikke for fristelsen for å lage for mye, to sorter er ofte mer enn nok. Ofte serverer man jo også «saltmat» i forkant, og det er jo grenser for hva disse små magene klarer å stappe i seg. Flere tips til barneselskapet finner du her.

Hva er ditt beste tips til barneselskapet?

Lykke til!

 

Skriv ut English READ IN ENGLISH
 1. Så fint med litt idéer! Skal feire en 5-års dag om litt og nå er hun blitt så stor at hun vil ha noe tema over bursdagen sin.
  Det blir en utfordring å finne gøy pynt som ikke har sukker i seg da (jeg er sukker-streng, hehe) men jeg har noen triks jeg skal prøve meg på.

  Takk for lekre bilder!

  Ha en fin dag!

  Melissa

 2. Hei Trine,
  Enig med deg at det ikke er noe poeng å lage massevis av ulike sorter. Jeg har pleid å ha sjokoladekake ( gjerne er artig vri på denne) muffins og boller.

  Forsøkte en gang å lage bamsemuffinsene du har avbildet over. De ble kjempefine, men veldig store da jeg måtte velge de største muffinsformene for å få plass til hele bamsefjeset. Litt dumt ettersom de rett og slett ble for store for små barnemager, og det meste lå igjen på tallerkenen….

  Til neste bursdag blir det nok sjørøverskute ettersom Sabeltann for tiden er den store helten:-)

  Ps: takk for masse inpirasjon i hverdagen. I går var det sellerirotsuppe på menyen og den ble tatt veldig godt i mot av hele familien:-)

  Marianne

 3. Vilka härliga kakor och tårtor! Så fina! Jag har gjort en del olika saker – barnen brukar vilja ha chokladkakor, som till exempel den med hallonmoussefyllning som blev ganska vacker. Eller pannkakstårta med blåbär, som sönerna vill ha. Dottern som fyller mitt i vintern vill ofta ha en mandelmarängbotten med kolakräm och grädde dekorerad med mandarinklyftor – passande och vackert mitt i vintern.
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 4. Jeg lager som regel en sjokoladekake først, og deretter lager jeg noe impulsivt og morsomt av kaka. Skjærer litt her og der og hiver på litt pynt. Lagde feks et sjokoladekaketog sist, men det jeg fant av pynt. Ble ganske fin syntes jeg 🙂

 5. Veldig fine tips! Lurer litt på om du har gode mattips til meksikansk tema party?:) tenkte å kjøre tapas stil, men lurer å hvordan jeg kan holde alt varmt? Tips mottas med stor glede!:)

 6. Så mange gode tips:) du er god inspirasjon for oss hobby kokker! Jeg lurte på om du kunne gi meg noen tips til en barnebursdag der en av barna har cøliaki?

 7. Sommerfugl-kake er mitt sikkerstikk!
  Bløtkakebunn (om travelt, kjøpt fra bakeren). Denne deles i to lag, dynkes, fylles med søt smørkrem (smør, melis, eggeplomme og vaniljesukker). Så deles kaka i to like halvparter som legges «rygg mot rygg» på et stort fat. Pynt ferdig med smørkrem over hele kaka, strø over knust krokan (eller daim, om du har det travelt). Legg en skrellet banan langs skøyten, og stikk to saltstenger inn foran til «følehorn».
  Denne kaken kan varieres i det uendelige, og barna kan gjerne selv bestemme farge på kremen, og pynte sommerfuglen etter eget hjerte

 8. Takk for en fantastisk matblogg med kvalitet!

  Jeg kan tipse om å tre biter av marshmallows mellom frukten på fruktspydene, det har vært stor suksess. Den hvite marshmallowsen gjør frukten ekstra delikat.

  Ellers er min erfaring at fotballkake en populær kake i guttebursdag. Start med en sjokolade langpanne (bruk oppskrift med kulturmelk for saftig kake), spre sjokoladeglasur over. Strek opp fotballbanen med melisglasur (melis+eggehvite), sugerør til mål, seigmenn er spillere og ballen er en fotballsjokolade. Pynt med nonstop og fotballsjokolader rundt banen, evt mere seigmenn. Veldig enkelt for mor, og veldig fint resultat!

 9. Så bra innlegg.Håper du tåler litt feedback og. Jeg prøvde meg på bamsemuffinsene forrige bursdag. desverre var det veldig få som likte dem. tror de var litt for vanskelige å spise og det ble litt vel mye ukjente kjeks for små mager…:(

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.