Rødløksmarmelade
I forbindelse med matbloggen får jeg mange eposter med koselige tilbakemeldinger og spennende innspill og tips om oppskrifter. Det er mange som har et stort og glødende engasjement for god mat og besitter utrolig mye kunnskap og flommer over av ideer, og som de mer enn gjerne deler. En av disse er Bjørg. Hun tar det meste på strak arm, og da jeg spurte om hun hadde noen tips til oppskrifter på julekalenderen strømmet det på en mengde med gode og spennende oppskrifter. En av disse var denne rødløksmarmeladen, som er godt tilbehør til julematen. Og en ypperlig venninnegave. Jeg laget denne til mamma, da vi skulle reise hjem til Trondheim for et par uker siden. Men, dessverre måtte vi avlyse turen i siste liten pga. syk Mathias, så vi måtte nyte innholdet selv. Det var en opptur i nedturen.
Til et passe stort glass trenger du omtrent:
Ha oljen i stekepannen og rør inn krydderet. Ha i løkskivene og la det surre i oljen til løken er blank og myk. Tilsett hvitvin (eller hvitvinseddik) og balsamicoeddik og la det koke inn over svak varme.
Tilsett sukkeret og la det surre med, til sukkeret er oppløst og blandingen er karamellisert. Smak eventuelt til med mere krydder.
Ha marmeladen på et rengjort, varmt syltetøyglass, sett umiddelbart på lokket og sett glasset på hodet. La rødløksmarmeladen bli helt avkjølt og oppbevar den deretter kjølig. Er glasset helt tett er det holdbart i flere måneder, mens et åpnet glass bør nytes innen 1-2 uker etter åpning.
Rødløksmarmeladen smaker godt som tilbehør til for eksempel kald ribbe, juleskinke eller annen god julemat.
Enjoy!
Dette så godt ut. Det skal jeg lage til mamma som vi kan ha på lille julaften når vi smaker på julematen hun har laget. Eller skal jeg lage brente og salt mandler. Dette er absolutt nødvndig for å komme i julestemning:-)Marianne
Dette så veldig bra ut, og skal absolutt prøves.De siste årene har jeg lagd mange av julegavene, en av de tingene som slo best an har vært Chili-syltetøy. Som anbefales på det sterkeste om du ikke har prøvd den. Spesielt godt som tilbehør til kjøtt istedenfor f.eks tyttebærsyltetøy.http://www.nigella.com/recipes/view/chilli-jam-2692
Leser bloggen din nesten hver dag – og det er absolutt en av mine favoritter !! Og denne marmeladen var absolutt noe jeg skal lage – vet om mange som hadde blitt kjempeglade for et lite glass av den.
Dette så veldig godt ut og skal prøves. Det er kjempegøy å lage og gi bort slike gaver. Tenkte jeg også skulle lage chilli syltetøyet som er nevnt ovenfor. Noen som vet hva man bruker for å få syltetøy konsistens? Det stod "jam sugar" i oppskriften. Stine
Trine, et lite spørsmål: Hva lenge kan rødløksmarmeladen oppevares? Kan den lages allerede nå og brukes helt til jul?Hilsen Mirjam
@Stine: Jeg har bare blandet syltepulver/pektin i sukkeret.
Jeg har smakt syltet rødløk også i salat – det smakte helt himmelsk, og da jeg attpåtil blandet inn annas og spekeskinke ble det om mulig bedre 🙂
Ja, jeg lurer også på hvor lenge dette kan oppbevares? 🙂 Så jeg vet når jeg kan lage noen sånne glass til julegaver og til nyttårsmiddagen 🙂
Hjemme hos oss spiste vi opp rødløksmarmeladen ganske raskt, så jeg har ingen erfaring med hvor lenge den holder. Har imidlertid kontaktet kilden min, som mener den kan stå ca 2 uker. HVis du skal ha lang holdbarhet kan det tilsettes noe mere sukker. Jeg har redusert sukkermengden noe iht originaloppskriften.Lykke til!Trine 😉
Du har en fantastisk inspirerende blogg som jeg oppdaget for ikke lenge siden. Jeg har laget en porsjon av rødløksmarmeladen, men synes ikke min ble så innbydende som din. Hvor lenge lar du d koke inn? Har kjøpt mange glass og dette blir årets vertinnegave i julen. Mange utrolig fotte bildet på bloggen, forresten!
Merethe; Tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Jeg husker faktisk ikke hvor lang tid det tok å la væsken koke inn, men det var nok en liten stund. Skal jo bare surre litt på svak varme. Jeg skal lage en ny porsjon rundt midten av kommende uke, og skal se om jeg kan være mere konkret etter det.Lykke til med neste runde!Trine 😉
Denne er bare helt nydelig! Jeg skal lage en ny runde nå, mye mer enn sist, for den spiste vi opp i en fei ;o) Tusen takk for en fantastisk blogg og god jul :o)Stine
Hei! Jeg har laget denne, men synes det ble en ganske fremtredende eddiksmak! Skal den ikke være ganske søt? Hvor lenge skal den kokes inn, og bør jeg øke balsamico tilsvarende om jeg tredobler oppskriften? 🙂
Det stemmer at den skal være ganske søt, i alle fall ikke veldig bitter. Du har trolig benyttet for bitter balsamicoeddik og evt for lite sukker.
Jeg digger denne, ikke minst til andebryst! Vet du om det går an å fryse den?
Ja, denne er god til det meste, enten det fugl, fisk eller okse/vilt. Har ikke prøvd det selv, men antar at det skal gå greit å fryse det ned.