Endelig fant jeg igjen denne oppskriften, etter å ha savnet den i flere år. Den dukket opp da et gammelt nummer av Mat og Drikke fra 1997 åpenbarte seg på et helt annet sted enn det som skulle være opplagt. Det ble derfor et kjært gjensyn for meg sist søndag og et første møte for min kjære, som syntes det var helt greit å bytte ut de tradisjonelle kanelsnurrene en gang i blant, bare det kommer gjærbakst på bordet på søndagsettermiddagen (jf. mitt «ekteskapsløfte«).

Det som gjør dette bakverket så spesielt er den syrlige smaken av fyllet og den friske sitronglasuren som er kronen på verket. Prøv du også da vel!? Du trenger:
Gjærdeig

  • 50 gram fersk gjær
  • 2,5 dl lunken melk
  • 100 gram sukker
  • 3 egg
  • 100 gram smør, i terninger
  • ca 600 gram hvetemel
Mandelfyll

  • 150 gram mandler, hakket
  • 1 egg
  • 2 dl creme fraiche
  • 125 gram brunt sukker
  • 100 gram rosiner
  • revet sitronskall
  • 1 ts kanel

Glasur

  • melis
  • sitronsaft

Oppskrift og fremgangsmåte er endret noe ift originalen, blant annet inspirert av Morten Schakenda: Rør gjæren ut i melken og tilsett de øvrige ingrediensene, med unntak av smøret og litt av melet (det er alltid lurt å holde igjen litt på melet for å unngå at deigen blir for kompakt). Kjør deigen i kjøkkenmaskin i ca 10 minutter. Tilsett smøret i terninger og kjør i ca ytterligere 10 minutter, til smøret er innarbeidet i deigen. Sett deigen til heving på et lunt sted og la den heve til ca dobbel størrelse. Det tar ca 30-60 minutter.

Bland alle ingrediensene til fyllet og sett til side.

Kjevle ut deigen til en leiv på ca 50 x 25 cm. Smør på fyllet, men la det stå igjen ca en cm på den ene langsiden (den som er fra deg). Begynn med langsiden du har mot deg og rull leiven tett sammen. Del rullen i ca 14 like tykke biter og legg de ganske tett slik at det dannes rosetter. Du kan for eksempel begynne med en i midten og 6 rundt, og lage to slike som du setter på hvert sitt stekebrett. Alternativt kan du sette alle bollene sammen på et stekebrett eller en langpanne.

Etterhev under plast i ca 30-40 minutter. Stekes ved ca 225 grader i ca 13-15 minutter, eller til bakverket er passe stekt. Avkjøles på rist.

Før servering røres glasuren sammen og ringles over rosetten. Serveres med god kaffe. Får du eventuelt noe til overs kan du fryse det ned, men da uten sitronglasuren.

Enjoy!

Skriv ut
  1. Jeg eeeelsker gjærbakst – så denne skal definitivt prøves. (Ble litt sulten nå, jeg;))Ha en fin dag!

        1. Men fyllet ble så tynt at det fløt utover! Brukte kakeform, står i ovnen nå, spent på smaken!

          1. Litt flytende er det jo, det ser du også av bildene mine. Men, jeg var ikke plaget med at det fløt spesielt mye utover. Uansett, det blir sikkert godt på smak. 😉

  2. Mmm. denne så herlig ut!Har innlegg om lakseretten på min blogg idag. Tusen takk for lån av bilde og oppskrift.I morgen har jeg planer om å prøve pastaretten du skrev om i går.Er snart mer her enn på min egen blogg jeg 😉

  3. Er håpløs glad i gjærbakst Magen er nok ikke like enig at det er så godt :pMen kommer nok til å prøve oppskrifta likevel

  4. Nam! Jeg elsker å bake også, selv om jeg ikke storspiser selv. Herlig å servere hjemmebakt! :-)Superherlig blogg du har! Hilsen fra trøndelag

  5. En vidunderlig fristelse!Jobber med å fjerne et ekstra julekilo, så jeg har lagt fra meg kjevlet for en liten stund. Men det kommer tider etter dette :-)Ha en flott januardag!Pludrehanneklem

  6. Å, de så fantastisk gode ut !Dem skal jeg prøve til lørdagen :)Pølseretten din står i oven nå ;)Takk!

  7. Uhm, hvo ser de gode ud. Hvad er fedtprocenten i den creme fraiche, du har brugt? Vi kan nemlig få både 9%, 18% og 30% i Danmark.Det er altid spændende at se, hvad der er nyt i din blog.Mange hilsnerAnne-Mette

  8. Tusen takk for koselige tilbakemeldinger alle sammen! Anne-Mette; så hyggelig at jeg har noen danske venner også! Jeg har benyttet Creme fraiche med fettprosent på både 35% og 18% i dette bakverket, og begge deler har smakt kjempegodt! Lykke til! Trine 😉

  9. Hei, Trine!Takk for en inspirerende blogg! Jeg er ingen "feinschmecker" på kjøkkenet, men ved hjelp av mange av dine oppskrifter evner jeg å lage enkle, men smakfulle retter.Har du noen tips til hva man evt. kan servere av alkoholholdig drikke til sjokolademoussen din? Skal ha gjester til helga, så det hadde vært moro å servere noe som matcher desserten.Takk for inspirasjonen, stå på videre!Pia;-)

  10. Pia; mitt beste råd til deg er å spørre på vinmonopolet. Treffer du på en som kan jobben sin kan dere sammen plukke ut en vin som passer både til det du skal servere og som du vil like. Jeg har fått mange gode råd i alle fall! Hvis jeg skal driste meg på å anbefale noe må det være Recioto della Valpolicella Classico 2005. Jeg har skrevet litt om den her: http://trineblogg.blogspot.com/2010/01/valrhona-sjokoladekake-med-frisk-frukt.html. Lykke til! Trine 😉

  11. Tusind tak, Trine. Opskriften bliver printet ud og skal snarest afprøves.Jeg synes, det er sjovt og inspirerende at følge din madblog. Og måske se nogle opskrifter eller variationer af noget, som jeg kender herfra Danmark.God weekend og mange hilsner "Sydfra" ;-)),Anne-Mette

  12. Hei!Takk for en flott matblogg som bidrar til masse flott inspirasjon :)Skal prøve å lage denne oppskriften imorgen, men en ting jeg ikkje helt forstår med Schakenda sine gjæroppskrifter: skal ikke gjæren oppløsest i melk først? han skriver i boken at alle ingrediensene skal blandes sammen. Hvordan gjør du det?Takker på forhånd for svar 🙂

  13. Uhm, hvor den bare smager fint :-)Jeg har netop bagt den skønne Rosette kage (og skrevet om det på bloggen samt linket til dig).Det bliver en gemme-opskrift.Mange hilsnerAnne-Mette

  14. Anne-Mette; ja kaken er kjempegod -ikke rart jeg har lett etter denne oppskriften vel?! Anonym; jeg registrerer at det er flere enn meg som er frustrert av Schakendas oppskrifter… Jeg fikk meg ikke til å blande alt sammen, som han skriver i boken, og pleier derfor å blande ut gjæren i bittelitt vann først. Ikke så mye, bare slik at jeg får løst opp gjæren. Trine ,)

  15. tusen takk! endelig fant jeg ut hvordan man lager sitronglasur!!!!Har prøvd å finne det ut forever :S Bloggen din er beest!!! 🙂

  16. Hei!!

    Er en ivrig bruker av bloggen din,og prøvd ut mange gode oppskifter.
    I går bakte jeg denne,og dobla oppskiften. Har fryst den for så å ta den opp til siste heving og steking. Men….det var utrolig stor mengde fyll.Bruker du alt? Ble veldig klinete når jeg skjærte den opp.Ser for meg at fyllet kommer til å flyte i hele langpannen under steking:) Blir jo sikkert godt siden den inneholder mye godt.Blir spennende å se!

  17. Lagde disse i går. Veldig gode, men neste gang dropper jeg helt klart sitronskallet, det passet ikke inn synes jeg.

  18. Denne skal jeg lage til helgen, men har lyst til å lage «vanlig» mandelfyll i stedet (makronfyll), har du oppskrift på dette?

  19. Vanvittig gode, også så store de ble, bakte to stk som anbefalt men må si jeg var spent på det syrlige fyllet. Mmmmm ikke siste gang disse blir bakt. Det ble tre stk julebrød også denne gang. Deilig mine barnebarn elsker julekake med smør og brunost.

Legg igjen en kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli publisert. Nødvendige felter er markert med *

Min Handleliste