mozartkuler

November er historie og plutselig er det desember, igjen. Synes jammen ikke det er lenge siden sist! Tradisjoner står høyt for meg i julen, og veldig mange av juleoppskriftene mine har jeg allerede delt med dere etter snart åtte år som blogger! Jeg kommer derfor til å resirkulere en del av de gode, gamle oppskriftene, men det kommer også noen nye godbiter. Men, først ut i år får dere en liten samling av mine beste juleoppskrifter som allerede er publisert på bloggen (i uprioritert rekkefølge):

JULEBAKST er noe jeg virkelig koser meg med! Jeg baker som regel 4-5 slag, og flere av disse bakes i sosiale sammenhenger. PEPPERKAKER baker jeg for eksempel alltid sammen med barn, barnebarn og svigersønner, noe som er blitt en kjær familiehappening som avsluttes med risgrøt med mandel og spekemat helt til slutt. Pepperkakehuset er Mathias og min sin greie, og han gleder seg allerede veldig til vi skal sette i gang med årets hus. KRUMKAKER lager jeg sammen med min venninne Liv, som vi har gjort i mer enn 25 år nå.

Sjokoladebiscotti med appelsin

Ellers er BISCOTTI, BERLINERKRANSER, SJOKOLADEKJEKS og MANDELKJEKS MED SITRON kjære favoritter. SARAH BERNARD er en annen favoritt, som gjerne kan bakes allerede nå og oppbevares i fryseren. I løpet av den nærmeste tiden kommer det oppskrift på bringebærhjerter og brune pinner på bloggen, så dere har noen nye godbiter å se frem til også.

GJÆRBAKST er en favoritt gjennom hele året, og selvsagt også i desember. Tidlig i desember baker jeg JULEBRØD, og mannen min smiler fra øre til øre og sniker til seg en lubben skive med smør og brunost rett som det er. Det er han vel unnt, og jeg baker gladelig opp en ny ladning rett før jul også. I år har jeg også forsøkt meg på eltefritt julebrød, som kommer på bloggen om ikke så alt for lenge. Og selvsagt må vi ha LUSSEKATTER på Luciadagen!

eltefritt julebrød

Ellers baker jeg gjerne grovt brød, ELTEFRITT VALNØTTBRØD som er et must til ost og lune RUNDSTYKKER til julefrokostene.

NOE GODT I KOPPEN hører også med, som for eksempel PORTVINSGLØGGEPLETODDY eller VARM SJOKOLADE PÅ PINNE.

KONFEKT lages vanligvis rett før jul, og alltid sammen med døtrene mine. Det er vår greie, og da produserer vi konfekt på løpende bånd som kan holde liv i en hel hær.

mozartkuler

Favoritter er BRINGEBÆRTRØFLER, TROIKABITERMOZARTKULER og SJOKOLADEKONFEKT MED PEPPERMYNTE. I år kommer flere søte godbiter på bloggen, blant annet deilig bringebærmarchmallows.

SPISELIGE GAVER er stas å både gi og få, synes jeg. Alt som er godt og har en viss holdbarhet- og som enkelt kan puttes på glass, boks eller pose – kan en gjerne gi bort. Gi for eksempel noen en god start på dagen med hjemmelaget FROKOSTBLANDING eller KNEKKEBRØD. Eller hva med et JULECOOKIES-KIT?

Fikenmarmelade med rødvin

Syltetøy og marmelader som er lagt på lufttette glass har lang holdbarhet, og er spesielt godt egnet. Mine favoritter er FIKENMARMELADE, CHILIMARMELADE, RØDLØKSMARMELADE og APRIKOSMARMELADE. KONFEKT er også en ypperlig gave, men husk at den bør i så fall være relativt nylaget når den gis bort.

JULETAPAS er alltid populært i små og store sammenkomster i desember. Her og her finner dere juletapas jeg laget til Maison Mat & Vins julenummer i fjor.

Fingermat Maison Mat og Vin - grillede grønnsaker

JULEMATEN er jo et kapittel for seg selv. Vi spiser RIBBE på julaften, og ellers nytes PINNEKJØTT, TORSK, RØKT JULESKINKE, REINSDYRFILET og KALKUN en eller annen gang i desember – ofte med gjester til bords.

Reinsdyrfilet med plommer, rødvinsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Mmmm, nå merker jeg at jeg begynner å glede meg skikkelig til de velsmakende og hyggelige stundene vi skal tilbringe rundt matbordet den kommende måneden.

Lykke til med juleforberedelsene, og husk at det skal være mest kos, så er dagene travle så er det bedre å velge ut noen få ting fremfor å sette i gang alt for mange prosjekter!

Skriv ut English READ IN ENGLISH
  1. Jeg har med stor suksess i tre år servert krydderkokte pærer og vaniljeis til dessert på julaften. Jeg synes det passer så godt. Likevel kunne jeg tenke meg noe nytt i år og ser at du har mange oppskrifter på panna cotta. Kunne du ha kommet på en god lake/saus etc med litt julesmak som passer etter julemiddagen?

  2. Jeg har i år konsekvent byttet ut hvetemelet med Fin Mix fra Semper til alle de tørre julekakerne for å få de glutenfrie, gram for gram. De smaker akkurat like godt. Jeg reduserte mengden i Berlinerkransene med 25 g og brukte det til utrulilingen. Det er en utfordring å rulle de ut, da deigen ikke er så elastisk, evt kan det bare lages kuler som presses lett flate.
    I formkaker/brownies/sjokoladekaker bruker jeg lys mix fra Toro. Det synes jeg fungerer best.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Min Handleliste

Kjøp ingrediensene direkte i MENYs nettbutikk.