Marengs med sjokolade og mandler
.. eller «Vepsebol» som det visstnok også kalles. Jeg fikk smake disse søte godbitene i et fødselsdagslag forleden og måtte bare ha oppskriften, og det fikk jeg. Du trenger:
- 2 eggehviter
- 1,5 ts ekte vaniljesukker
- 125 g sukker
- 125 g mørk kokesjokolade (ca. 55%), grovt hakket
- 125 g mandler, grovt hakket
Ha eggehvitene i en ren bolle og pisk på høy hastighet til eggehvitene blir stive. Dersom det er fettrester eller smuss i bollen eller på vispen kan det hende at eggehvitene ikke blir stive, så her lønner det seg å være på den sikre siden og heller vaske en gang for mye enn å måtte lage marengsen en gang til.
Tilsett vaniljesukker og sukker litt etter litt og pisk videre. Kjør til du får en glatt og luftig marengs.
Vend de grovhakkede mandlene og sjokoladen forsiktig inn i marengsen med en slikkepott.
Finn frem to bakepapirkledde stekebrett og form små topper ved hjelp av to teskjeer, eller bruk sprøytepose med stort hull. Pass på at du ikke lager de for store og pass på at du har omtrent lik størrelse på marengsen.
Stekes ved ca 170 grader (varmluft), i 15-20 minutter, til marengsen er ferdig. Steketiden vil variere etter stekeegenskapene til ovnen din, men ikke minst også hvor store marengs du har laget. Marengsen skal være tørr inni (men sjokoladen vil selvfølgelig være flytende). La kakene avkjøle helt på platen før du forsiktig flytter de over på en rist.
Oppbevares i tette bokser, og må, som du raskt vil erfare – behandles med forsiktighet.
Nytes med en god kaffe eller espresso.
Enjoy!
Nam nam. Dette så søtt og godt ut. Kan vel tenkes at jeg må prøve disse som et av mine syv slag til jul…Marianne
Dette må jeg teste! Ser nydelig ut…
disse har jeg laget selv også for noen dager siden, de er sååå gode 🙂
Eg brukar å lage desse med kvit sjokolade, rosmarin (helst fersk), pistasjenøtter og limeskall – det er alltid populært!Janne
Så herleg!Takk og god helg 🙂
Nå har jeg prøvd oppskriften, kan absolutt anbefalle disse! kjempe gode, tror jeg må lage en ladning til ;)Klem T
De ble kjempegode!! Samboeren har knasket i seg altfor mange allerede. Jeg kunne tenkt meg å hatt de litt myke.. er eddik tingen da?
Men jeg har ikke varmluft…da prøver jeg med litt varmere ovn eller?
Dittemor: I vanlig ovn kan du steke ved 180 grader og vil trolig trenge litt lengre tid, men det kommer som sagt an på ovnen din. Har oppdatert oppskriften ift dette. Trine 😉
kjempe deilig! Peanøtter som er grov hakket er også veldig godt!
Disse var kjempegode! Takk for oppskrift:)
Tusen takk for en herlig oppskrift! Hadde de med på jobb idag, fikk masse skryt for de. Disse kommer jeg til å bake ofte! (Jeg tilsatte 1 tsk eddik og 1 knivspiss salt for å få marengsen seig).
Nydelige, takk for oppskrift. Neste gang dobler jeg oppskriften.
🙂
Mmmm, laget disse i går, stor suksess i heimen!! Og må nok lage fler, og deler oppskriften videre 😉
Men, plommene, vet du om det går an å fryse de, for å bruke feks i vaniljekrem senere?
Eggeplommene kan fint fryses ned til en senere anledning, når du for eksempel skal lage vaniljekrem 🙂
Jeg har nettopp laget disse og de vart utrolig gode. Denne oppskriften skal rett inn i oppskriftsboken min 🙂 I tillegg var di utrolig enkle å lage, noe som aldri er negativt 🙂
hei..lurte bare på om disse vepsebolene kan pyntes med en hel valnøtt før steking?
Hei Trine
Først må jeg få si tusen takk for en super nettside. Har fått masse inspirasjon etter jeg kom over denne bloggen
Hei Trine! 🙂
Tusen takk for den fantastiske bloggen din!
Er innom og leser hver dag, og blir ofte inspirert til nye middager, eller bakverk:-)
Tusen, tusen takk for at du deler! 🙂
God jul til deg og dine:-)
Vepsebol er så godt! Jeg lager mine i muffinsformer, siden de er så delikate og er derfor lettere å spise og gjemme bort
Jeg lagde en dobbel porsjon med disse i går og tenkte å ha de til julaften. Men holder de så lenge?
Ja, det tror jeg skal gå bra.
har du noen erfaring med å fryse disse? Jeg pleier å kjøpe vepsebol på en julemesse i nabolaget, men erfaringen er at de ikke holder seg godt helt til jul, de blir etter hvert litt tørre og smulete (julemessen pleier å være første uke i desember)
Jeg brukte vanlig stekeovn, 170 grader og midt i ovnen, det tok ca 22-23 minutter med min ovn , og svindyr økologisk sjokolade fordi jeg skulle ha noe glutenfritt til noen i julen. Nå skal jeg lage en porsjon til med vanlig kokesjokolade » kan inneholde spor av gluten» til oss andre. 🙂 Kakene ser fristende ut.
Gleder meg til å lage disse! Men skal begge brettene inn i ovnen samtidig? Hvis ikke faller vel marengsene på det andre brettet sammen mens de første steker? Og hvof i ovnen skal brettet/brettene plasseres? På forhånd takk:-)
Ja, de bør stekes samtidig. Sett for eksempel et brett nederst og ett øvert (evt. nest øverst). Ovner er innredet forskjellig så det er vanskelig å si eksakt, du får se det an slik at du får litt avstand mellom brettene.
Går det ann å bruke sjokolade som er til is heller OBOy pulver i marengs topper?
De ble supergode!! Takk for enda en sikker vinner fra deg. Du er den beste:) God jul!!
Takk for hyggelig tilbakemelding, og god jul tilbake til deg også!
Hvor mangle blir det ut av denne oppskriften? Jeg fikk 25 men da har jeg kanskje laget de litt for store?
Trine. Tips bytt ut mandler med blå kick lakris farlig godt
Hei Trine 🙂
Jeg laget det nå for flere ganger og delte til vinnene og kollegaene mine.. Så enkelt og lekkert. Første gang var kun 25 stk mens dine var 40 hahaha. Men har ikke justert siden det var min første gang. Så da neste gang fikk jeg så mange som dine. Bakte for 15 min også neste brett etterpå. De falles ikke mens det første er inne i ovn. Jeg synes at det er vanskelig å kontrollere når man skal sette begge brett samtidig, fordi nederst plass har forskjell varme enn den som er overst. Så bedre å vente når første brett er ferdig. 🙂