NYTTÅRSMENYEN 2021 – KONFITERT LAKS, HELSTEKT INDREFILET, OSTETRIO & SJOKOLADEMOUSSE
Vi setter et smakfullt punktum og utropstegn for matåret 2021 med denne fireretters nyttårsmenyen med spennende vintips fra Sara Døscher. Klikk på bildene for å komme til oppskriftene. (Se også tips om flere nyttårsmenyer avslutningsvis.)
# FORRETT #
Vi starter med konfitert laks med syltet fennikel, pepperrotkrem, eple, dillolje og sprøtt rugbrød. Du vil garantert imponere med denne forretten. Den er lekker og se på og smaker enda bedre. Alle elementene til retten kan forberedes på forhånd slik at du enkelt kan sette den sammen rett før gjestene setter seg til bords.
1. Turckheim Pinot Gris Réserve 2019 (Alsace, Frankrike)
Pris: kr 157,90 (Varenummer: 712301)
Jeg syns pinot gris er svært undervurdert, få vet at denne druen er en vinskatt! Her er et strålende eksempel på en ypperlig matvin. Spennende hvitvin med tydelig krydderpreg som møter pikant pepperrot og anissmak fra fennikel. Vinen har nok fedme og friskhet til å matche fet laks. Prikken over i`en her er vinens smak av grønne urter, som speiles så fint av Trines deilige dillolje.
2. Zind Humbrecht Riesling Brand Grand Cru (Alsace, Frankrike)
Pris: kr 389,90 (Varenummer: 8278501)
Vil du sette gullkant på nyttårsmiddagen? Da velger du denne. Dette er ikke bare en vin, men en opplevelse. Produsenten Zind Humbrecht er verdenskjent for sine rike, konsentrerte, gyllengule hvitviner på riesling-druen. Denne vil løfte laksen til nye høyder og jeg tør nesten vedde på at dette er en vin du vil vende tilbake til ved de spesielle anledningene. Intens smak av modne, gule epler og fersken, honning og sitron.
#HOVEDRETT #
Som hovedrett anbefaler jeg helstekt indre- eller ytrefilet av storfe, med fritert sjalottløk, honningbakte gulrøtter, ovnsbakte poteter – og en deilig rødvinsaus. Bruk steketermometer, da har du full kontroll på kjernetemperaturen – og er nærmest garantert et perfekt resultat.
1. Rødvin fra Libanon: Ch. Kefraya Bretèches 2018
(varenr: 8136501), pris: kr 159,-
I denne retten er det mye deilig sødme fra både karamellisert løk og honningbakte gulrøtter. Her trengs en rund og raus rødvin med et streif av sødmefull frukt. Libanon er et land som klatrer på kvalitetsstigen når det gjelder rødvin, herfra kommer det mange spennende viner og du kan nesten merke at druene har fått nyte sol og varme – de smaker av solmodne mørke bær, ofte også med et streif av eksotiske krydder som kanel og stjerneanis. Indrefileten behøver en rødvin med god fylde og struktur og spør du meg har denne vinen alt som trengs. Sjarmerende vin jeg tror både du og kjøttet vil elske.
2. Rødvin fra Libanon: Château Musar 2015
(varenr. 1005301), pris: kr 439,-
Det er nytt år og det skal feires, både med nydelig mat og drikke. Unn deg en krydret og sødmefull rødvin fra Libanons mest kjente og kanskje aller beste produsent, nemlig Château Musar. Herfra kommer det vidunderlige viner, og de røde er spesielt gode med sin typiske duft og smak av eksotiske krydder og tørket frukt. Dette er en personlig favoritt som jeg ofte kommer tilbake til. Eventyrlig vin til nettopp denne helstekte indrefileten med søtlig og smaksrikt tilbehør.
# OST #
Vi sitter gjerne litt lengre til bords på nyttårsaften, og da smaker det alltid med deilige oster – og noe godt i glasset. Velg favorittostene dine, gjerne med en marmelade og noe sprøtt til.
# DESSERT #
Som en søt avslutning passer det godt med sjokolademousse med karamellisert hvit sjokolade, sitronmarinerte blåbær og marengsplater. Siden retten består av flere elementer tar den litt tid å lage, men alt kan forberedes dagen før (eller enda tidligere) slik at du kan montere den sammen på null komma niks rett før servering.
Denne vinen er frisk og superelegant selvom den er søt. Intens smak av aprikos og eplemos, honning og vanilje, i tillegg til saftige sitroner. Kompleks og rik, flott balanse mellom syre og sødme. Denne dessertvinen er som skapt for julen. Til sjokolademousse med marengs og karamellisert hvit sjokolade er den magisk.
# FLERE NYTTÅRSMENYER #
VINTIPSENE ER GITT AV SARA DØSCHER som er sommelier med mer enn 20 års erfaring fra Vinmonopolet, vinimport og restaurantbransjen. Hun brenner for god mat og vin i kombinasjon, og har skrevet flere vinbøker. Hun holder også vinkurs og lager podcast om vin. Lytt gjerne på podcasten hennes Fredagstipset – vin til helgen.
Dette var en fantastisk meny! Gjestene er mette, glade og fulle av lovord. Kokken er stolt og har fremdeles krefter igjen, takket være gode oppskrifter med fornuftige forklaringer og logisk oppbygd framgangsmåte. Vi gleder oss til et nytt åt med Trines matblogg!
Tusen takk for tilbakemeldingen, hyggelig å høre at menyen falt i smak!
Hei. Vil gjerne ha tilsendt oppskriftene på nyttårsmenyen med indrefilet..og laks som forret.
Du kommer til oppskriftene ved å klikke på bildene. 🙂
Hei, det er ingen bilder å klikke på i menyen.
Denne menyen funket fint som nyttårsmeny 2023 også
Virkelig et flott og velsmakende måltid! Tusen takk!
Så hyggelig å høre at nyttårsmenyen falt smak! Takk for tilbakemeldingen! 🙂