Kanelboller

HURRA FOR KANELBOLLENS DAG 4. OKTOBER!

Jeg elsker søt gjærbakst, og spesielt kanelboller. Det vet jeg dere lesere også gjør da kanelboller er en av de mest populære oppskriftene på bloggen, år etter år. Å bake smakfulle og myke kanelboller er lett som bare det, når du har en god oppskrift og kan triksene som gir perfekt deig og et smakfullt sluttresultat. Den beste oppskriften på kanelboller finner du HER. Tipsene og triksene vil jeg dele med deg i dette innlegget.

 

INGREDIENSENE

En solid kjøkkenmaskin med stor bolle og eltekrok er kjekt å ha når du skal sette og elte gjærbakst. Mål opp og ha alle ingrediensene, med unntak av smøret, oppi kjøkkenmaskinen. Vær nøye når du måler opp, bruk kjøkkenvekt hvis du har, det gir mer nøyaktige mål enn desilitermål. Bruk kald melk rett fra kjøleskapet, glem eventuelle gamle oppskrifter eller råd om at melken skal være «fingervarm», og at smøret skal smeltes. Smuldre gjæren lett mellom fingrene og ha den sammen med de øvrige ingrediensene, det er ikke nødvendig å løse den opp i melken først. Bruk hele kardemommekjerner som du støter i en morter, det vil du kjenne på smaken!

 

Jada, alt skal i samme bolle, samtidig. Resten av jobben gjør kjøkkenmaskinen.

 

Har du ikke kjøkkenmaskin, men er klar for en real treningsøkt? Les mer om hvordan du lager gjærdeig uten kjøkkenmaskin her (pkt. 7).

 

ELTING

Kjør maskinen først på ganske lav effekt, slik at ingrediensene samler seg til en jevn klump. Dersom den virker veldig klissete kan du tilsette litt mer mel, og dersom den virker veldig fast kan du tilsette litt mer melk. Stopp om nødvendig maskinen og bruk en slikkepott til å hente opp fra bunnen dersom ikke alle ingrediensene har samlet seg.

 

Øk effekten noe og elt deigen i ca. 10 minutter. Tilsett smøret i terninger og elt i ytterligere 8-10 minutter, til deigen er blank og slipper bakebollen. Bruk helst meierismør, det gir best smak og konsistens.

 

Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en bit av deigen og strekke den mellom fingrene dine («glutentest»). Den skal kunne bli veldig tynn, men ikke sprekke. Klarer du å se gjennom deigen er den ferdig eltet. Dersom den sprekker kan du elte den litt til. Men, det er ingen krise om du ikke skulle lykkes med glutentesten, resultatet blir som regel bra uansett.

 

HEVING

Dekk bakebollen med plast eller ha på lokk, og la deigen heve i romtemperatur til omtrent dobbel størrelse. Det tar vanligvis ca. 1 ½ time. (Deigen kan alternativt kaldheves i kjøleskapet, les mer om det her.) Forhevingen er viktig for at deigen skal modnes og utvikle den gode smaken.

 

KANELFYLLET

Mens deigen hever kan du lage kanelfyllet. Bruk gjerne kjøkkenmaskin med visper, og rør sammen romtemperert smør, brun farin og kanel til du har en jevn og luftig krem. Bruk brun farin, det gir den beste smaken (oppbevar posen i kjøleskapet etter åpning, så holder sukkeret seg mykt).

Kanelboller

FORMING AV KANELBOLLENE

Ha den ferdighevede deigen på melet bakebord og kjevle den ut til en rektangulær leiv som er ca. 60×50 cm. Fordel kanelfyllet jevnt utover leiven. Begynn nederst, på langsiden, og rull deigen sammen til en fast, jevn pølse. Del pølsen opp i ca. 24 jevnstore biter, ca. 2 1/2 cm brede. Bruk gjerne en sytråd for å få et fint snitt uten at fyllet presses ut.

Vaniljesnurrer med bringebær

Deigen kan selvsagt formes til snurrer, ruller, knuter eller hva du måtte ønske, sjekk ut alle variantene mine her.

 

Fordel kanelbollene på 2-3 bakepapirkledde bakebrett (stek gjerne noen av kanelbollene i smurt muffinsbrett, slik jeg har gjort på disse bildene), og dekk dem med plast eller et klede.

 

ETTERHEVING, STEKING OG AVKJØLING

Kanelbollene skal nå etterheve i 30-45 minutter. Etterhevingen er nødvendig for at du skal få luftig bakst. Er du usikker på om baksten er ferdig hevet? Trykk en finger forsiktig ned i en bolle. Dersom det er en synlig «dump» i deigen er baksten ferdig til steking, forsvinner den må du etterheve litt til.

 

Pensle kanelbollene med sammenvispet egg (eventuelt tilsatt en klype salt) og dryss eventuelt over litt perlesukker. Stekes ved 225 grader, over- og undervarme, og på midterste rille. Når du har satt inn kanelbollene er det viktig å lukke stekeovnsdøren så raskt som mulig, og holde den lukket hele tiden, slik at varmen beholdes inni ovnen. Dersom temperaturen synker kan du risikere at også kanelbollene synker sammen.

 

Stekeovner steker ulikt og du må derfor alltid ta steketider i oppskrifter som veiledende. I min stekeovn er kanelbollene ferdige etter 12-13 minutter. Sett gjerne timeren på noen minutter kortere enn det som står i oppskriften, og ha et øye med baksten de siste minuttene. Baksten er ferdig når det har en gyllenbrun overflate og litt farge på undersiden. Du kan sjekke om baksten er ferdigstekt ved å banke lett på undersiden. Baksten er gjennomstekt dersom du hører en ”hul” lyd.

 

Avkjøl kanelbollene på rist.

Kanelboller

Du kan eventuelt sløyfe perlesukkeret og istedet dekorere med melisglasur. Rør sammen ca. 150 g melis og 1-2 ss sitronsaft/melk til du får en jevn og fin glasur, og smør på de avkjølte kanelbollene.

 

OPPBEVARING & OPPVARMING

Det er ingen hemmelighet at kanelbollene smaker aller best når de er ganske nystekte, helst litt lune. Dersom du ikke skal spise dem umiddelbart anbefaler jeg deg å legge dem i fryseren straks de er avkjølt. La kanelbollene tine på kjøkkenbenken og varm dem deretter i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 4 minutter, da smaker de som nybakte igjen.

 

Alle oppskriftene på boller og snurrer finner du samlet HER. Utfyllende tips og triks for vellykket gjærbakst finner du HER.

Kanelboller

LYKKE TIL!

Skriv ut
  1. Hei Trine.
    Jeg er stor beundrer av av dine matoppskrifter og bakeoppskrifter, og bruker dem ofte.

  2. Hei Trine.
    Tusen takk for ei fantastisk flott matside
    Tåler ikke hvetemel og lurer på om jeg kan bruke speltmel? Er det noe jeg bør tenke på mtp væske, gjær, etc?
    Klem fra Wenche

    1. Hei Wenche, jeg har også noen med mager som tåler spelt mye bedre enn hvete, og jeg baker derfor nesten utelukkende med spelt. Jeg bytter fint hvetemel med siktet spelt, og det går som regel helt fint. Men et triks som er kjekt å bruke, er å bytte ut et par dl av væska med appelsinjuice. Spelt liker noe syrlig, har jeg lest et sted. Trenger ikke mye – 1 – 2 dl er nok. Så i stedet for f.eks 8 dl vann – tar jeg 6 dl vann og 2 dl appelsinjuice. Dette gjør jeg uansett om væska er vann eller melk, kald eller varm. Og så bruker jeg gjerne en ts bakepulver i deigen også. Spelt har litt svakere gluten, så derfor liker jeg å hjelpe den litt med bakepulver. Heving i bakebollen, og god etterheving etter utbaking – og så får du antagelig en fantastisk god deig å jobbe med. Håper du får det til, lykke til med baksten.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste