Jeg tenkte jeg skulle bake Ingers rugbrød, men så hadde jeg ikke alle ingrediensene, og måtte improvisere. Jeg hadde ikke kruskakli og helkorn hvete og erstattet dette med hhv havrekli og helkorn rug. I tillegg justerte jeg ned deigmengden fra 3 til 2 brød for å få plass i kjøkkenmaskinen, og gjorde ellers noen mindre justeringer i blandingsforholdet mellom de ulike ingrediensene. Det var slett ingen nedtur, brødet ble nydelig!

Til to brød trenger du:

500 gram sammalt hvete, fin
150 gram sammalt rug, fin
150 gram helkorn rug
50 gram fersk gjær
1 toppet ts havsalt
5 dl havrekli
50 gram linfrø
50 gram solsikkekjerner
12 dl lunkent vann
 

Bland alt det tørre, men hold igjen på litt av det sammalte hvetemelet. Rør ut gjæren i litt av vannet, og tilsett dette sammen med resten av vannet i melet. Kjør deigen i en kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Reguler deigen med melet du har holdt til side. Denne deigen skal være ganske løs, så fortvil ikke om den virker ganske klissete.

Dekk bakebollen med plast og la den heve i ca 1 time. Ha deigen oppi to smurte former og sett til etterheving ca 15 minutter. Strø over et par never med solsikkekjerner. Brødene bør ikke heve seg særlig over kanten på formen.

Stekes ved 220 grader i 50-60 minutter, eller til brødet er gjennomstekt. Avkjøles på rist.

La brødet bli avkjølt før du skjærer deg en real blings, som nytes umiddelbart – for eksempel med nyrørt blåbærsyltetøy til.

Enjoy!

Skriv ut
  1. Yess. Dette skal jeg prøve ut. Digger Ingrs Rugbrød, lager alltid det i en "stamp" – har aldri prøvd på å regulere oppskriften ned til to brød. Pluss at det må jo være sunnere egentlig med helkorn av rug.Takk for tipset!

  2. SOL; Ja, jeg har oppskriften, og den er egentlig ganske identisk med denne oppskriften, med unntak av de modifikasjonene som er nevnt i teksten ovenfor. Trine 😉

  3. Gøy 🙂 Har laget ingers rugbrød jeg å, ikke alltid jeg har alt som trengs å da bytter jeg ut med noe lignende 😀

  4. Hei Trine:))Nettopp satt deigen til heving, er spent:)) Plages litt med ovnen, så jeg må sikkert steke den en og en halv time…gleder meg til brødskiva med brunost på;:))Klem fra Sissel, Mo i Rana,

  5. Hei Trine! Tusen takk for alle dine fantastiske oppskrifter. Det blir godt hver gang jeg lager noe av dem. Men nå har jeg ett lite tips. Jeg har prøvd Ikea sine brødformer (de røde) og de er perfekte. Trenger ikke smure formen en eneste gang. Brødet løsner helt av seg selv i ett stykke. Anbefales!

    Med vennlig hilsen

    Hamda

  6. Hei Trine

    For en super matblogg du har! Bruker den masse til inspirasjon og til glede for min mann (og undertegnede), etter en lang periode med idetørke på kjøkkenet!

    Har prøvd meg på dette rugbrødet et par ganger, men med heller dårlig resultat…dvs smaken er god og jeg har fulgt oppskriften til punkt og prikke, men allikevel blir brødet veldig fuktig (virker ustekt/uferdig) innerst når jeg skjærer brødet etterpå. Andre gang lot jeg det stå lenger, men med samme resultat. Har til og med i desperasjon prøvd å ettersteke brødet uten noen som helst forbedring. Vet du hva dette kan komme av? Eller har du noen tips til hvordan man unngår dette?

    1. Jeg har fått tilbakemelding fra en til som heller ikke har fått til denne oppskriften. Jeg skal bake det om igjen en gang for å dobbeltsjekke målene. Men, når det er sagt må en alltid ta melmengder med en klype salt da mel har ulikt fuktighetsnivå, og følgelig absorberer væske ulikt.

        1. Jeg fikk heller ikke et godt resultat med dette brødet. Det ble på grensen til brent på utsiden, men rått inni.

  7. Hei! Takk for en hyggelig blogg. Men må jeg ikke bløtlegge helkornene først? Eller er det nok væske i deigen?

  8. Hei! Jeg bakte disse brødene i går og de ble veldig veldig gode!
    Jeg måtte trikse litt med mel, for jeg har bare den groveste sammalte hveten og den groveste sammalte rugen, men byttet ut litt og erstattet med hvitt hvetemel.
    De hele rugkornene kokte jeg i 10-15 minutter og hadde oppi linfrøene de siste 2 minuttene – fordi jeg har hørt at det er bedre for fordøyelsen.
    Og så brukte jeg ca en til halvannen dl mindre vann enn i oppskriften.

    Det beste var egentlig at det var så lett å bake dem. Maskinen og ovnen gjorde jo hele jobben, men jeg lurer på hva konsekvensen blir hvis man har deigen oppi formene med en gang, istedet for å heve i bollen første gang? Har du prøvd det, Trine?

  9. Hvor får man kjøpt rug helkorn i Oslo? Har prøvd de fleste matvarebutikkene (kjedebutikker) tror jeg.

  10. Hei Trine!

    Jeg har prøvd Ingers rugbrød, og det var veldig populært i familien.
    Kli kan være litt tøft for magen. Har du forslag til andre alternativer til kli?

    1. Det er bare å droppe kli, og heller justere opp mengden av de øvrige tørre ingrediensene. Her må du bare prøve deg frem.

  11. Bakte brødene i dag,ble veldig gode,Regulerte litt på melsortene,det er jo ikke alltid man har alt man skal bruke for hånden.
    Syntes de blir litt for klissete så jeg puttet oppi litt mere fint rugmel
    Toppers.

  12. Hei. Jeg er blitt helt avhengig av dette brødet, men sliter med at skorpen løsner og at skivene da detter helt fra hverandre. Har du noe tips til hva dette kommer av?

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste