Solbærsyltetøy
Det bugner av muligheter for matauk, både i hagen, skogen og i dagligvarebutikken hvor sesongens gode råvarer tilbys i stort monn. Vi har solbærbusker i hagen, og prøver etter beste evne å fryse ned noen glass med sommer – til mørke og kalde dager, enten det benyttes som syltetøy til brød eller vafler, som tilbehør til viltretter – eller som en god saus til dessert.
Her kommer oppskrift på solbærsyltetøy helt uten tilsetningsstoffer:
Rens og skyll bærene, og ha de i en kjele sammen med vannet. Kok opp under lokk, og rør av og til. Kok bærene i ca 10 minutter, til de er kokt i stykker. Rør inn sukkeret vekselvis, til alt sukkeret er oppløst. Kok opp og fjern skummet som danner seg på overflaten.
Fyll syltetøyet på rene, varme glass og ha på lokk. Hvis du skal fryse det ned i syltetøyglass må du passe på å ikke fylle glasset helt opp med syltetøy, for da kan det sprekke under innfrysningen.
(Dersom du benytter godt modne solbær bør du vurdere å droppe vannet og eventuelt tilsette litt syltepulver, slik at syltetøyet ditt ikke blir tyntflytende.)
Syltetøyet skal oppbevares kjølig.
Ha en fin matauk!
Takk for en fin og inspirerende blogg! Jeg lagde tilfeldigvis solbærsyltetøy på akkurat denne oppskriften i går (funnet på frukt.no), og det ble solbærSUPPE… Har du noen tips til hva jeg kan gjøre? Går det an å helle syltetøyet i en kjele og koke det om igjen, kanskje med certo/jam og litt mer sukker? Det ville vært synd å ha så mange glass med ubrukelig syltetøy…
Jeg kan ikke mye med dette, men brukt samme oppskriften, og den ble helt fin. Men, fikk tips om å ta med nok halvmodne bær. Stemte på en prikk denne gangen 🙂
Solbærsyltetøy er sinnsykt godt! Misunnelig på den hagen din:)
Jeg lagde jammen også solbærsyltetøy i går! Brukte en oppskrift etter en gammel tante mye mer sukker (1 del solbær, 1 del vann og to deler sukker). Koketiden var ca. 30 min under omrøring. Det ble stivt og fint (og temmelig søtt…) Har aldri syltet før, men innbiller meg at mengden sukker har noe å si for hvor stivt det blir? Vet du noe om dette?
Ja, det stemmer at det blir stivere med mye sukker: Hvis du halverer sukkermengden må du tilsette syltepulver, da blir det bra.
Ja, det blir bra 🙂 Det er altfor mye sukkertilsetning i de «gamle» oppskriftene.
Jeg er meget imponert over dette!
Hei Trine !Nå er jeg kommet tilbake fra ferie, åpner bloggen din og har er det igjen så mye fantastisk :)Spesiell takk for taco krydderet, den skal jeg begynne å lage selv !hilsen
Tusen takk for tilbakemeldinger!Anonym; jeg vil tro at du kan prøve å koke opp syltetøyet igjen og tilsette litt syltepulver og eventuelt litt mer sukker. Syltetøyet blir tykkere med litt mere sukker, men desto søtere også… Jeg foretrekker litt tyntflytende syltetøy fremfor å benytte syltepulver og mye sukker, men det er jo en smaksak. Er syltetøyet godt modent er det større sannsynlighet for et rennende syltetøy, enn om det er nylig modent. Trine 😉
Jeg kokte nettopp solbærsyltetøy på godt modne bær. Tilsatte ikke vann, men det ble flytende som suppe. Men så til jeg geletesten, noen dråper på en liten skål og satte i kjøleskapet. Innen 5 minutt (tror jeg) var det blitt helt stivt. Ikke la dere lure av suppekonsistens. Solbær har mye lecitin. Nå har jeg helt alt på varme glass og satt dem opp-ned. Spent på å se resultatet. Tror dette blir bra jeg!
Rettelse: Er SOLBÆRENE godt modne – mente jeg selvfølgelig… Trine 😉
Det ser deilg ut – men her i huset går det så lite syltetøy, at det er saftkokeren som må frem nå når solbæra er moden. Jeg blander forøvrig inn en fjerdedel med rips – saften blir frisk og god.
Prøvde denne i kveld og det ble utrolig godt. Denne skal prøves igjen.
Hei. Har eit spørsmål ang sylting. Jeg skal lage solbærsylte ,kan man fryse kokt sylte i frysebokser som ein får kjøpt i butikken? Må eg ha frysepulver i den da?
Perfekt innlegg og kommentarfelt – nå er jeg «utdannet» og tror solbærdebuten skal gå tålelig greit: Frysetøy på gang, av godt modne bær, så da blir det såvidt kokt syltetøy med litt ekstra pektin i og litt sukker. Bruker de minste frysebegrene av mangel på ok glass, det får gå bra, så blir det mulig å ta opp litt solskinn fra fryseren nå og da, gjennom vinteren. 🙂
Hvordan blir syltetøyet om bærene har vært fryst før syltetøyet lages. Vi benyttet 1 kg bær, 1 l vann og 1 kg sukker. Syltetøyet ble ikke stivt. Var det fordi bærene hadde vært bryst først?
Kvifor ha vatn i?
Du kan droppe vannet hvis bærene er godt modne.
Hei, skal lage solbærsyltetøy og pleier å bruke certo. Der skal jo bærene bare ha et lite oppkok og så koke et par min. Er det ikke sånn med solbær ?
Skuffende oppskrift, hadde vist modne bær og brukte vann i tillegg, det ble suppe i steds:( kanskje sette vann i parantes oppe i oppskriften , såg ikke at man burde droppe vann med modne bær, noe tips for å få syltetøyet fastere? Blir det det når det blir avkjølt?
Så leit å høre at det ikke ble vellykket. Jeg mener at det står presisert i oppskriften at det skal benyttes knapt modne bær, og at man anbefales å droppe vannet og eventuelt benytte syltepulver i tillegg dersom bærene er relativt modne.
Mitt tips for å få syltetøyet fastere er, som det står i oppskriften, å tilsette syltepulver i tillegg. Du kan eventuelt prøve å koke opp syltetøyet igjen. Lykke til!
Hei,tar man av den tørre blomsten som er på tuppen av solbæret før man lager syltetøyet? Linda:)
Nei, du trenger ikke å fjerne «tuppen» på solbæret. Lykke til!
Hei, Trine. I helga laga eg solbærsyltetøy av knapt modne bær, vann og sukker (din oppskrift). Det ble veldig godt Eg lurer på kor lang holdbarhet det er på dette syltetøyet, i kjøleskap og i frys? Tenke eg også skulle forsøke det samme med rips, eller kanskje ein blanding av solbær og rips. Eg har laga mykje godt av dine oppskrifter, både middager og bakst. Takk for gode oppskrifter! Vennlig hilsen Sissel
Hvis du har hatt syltetøyet på steriliserte glass og oppbevarer dem kjølig og mørkt er syltetøyet holdbart i ett år eller mer. Du kan lese mer om det (og oppbevaring i fryser) her: https://trinesmatblogg.no/tips_tings/sterilisering-av-syltetoyglass/ Lykke til!
PS. I innlegget mitt skal det selvsagt stå pektin, ikke lecitin.