Under Prosjekt hjemmebakt brød hører det med å forsøke seg på speltbrød. Også denne oppskriften er fra Åpent Bakeris bok «Brød», og i likhet med de andre oppskriftene derifra ble jeg også denne gangen belønnet med nydelig og velduftende bakverk. Til 2-3 speltbrød trenger du:

  • 100-180 gram pinjekjerner*, ristet i pannen
  • 1 liter lunkent vann
  • 500 gram sammalt speltmel
  • ca 1 kg siktet speltmel
  • 25-40 gram havsalt**
  • 30 gram gjær
  • siktet speltmel til strøing

* I oppskriften står det 180 gram, men jeg hadde bare 100 gram og synes det er akkurat passe.

** Jeg synes ofte det er for mye salt i brødoppskriftene til Åpent bakeri og reduserte fra 40 gram til 25 gram.

Rist pinjekjernene lett i en stekepanne.

Bland alle ingrediensene med unntak av pinjekjernene, men hold igjen på litt av det siktede speltmelet. Kjør deigen i ca 3 minutter på sakte fart i kjøkkenmaskinen. Øk deretter hastigheten og juster deigen med ytterligere mel om nødvendig, og kjør i ytterligere 3 minutter. Tilsett pinjekjernene mot slutten av eltetiden. Du skal nå ha en smidig deig med blank overflate. I motsetning til «vanlig» gjærdeig skal deigen med speltmel ikke kjøres for lenge i kjøkkenmaskinen da glutenet i speltmelet er svakere enn i hvetemel. La deigen hvile på en lun plass i ca en time.

Del deigen i to eller tre emner og form til runde brød som skal få hvile på kjøkkenbenken i ca 20-30 minutter. Ha deretter brødene i smurt og strødd form, og la brødene heve til dobbel størrelse. Strø over siktet speltmel og lag et snitt i brødene på langs.

Stekes på nederste rille ved ca. 220 grader (over- og undervarme) i ca 35-45 minutter, til brødene er gyldne og gjennomstekte. Bank lett på brødet og du skal få en «hul» lyd når de er ferdigstekt.

Avkjøl brødene på rist.

Skjær av en stor blings og nyyyt. Smaker helt himmelsk med hjemmelaget ripsgele til!

Jeg falt virkelig for dette brødet, pinjekjerner er absolutt en ingrediens som også gjør seg godt i brød! Men, på grunn av både speltmel og pinjekjerner blir dette et relativt dyrt brød, og blir derfor neppe noe hverdagsbrød…

Skriv ut
  1. Du har en veldig spennende blog som jeg nok kommer innom mange flere ganger, legger meg gjerne til som følger her.Takk for at du deler med oss.- Venke –

  2. Jeg følger dagig boggen din og er spesielt ivrig tilhenger av ditt prosjekt grovbrød, jeg har og lært mye av bakeboka til Schakenda og i den siste tiden åpent bakeri's bok BRØD.Jeg er kjempeglad for dine erfaringer, og bruker bloggen din ivrig i jakten på det perfekte grovbrødet, noe speltbrødet var en god kandidat til. Takk for mange gode tips og inspirasjon.

  3. Jeg baker dette brødet i dag, men du har ikke skrevet ned hvor mange grader oven skal stå på… Jeg har satt ovnen på 200 grader, så jeg håper det er passe riktig.

  4. Hei;0)
    Fant dette spennende speltbrødet og har det til siste heving nå…;0)
    Jeg tenkr å bruke varmluft,men hva gjør du?
    200 grader ok?

    1. Jeg pleier å benytte over- og undervarme på all gjærbakst. I denne oppskriften på ca 220 grader. Jeg har oppdatert oppskriften ift dette.

  5. Hei.
    Skal forsøke meg med å bake speltbrød og har fått et råd om å bruke halvparten vann og halvparten eplejuice, dette for at brødet ikke skal bli så ryent. Er dette noe du har forsøkt, eller blir det okei med bare vann? Og så skal vel ikke deigen være så tykk har jeg forstått av enkelte. Men ser at du «triller» ut brødene på din oppskrift med pinjekjerner.
    Har anskaffet meg boken din og den er super 🙂

    1. Det er ulike måter å bake brød på, noen ganger er deigen ganske klissete og andre ganger litt fastere. Speltdeiger skal som hovedregel være litt mer klissete enn deiger på feks hvetemel. Denne oppskriften er hentet fra en kokebok. Jeg har mange andre oppskrifter med spelt på bloggen, og i noen tilsetter jeg bittelitt juice. Ta gjerne en titt på dem også (søk etter spelt).

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste