Om blomster, bier og humler og sånn …
Min gode venn og matbloggkollega Olav Hobbykokken, som er en hyggelig kar i sin beste alder og min «datatekniske støttekontakt», sendte meg en utfordring forleden. Det var slett ikke problemstillinger knyttet til sous vide, molekylær kjemi eller andre gastronomiske spørsmål. Neida, han kjenner meg så godt at han vet at det er problemstillinger han må søke svar om andre steder. Men når det kommer til blomster og bier og sånn så var jeg åpenbart førstevalg. Jaja, spøk til side, for budskapet er viktig. Det han ønsket å sette fokus på er at det i løpet av de siste årene har vært en massedød av humler og bier, både i Norge og ellers i verden, og konsekvensene av dette kan bli skjebnesvangre. Man behøver ikke å være matnerd for å skjønne at humler og bier er viktige brikker i økosystemet, og dersom de blir borte kan det medføre mindre tilgang til godsaker som epler, pærer og deilige jordbær. På sikt kan dette også føre til dramatisk økning av pris på bl. a. sjokolade og kaffe, for eksempel.
Miljøverndepartementet og Hageselskapet har laget denne videoen til kampanjen Summende Hager, som illustrerer problemet og som gir tips om hva vi kan gjøre for å gi humler og bier bedre levevilkår:
Etter å ha sett videoen puster jeg lettet ut og kan lykkelig forkynne at jeg har to humlevennlige hager, både hjemme og på hytta. For min interesse for mat og matblogging gjør at jeg slett ikke har tid til å stelle så alt for mye i hagen, utover å holde liv i to urtehager, noen bærbusker og to epletrær. Derfor får viltvoksende vekster boltre seg fritt i skjønn forening med brenneslen – og humla suser som bare det. Spesielt når matbildene skal tas utendørs. Men det er likevel et problem vi må ta tak i, og jeg sender derfor utfordringen videre til dere lesere – og til tre gode matbloggkollegaer, nemlig Marit/Fru Timian, Ina/kjøkkentjeneste og Tove/På kjøkkenbenken.
Ytterligere informasjon om dette og for eksempel hvilke blomster du kan plante, kan du lese mer om her på den fine hagebloggen Moseplassen. Jeg skal i alle fall ta en titt her når jeg skal handle inn sommerblomstene.
Hva med deg, tar du utfordringen du også?
Hei Trine!
Så flott at du tok utfordringen og blogget om humla! Veldig glad for at du er med og skaper engasjement om humla og utfordringene dens 🙂
Jeg ser at du ikke har lagt deg til i lenkesamlingen over de som blogger om humla i utlysningsposten for utfordringen, så da legger jeg deg inn der slik at andre humleengasjerte kan finne frem til deg 🙂
(her: http://moseplassen.com/2013/04/humleutfordring/ )
Så bra du sprer dette! 🙂
Jeg vil bare nevne at jeg har laget dine kanelboller i dag og kopiert inn oppskriften på min side.
Bollene ble veldig gode! 🙂
Veldig veldig bra at du setter fokus på dette!! Nå liker jeg siden din om mulig enda litt mer 🙂
Hei, jeg slutter meg helt og holdent til forrige kommentar: Nå liker jeg bloggen din enda mer. Og så har du ett av de aller fineste bildene av temaet 🙂